avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conventie sau CIM pentru ingrijitor asociatie de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conventie sau CIM pentru ingrijitor asociatie de proprietari

Buna ziua,
va solicit ajutorul in problema de mai jos

In urma verificarilor ca cenzor am observat ca ingrijitorului nu i s-a marit salariul incepand cu 1 mai potrivit recentei reglementari. Am insistat luna de luna iar la sfarsitul lunii iulie i se plateste ingrijitorului diferenta de salariu in mod retroactiv La solicitarea mea de refacere a statelor de plata firma spune ca plata s-a facut pe conventie civila si nu e nevoie sa refaca statele .Stiam ca aceste conventii pot fi incheiate doar pentru activitati ocazionale.Cu aceasta ocazie am aflat ca nu are CIM .
Intrebarea este daca asociatia de proprietari risca vreo amenda in conditiile in care ingrijitorul blocului nu are CIM dar ambii (angajat si angajator) au platile la zi aferente contributiilor la stat .
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:45, 18 August 2016
Inteleg ca sunteti cenzor.
Daca situatia este mai veche, ce mai puteti face decat refacerea tuturor documentelor.... Depinde cat de veche este angajarea celui in cauza.
Sa presupunem ca cei in drept sa verifice nu vin acum in control la dvs., insa nimeni nu va garanteaza ca daca vin maine-poimane, nu au sa verifice fiecare dosar de angajat.
Faceti ordine acolo, ingrijitorul de bloc sa lucreze cu CIM, iar dvs. ceilalti din com. ex. cu contract de mandat, unde valoarea indemnizatiei nu este reglementata decat de BVC.
Nu are nicio legatura faptul ca as. prop. are facute platile la zi la bugetul de stat si celelalte contributii. Pe aceasta directie sunteti verificati de ANAF!
Daca a avut conventie civila, nu i s-a platit decat CASS-ul si impozitul ca asigurat, deci nici vorba de alte contributii ca in cazul CIM-ului.

Cereti presedintelui asociatiei sa-i faca CIM ingrijitorului, dar, atentie!, trebuie introdus si in baza de date a ITM-ului.

Probabil d-asta nici nu i-au facut CIM, ca sa nu se complice prea mult....
Firma a specificat ca diferenta de salariu ptr ultimele 3 luni a fost facuta prin conventie civila motiv ptr care nu modifica statele . Pe statele lunare de-a lungul timpului cotele au fost corect alocate iar luna de luna ,chitantele cu plata contributiilor si a impozitului erau depuse la dosar. In plus, ingrijitorului si presedintelui le-am cerut sa ma insoteasca la sediul firmei iar acolo ni s-a adus la cunostinta ca vechiul angajator nu le-a trimis baza de date din Revisal.Ne vom adresa ITM pentru a ne elibera extrase cu baza de date din Revisal.
Cum adica ...."vechiul angajator"?
Pai angajatorul este asociatia de proprietari, nu firma de administratie.

Daca ati aflat ca ingrijitorul nu are CIM, atunci nu are rost sa va mai duceti la ITM sa intrebati despre un lucru care nu exista. Sau mai aveti alte CIM-uri la asociatie?
Contractele de mandat nu se declara laITM. (presedinte, cenzor ales etc.)

Daca ar fi modificat statele de "salarii", atunci se schimba si baza de calcul a listelor de intretinere si, deci, si listele de intretinere.
Or lucrul acesta nu se mai poate odata ce pe listele actuale s-a incasat.
Ar insemna sa zapaciti lucrurile, de nu le mai descurcati niciodata.
Plusul care i s-a dat, intr-adevar se facea pe o conventie civila separata, daca indemnizatia din trecut i s-a dat pe conventie.

Exprimarea dv. ma incurca putin, deoarece spuneti ca in trecut s-au platit toate contributiile (asigurat, angajat), dar ca de fapt nu avea CIM, ci doar conventie..... Pai cum sa platesti toate contributiile, daca nu ai la baza un contract care sa-ti ceara acest lucru, adica un CIM?

Si ca sa fiu un pic sintetica:
- contractele si anexele de modificare a datelor din contracte ulterior incheierii contractelor tine de conducerea asociatiei;
- transmiterea la ITM tine, in faza de initiere a Revisal, de asociatie si apoi se preda parola si actualizarea bazei de date la ITM firmei care administreaza asociatia sau, daca nu se doreste predarea, se opereaza in baza de persoana care a facut initierea din partea asociatiei.
- transmiterea declaratiilor 112 si a formularului 010 (pentru vectorul fiscal) la ANAF se face de catre firma de administrare.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
elga50, moderator
Doamna elga50 la asociatia noastra au fost si sunt presedinti ori administratori care aproape ca iti dau cu caramida in cap daca îi contrazici cu legea scrisa Punctez argumentul forte al acestei asociatii, dupa care va redau noutatile aparute.
1. daca au contractat un contabil acesta raspunde de tot ( chiar daca nu au incheiat cu acesta contract de prestari servicii cum e cazul in discutie)
2.Ingrijitorul a primit un document datat in 2011 care ar fi CIM cu durata nedeterminata... acum doua zile pleaca in dinti cu documentul direct la ITM .Cei de acolo i-au transmis ca nu este inregistrat la ei comunicandu-i ca asociatia risca o amenda .
3 Eu am intrat in rolul cenzorului din octombrie 2014 si luna de luna de atunci si pana azi am identificat chitantele cu plata tuturor contributiilor aferente statele de salarii.
4. Sesizand ca diferenta de bani ca urmare a cresterii salariale nu a fost inscrisa pe stat ci pe o conventie civila m-a determinat sa fac investigatii cu privire la CIM ...intre timp o intrebam pe femeia de serviciu despre zilele de concediu de care s-ar fi plans (stiind ca legal avea dreptul la minim 20 chiar daca avea timp partial -4 ore)

Alte discuții în legătură

Functia de cenzor si de paznic claudiakosina claudiakosina la o asociatie de propietari cenzorul poate fi angajat cu conventie civila? care sunt contributiile datorate de asociatia de propietari in acest caz? dar in ... (vezi toată discuția)
Forma de angajare a unui casier, om la curatenie si mecanic de intretinere la o asociatie de proprietari luca luca luca luca Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu ... (vezi toată discuția)
Salariile administratorului de bloc si ale ingrijitoarei bettykriss bettykriss As vrea sa stiu daca e legal ca impozitul si asigurarile de sanatate ale administratorului si ale femeii de servici sa fie platite de noi , de locatari ... (vezi toată discuția)