avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar decedat, recuperare datorii intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar decedat, recuperare datorii intretinere

Avem urmatoarea situatie in bloc: un proprietar decadat, cu datorii catre AP, mostenitorii de negasit. Avem privilegiu imobiliar pe suma datorata in ultima lista, defunctul are si un credit bancar, s-a luat legatura cu banca si nu se poate face un "parteneriat" intre AP si banca, deoarece ei nu dezvaluie nicio informatie decat rudelor (evident!).
De aceea va rog sa ma ajutati cu un sfat incotro trebuie sa ne indreptam ca sa gasim mostenitorii pentru a lichida debitele catre AP.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 16:35, 11 August 2016
trebuie sa va adresati unui notar public.
Trebuie atent verificat daca intradevar exista mostenitori
Daca nu sunt mostenitori legali sau testamentari, mostenirea este vacanta si opereaza disp art. 1135 din Noul Cod Civil
Preluarea bunurilor din succesiunile vacante se face in baza OG nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului, a HG nr. 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OG nr. 14/2007 si a Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 4/2008 privind arondarea teritoriala a detinatorilor de bunuri intrate in proprietatea privata a statului, din punctul de vedere al organului de valorificare caruia au obligatia de a-i preda bunurile.
Potrivit disp NCC art. 553 alin.(2) arata
că moştenirile vacante se constată prin certificat de vacanţă succesorală şi intră în domeniul privat al comunei, oraşului sau municipiului, după caz, iar în art. 1136 alin. (3), dacă există indicii că moştenirea urmează a fi declarată vacantă, notarul public competent încunoştinţează şi organul care reprezintă comuna, oraşul sau, după caz, municipiul.

In astfel de situatii reprezentantii asociatiei de proprietari trebuie sa desfasoare demersuri eficiente si concrete pentru a indeparta acumularea de sume cu titlu de restante ,care sunt greu de recuperat
Care sunt acele demersuri concrete si eficiente pe care noi, ca AP, trebuie sa le intreprindem intru indepartarea acelor restante? De ce sunt greu de recuperat?
In plus, presupun ca notarul ar trebui sa stie cum se poate afla daca exista mostenitori si cum se poate lua legatura cu acestia.
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2016
anaoi75, utilizator
exact. mergeti la notar.
La indemnul dumneavoastra, am vizitat doi notari, carora le-am expus cazul nostru si ambii am avut acelasi raspuns: nu va putem ajuta pentru ca nici noi nu avem de unde sa-i luam pe mostenitori. Eu acolo ducandu-ma FIX pentru ca eu nu am instrumentele necesare ca sa-i gasesc pe mostenitori.
Ar mai fi si alte cai de rezolvare a acestei probleme, va rog?

Alte discuții în legătură

Proprietar decedat vicar vicar Buna ziua Avem in bloc un proprietar care de 4-5 luni a decedat. Locuinta este sigilata de catre politie de la momentul decesului proprietarului. Problema ... (vezi toată discuția)
Probleme cu bancile si ap aurababy aurababy Am si eu o problema si peste tot unde intreb nu stie nimeni. Vreau sa cumpar un ap cu credit de la banca, proprietarul vanzator a dobandit apartamentul prin ... (vezi toată discuția)
Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)