avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecere de la pensia de invaliditate la pensie pt ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecere de la pensia de invaliditate la pensie pt limita de varsta

Mama s-a pensionat in 1989 pe caz de boala. A primit ieri o decizie de la casa de pensii in care i se comunica faptul ca, in cf. cu art. 82 din L 263/2010, pensia de invaliditate s-a transformat in pensie pt limita de varsta, cu incepere din 01.01.2011. Problema este ca pensia calculata pentru limita de varsta este mai mica decat cea de invaliditate. Intrebarea mea este, nu ar fi trebuit sa-i lase cuantumul pensiei de invaliditate, daca era mai avantajos, avand in vedere ca in lege, la art. 82, este specificat ca se acorda din oficiu cuantumul cel mai avantajos ? Ce este de facut in aceasta situatie ? O sa-i opreasca banii pe 19 luni in urma, avand in vedere ca in decizie, emisa pe data de 11.06.2012, scrie ca :"plata drepturilor recalculate se va face incepand cu data de 01.01.2011" ?
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: amondaos , utilizator 09:08, 19 Iulie 2012
1. Este posibil ca decizia sa fi fost emisa pentru a vedea ca a trecut la pensie pentru limita de varsta iar suma de plata sa fi ramas tot cea de la pensia de invaliditate.

2. Sa mearga la Casa de Pensii si sa ceara lamuriri.

Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,

Tocmai asta e problema, ca pensia pt limita de varsta rezultata este de 492 lei, cea de invaliditate era 530 lei, deci este mai mica cea pentru limita de varsta.
1. In decizia de pensionare pentru limita de varsta nu poate sa treaca alta suma decat cea care iese din calcul.

2. Dar conform Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice i se va acorda pensian cea mai avantajoasa dintre cele doua:

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
...

3. De aceea am zis ca daca va primi mpensia mai mica sa mearga la Casa de Pensii sa ceara lamuriri.
Multumesc frumos, va depune o contestatie, vedem ce raspund cei de la pensii.
Va doresc o zi frumoasa in continuare !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie boala/limita de varsta?! mihaela_2 mihaela_2 Buna ziua, Este vorba de mama mea nascuta in mai 1958. Are vechime de munca 26 ani, si din 2005 este pensionata pe caz de boala. Anul acesta la comisia de ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie limita de varsta. negoiflorin negoiflorin Sant nascut in 1953 ,am un stagiu de cotizare astfel:15 ani lucrati in viata civila si 10 ani in armata(1,4 militar in termen,3 ani elev scala militara si 6 ... (vezi toată discuția)
Bună ziua . În 2017 m-am pensionat medical cu stagiul de 42 ... nicustoian87 nicustoian87 Bună ziua . În 2017 m-am pensionat medical cu stagiul de 42 de ani și indice de corecție 1,14. Acum m-am pensionat la limită de vârstă și am pensia ... (vezi toată discuția)