avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Supravegherea sanatatii lucratorilor
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Supravegherea sanatatii lucratorilor

Buna ziua,
Sunt responsabil SSM , de putin timp.
Un functionar public, in prag de pensionare, bolnav cu tensiune mare , este numit prin decizie Presedintele comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitii publice privind deseuri periculoase. Mentionez ca presedintele numit nu a mai facut parte niciodata dintr-o astfel de comisie. Datorita atacului de panica privind responsabilitatea ce o implica o asemenea functie ,a adus de la medicul de familie adeverinta medicala cu diagnosticul de Hipertensiune arteriala, din care reiese ca trebuie sa evite stresul, pe baza careia a facut cerere de renuntare la functia de presedinte de comisie!
Directorul considera ca nu este riscul atat de mare ca sa i accepte cererea, si mi-a trasat mie responsabil SSM sa -i dau un raspuns legal.
Cum sa procedez?
multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:55, 5 August 2016
Daca lucratorul este bolnav inregistrat cu hipertensiune trebuie trimis cu recomandarea medicului de familie la medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale. In urma examinarii medicale, daca se confirma hipertensiunea ca si boala inregistrata, medicul specialist de medicina muncii completeaza fisa de aptitudine a lucratorului pe care va mentiona apt conditionat pentru ....., cu recomandarea de a se evita stresul.
In cazul comisiei de achizitii publice privind deseurile periculoase trebuie sa se aiba in vedere stres-ul ca risc profesional evaluat pentru aceasta activitate in cazul sefului comisiei/ a membrilor comisiei prin stabilirea unui nivel de risc.
Angajatorul nu poate aprecia marimea riscului de stres decat tinand cont de evaluarea riscurilor profesionale si de recomandarea medicului specialist de medicina muncii.
Trebuie avute in vedere atributiile de serviciu ale comisiei de achizitii/ sefului comisiei. Pot exista atributii in teren, legate de: vizionarea deseurilor periculoase, colectarea, depozitarea, transportul, etc.acestora, nu numai evaluarea din birou a unei oferte de achizitie.
Fisa tehnica de securitate a deseurilor periculoase si in special interdictiile/ conditionarile medicale, psihologice, psihice, etc. trebuie avuta in vedere. Hipertensiunea poate fi o interdictie legata de starea de sanatate a lucratorilor.
Dupa parerea mea, seful comisiei de achizitii publice a deseurilor periculoase nu doar evalueaza din birou oferte de achizitii, are si atributii de teren si obligatoriu trebuie avut in vedere nivelul de stres ca risc profesional identificat si evaluat.
Sanatatea lucratorilor trebuie avuta in vedere permanent, in cazul de fata hipertensiunea de care sufera lucratorul, stare ce poate influenta negativ activitatea sa de serviciu si poate duce chiar la aparitia unui atac de panica in anumite conditii de stres existent, iar urmarile panicii create nu pot fi cuantificate.
Trebuie avuta in vedere si posibilitatea producerii unui eveniment nedorit, cauzat lucratorului de hipertensiune pe fond de stres existent, eveniment care va fi cercetat/ inregistrat ca AM de catre firma. Daca in timpul cercetarii evenimentului se va constata ca nu s-a tinut cont de recomandarea medicala a medicului specialist de medicina muncii se poate vorbi de un caz penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua.. dacă conform fișei de evaluare a factorilor de ... liviu liviu555 liviu liviu555 Bună ziua.. Dacă conform fișei de evaluare a factorilor de risc, pe funcția actuală sunt supus stresului neuropsihic iar in urma unei decizii medicale ... (vezi toată discuția)
Infarct in timpul orelor de program dorel05 dorel05 sunt taximetrist,iar in timpul orelor de munca am suferit un infarct...am fost luat de salvare,transportat la spital si operat de urgenta(angioplastie ... (vezi toată discuția)
Drepturile pacientului privind confidentialitatea asupra bolii sale Tudork Tudork va rog, sa-mi spuneti, daca vis-a-vis de un cod de boala (depresioara si stari de anxietate)seful de medicina muncii care nu este medic poate comenta boala mea ... (vezi toată discuția)