avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Competenta teritoriala a executorilor judecatoresti
Discuție deschisă în Executare silită

Competenta teritoriala a executorilor judecatoresti

Buna dimineata,
Va rog sa imi spuneti daca exista o prevedere legala referitoare la competenta teritoriala a executorilor judecatoresti, intrucat o societate comerciala care are sediul in orasul X a fost executata silit de catre un executor judecatoresc din orasul Y , unde societatea in cauza are deschis un punct de lucru.
INTREBARE: Avea competenta executorul judectoresc din oresul Y sa execute silit societatea? E legala executarea silita sau trebuieanulata?
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 10:50, 7 August 2016
Legea 188/2000
art.7
Executorul judecătoresc are următoarele atribuţii:
a) punerea în executare a dispoziţiilor cu caracter civil din titlurile executorii;
b) notificarea actelor judiciare şi extrajudiciare;
c) comunicarea actelor de procedură;
d) recuperarea pe cale amiabilă a oricărei creanţe;
e) aplicarea măsurilor asigurătorii dispuse de instanţa judecătorească;
f) constatarea unor stări de fapt în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă;
g) întocmirea proceselor-verbale de constatare, în cazul ofertei reale urmate de consemnarea sumei de către debitor, potrivit dispoziţiilor Codului de procedură civilă;
h) întocmirea, potrivit legii, a protestului de neplată a cambiilor, biletelor la ordin şi a cecurilor, după caz;
i) orice alte acte sau operaţiuni date de lege în competenţa lui.

art.9
(1) În cazul prevăzut la art. 7 lit. a) este competent executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în a cărei rază teritorială urmează să se facă executarea, în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.

(2) În cazul prevăzut la art. 7 lit. f) este competent executorul judecătoresc din circumscripţia curţii de apel în a cărei rază teritorială se va face constatarea.

(3) În celelalte cazuri prevăzute la art. 7 este competent orice executor judecătoresc învestit de partea interesată, în condiţiile legii.
In principiu, e legal daca debitorul are unul sau mai multe puncte de de lucru in alte judete, care difera de sediul principal al societatii.
Acum, depinde cand s-a formulat cererea de executare si cum s-a obtinut incuviintarea inceperii executarii silite, doar prin executor sau a fost necesara Incheierea instantei de judecata.

Spun asta, intrucat nu e suficient sa citam dispozitile legale ale legii executorilor judecatoresti, ma gandesc ca orcine poate sa citeasca legile online, stai sa vezi ce se intampla in practica de zi cu zi: am avut un dosar cu patru parti creditoare si un singur debitor, cand am cerut incuviintarea executarii, doi creditori au ramas la Iasi si doi au 'plecat' la Buftea..... Asadar, nu e chiar atat de simplu.......
Prin urmare, inteleg ca as putea invoca exceptia necompetentei teritoriale a executorului judecatoresc, avand in vedere prevederile art 7 lit.a din Legea nr. 188/2000.... Va multumesc mult pentru toate informatiile furnizate.
Competenta executorilor judecatoresti este reglementata de art.652 NCPC,practica de zi cu zi nu poate sa inclace prevederile legale!In mod concret in speta de fata, daca executorul si punctul de lucru al societatii erau in circumscriptia aceleiasi curtii de apel,era competent executorul,indiferent de oras.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita Mircea Costache Mircea Costache Buna seara!Am primit o înștiințare de executare silită venită de la un birou din București. Mentionez ca nici eu si nici debitoarea nu avem domiciliul ... (vezi toată discuția)
Executori judecatoresti doru533 doru533 Buna ziua.As dori sa stiu daca executorii judecatoresti au o anumita arie de competenta sau sant autorizati pe toata tara.Mai concret ,un executor din ... (vezi toată discuția)