Art. 81 - Codul Muncii
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
Practic, va puteti depune demisia, cu respectarea unui preaviz, conform celor mentionate mai sus. Daca ajungeti la o intelegere cu angajatorul, acesta poate sa renunte partial sau total la preaviz. Mai este varianta in care va intelegeti cu angajatorul si ajungeti la incetarea contractului individual de munca cu acordul partilor, caz in care puteti pleca in aceeasi zi (art. 55, lit. b - Codul Muncii).
Art. 55
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
Pe perioada preavizului puteti sa va luati concediu de odihna, care nu intrerupe termenul de preaviz, iar in cazul in care nu optati pentru concediu, angajatorul este obligat sa va plateasca zilele de concediu ramase, pe langa celelalte drepturi salariale. In alte conditii, dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări (art. 144, al. 2 - Codul Muncii).
@ madalina-9
1. Da, se poate efectua CO in perioada de preaviz .. CO nu prelungeste durata preavizului
2. CO se acorda proportional cu perioada lucrata ,,, adica, de la data inceperii activitatii si pana la data incetarii c.i.m. ... aceasta perioada, dupa caz, include si perioada de preaviz.