Sper ca dacă vom face sesizări organelor abilitate, să se aplice și amenzile de rigoare mai ales șefilor care nesocotesc orice lege !
Legea nr.230/2007art.56
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii şi a instalaţiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, de încălzire centrală, de preparare şi distribuire a apei calde, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonie etc.) pe toată durata existenţei acestora;
b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
c) neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii şi instalaţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari;
d) schimbarea de către proprietar a destinaţiei locuinţei fără autorizaţiile şi aprobările legale;
e) modificarea aspectului proprietăţii comune, precum şi a elementelor constructive ale clădirii fără aprobările şi autorizaţiile legale;
f) neaplicarea sau nerespectarea prevederilor prezentei legi de către funcţionarii publici şi personalul angajat al autorităţilor publice locale şi centrale, inclusiv personalul regiilor ori al societăţilor furnizoare de servicii publice de utilităţi, dacă fapta nu a fost comisă în astfel de împrejurări încât să constituie infracţiune.
g) neîndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 48^1.
Se prezinta pe langa listele lunare de intretinere ,pe coli A4 si modalitatea de repartizare a cheltuielilor pe CPI, nr de persoane, tariful pentru consumurile individuale, etc.
1. Descrierea cheltuielii = apa, Enel, gaze, caldura ,etc.
2. Furnizor/Nr. Doc./ data doc. = factura, chitanta, stat, etc./AN, Radet, GDF, Enel, etc
3. Suma
4. Impartita la nr. pers / CPI / beneficiar
5. Valoare pe UM = lei/pers, lei/CPI, etc.
Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la art.56 alin. (1) lit. a)-e) din Legea nr.230/2007 se aplică persoanelor fizice constatate vinovate, iar cea prevazuta la alin. (1) lit. f) funcționarilor publici sau personalului angajat al autorităților publice, inclusiv personalului regiilor ori societăților furnizoare de servicii de utilități publice.
<<< Obligația funcționarilor publici de a sesiza organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinesc sarcinile, de îndată ce aceștia iau cunoștință de comiterea faptei respective, este statuată prin dispozițiile art. 267 din Noul Cod Penal („omisiunea sesizării”). Omisiunea sesizării, fie cu intenție, fie din culpă, conduce la angajarea răspunderii penale a funcționarilor publici cărora le incumbă această obligație.
Art. 267 din Noul Cod Penal prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă pentru funcționarul public care, luând cunoștință de săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală. O formă atenuată a infracțiunii o găsim în situația în care fapta de omisiune este săvârșită din culpă, caz în care pedeapsa este mai mică.
Subiectul activ al infracțiunii este unul calificat, acesta trebuind să aibă calitatea de funcționar public. De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost investită de autoritățile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public. NOTĂ: ACEST LUCRU E VALABIL ȘI PENTRU ADMINISTRATORII DE IMOBILE DIN ASOCIAȚIILE DE PROPRIETARI.
Persoanele care au calitatea de funcționar public ori sunt considerate funcționari (publici sau nu) în sensul legii penale (aici includem și Administratorii din Asociațiile de Proprietari) au obligația legală de a sesiza orice infracțiune săvârșită de orice persoană, alta decât funcționarul în cauză, întrucât sesizarea organelor de urmărire penală cu privire la propriile infracțiuni comise ar echivala cu un auto-denunț.
Din prevederile art. 267 din Noul Cod Penal reiese că funcționarul public este obligat să sesizeze organele de urmărire penală în cel mai scurt timp („de îndată”) din momentul în care a luat cunoștință despre săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, în legătură cu serviciul în cadrul căruia își îndeplinește sarcinile.
Cum va acționa funcționarul public pus într-o asemenea situație ? Evident, va fi vigilent și va sesiza organele de urmărire penală cu scrupulozitate cu privire la orice fapte despre legalitatea cărora are cele mai mici îndoieli. >>>
~ final discuție ~