avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Calculare pensie limită de vârstă
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Calculare pensie limită de vârstă

Stimate doamne, stimați domni,

Am câteva întrebări/nelămuriri.

Mama mea a fost pensionată pe caz de boală. În luna februarie a depus actele pentru pensionare la limită de vârstă, așa cum preciza decizia de pensionare pe care o avea. Îi vine decizia, iar pensia calculată este mai mică decât cea aflată în plată la acest moment. Am înțeles că este posibil ca acest lucru să se întâmple (are 19 ani de muncă + 11 ani stagiu asimilat - perioada de pensie presupun).

1. Pe decizie scrie că, în conformitate cu art. 82 din Legea 263/2010, rămâne în plată cuantumul cel mai avantajos. Asta înseamnă că pensia ei reală la limită de vârstă va fi de 491 (cât are acum), în loc de 432 (cât e pe decizia de pensionare la limită de vârstă)?
2. Dacă se vor aplica creșteri de pensii în viitor, la care cuantum se vor aplica? La pensia reală sau la cea înscrisă pe decizia de pensionare? Sau, cu alte cuvinte, care va fi punctajul ei real?
3. Ea lucrează 4 ore (are pensie gradul III), și intenționează să treacă pe 6 sau 8 ore. Din moment ce e pensionară, iar contribuțiile ei la pensie nu cred că vor reduce prea curând handicapul dintre pensia înscrisă pe decizie și cea aflată efectiv în plată, există vreo posibilitate să ceară ca acele contribuții să devină parte din salariu și să nu mai meargă la fondul de pensii?
4. Perioada de pensie de boală se ia în calcul integral, nu un anumit număr de luni pentru fiecare an de pensie?

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri și vă doresc o zi frumoasă!
Ultima modificare: Marți, 9 August 2016
AlexandruV, utilizator
Cel mai recent răspuns: AlexandruV , utilizator 00:08, 13 August 2016
1) 491
2) 432
3) Nu
4) Integral
Vă mulțumesc pentru răspuns!

Vă doresc o zi bună în continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza pensia? RobertSerban RobertSerban Buna ziua, Astazi, cineva din familie a primit decizia pentru pensie si surpriza, pensia pe caz de boala pe care o primea pana acum(820 lei), este mai mare ... (vezi toată discuția)
Trecere de la pensia de invaliditate la pensie pt limita de varsta amondaos amondaos Mama s-a pensionat in 1989 pe caz de boala. A primit ieri o decizie de la casa de pensii in care i se comunica faptul ca, in cf. cu art. 82 din L 263/2010, ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie de varsta? dorobantuflorica dorobantuflorica sant barbat ,nascut 23.noiem.1951am o vechime de37 ani de stagiu complet de cotizare si40 ani stagiu de cotizare realizat.actualmente sant pensionat boala ... (vezi toată discuția)