avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mă poate obliga angajatorul să fac curat și în ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mă poate obliga angajatorul să fac curat și în afara spațiului meu de lucru?

Bună ziua. Situația mea este următoarea. Angajatorul dorește ca eu să fac curat în tot biroul, deși în fișa postului scrie că eu trebuie să curăț doar spațiul meu de lucru. Dacă acesta formulează un regulament de funcționare internă prin care specifică faptul că toți trebuie să curățăm biroul, suntem obligați să o facem, sau este o regulă abuzivă?
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 20:13, 9 August 2016
Daca in fișa postului scrie că trebuie să curățati doar spațiul dvs de lucru,atunci in reg.intern nu poate fi mentionat altceva cu privire la curatenie.

Daca exista asa ceva mentionat in reg.intern, atunci puteti urma procedura mentionata de art.245 C.mun.

Art.245 C.mun.
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.

(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).

Depinde de ce se înțelege prin a face ,,curat'', dacă este vorba de ridicare unor hârtii nu se poate spune că este un abuz al angajatorului. Dar dacă vă pune să măturați, să spălați și să stergeți de praf birourile, astfel încât să vă ocupe un timp mai mare ( spre ex. 30 minute, o oră) care v-ar afecta atribuțiile menționate in fișa postului ori peste program (și să mai fie zilnic), ATUNCI AR PUTEA FI UN ABUZ.
tcvs a scris:

....
Angajatorul dorește ca eu să fac curat în tot biroul, deși în fișa postului scrie că eu trebuie să curăț doar spațiul meu de lucru. Dacă acesta formulează un regulament de funcționare internă prin care specifică faptul că toți trebuie să curățăm biroul, suntem obligați să o facem, sau este o regulă abuzivă?

Regulamentul intern cuprinde printre altele si reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii.
Se pot include aici si masuri pt menţinerea unui loc de muncă curat,(birou )care se realizeaza printre altele si prin obligatia angajatilor de a curata locul de munca,biroul,deci nu este o masura abuziva.
Acest aspect nu intra in contradictie cu ceea ce aveti stipulat ca atributie in fisa postului,respectiv de a pastra curat spatiul de lucru,care este o atributie de ordin general,comuna tuturor posturilor ,se asociaza de obicei si cu alte atributii generale precum sa folositi eficient cu evitarea risipei a mijloacelor tehnice si logistice puse la dispozitie.
Ultima modificare: Marți, 9 August 2016
ContSters400311, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Regulamentul intern si fisa postului... Radamante Radamante 1. Angajatorul modifica Regulamentul intern. 2. Salariatul, potrivit ccm, are dreptul de a-si negocia orice modificare a fisei postului. 3. Schimbarile din ... (vezi toată discuția)
Se poate contesta fisa postului? Luci23 Luci23 Dacă in regulamentul intern e prevăzut la ultimul punct:\"și orice alte atribuții date de șeful instituției\" și eu nu sunt de acord..cu altele cate mi ... (vezi toată discuția)
Transfer pe alt post in aceeasi companie Nicosianu Nicosianu Buna ziua, Am si eu o intrebare referitoare la procedurile legale care se aplica in cazul in care doresc ocuparea unei alte functii in cadrul aceleiasi ... (vezi toată discuția)