Eu incepand cu 01.07.2016 am intrat in concediu prenatal, urmand sa nasc in 15 august.
Mentionez ca am fost angajata cu contract de munca 8 h - pana la sfarsitul lunii iulie (31.07.2016), si cu un alt contract de munca 4h perioada nederminata.
In momentul de fata,avand doar contract de munca cu timp partial 4 h.
CJASG si CASMB mi au comunicat ca nu mi poate plati certificatul medical avand un alt contract in derulare, motivandu mi ca asa este legea.
Ma poate ajuta cineva cu o prevedere legala care sa spuna ca CJAS nu plateste un certificat medical daca mai am un alt CIM ?
Eu incepand cu 01.07.2016 am intrat in concediu prenatal, urmand sa nasc in 15 august.
Mentionez ca am fost angajata cu contract de munca 8 h - pana la sfarsitul lunii iulie (31.07.2016), si cu un alt contract de munca 4h perioada nederminata.
In momentul de fata,avand doar contract de munca cu timp partial 4 h.
Contractul cu timp partial de 4 ore este cumul la acelasi angajator la care ati avut contractul cu timp integral sau e la un alt angajator?
E corect ceea ce v-a spus casa de sanatate.
Atata vreme cat aveti un angajator (chiar si cu CIM de 4 ore/zi) acesta trebuie sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
Casa de sanatate plateste indemnizatii in situatiile prevazute la art.36 alin.(3) lit.c, situatii pentru care v-am citat mai jos si articolele respective, in care e clar ca nu va incadrati.
Sper ca ati depus copie dupa certificatul medical pe luna iulie si la angajatorul actual, care trebuie sa va plateasca indemnizatia.
OUG nr.158/2005:
ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de către:
a) angajator, cel mai târziu odată cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivă, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administrează bugetul asigurărilor pentru şomaj, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurări de sănătate, până la data de 10 a lunii următoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) şi pentru persoanele prevăzute la art. 23 alin. (2) şi la art. 32.
ART. 1
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoanele care nu se află în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) abrogată;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane care încheie un contract de asigurări sociale pentru concedii şi indemnizaţii pentru maternitate şi concedii şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav, în condiţiile în care au început stagiul de cotizare până la data de 1 ianuarie 2006.
f) soţia/soţul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fără a fi înregistrată/înregistrat în registrul comerţului şi autorizată/autorizat să funcţioneze ea însăşi/el însuşi ca titular a/al întreprinderii individuale/persoană fizică autorizată sau fără a fi salariată/salariat, participă în mod obişnuit la activitatea întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, îndeplinind fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare.
ART. 23
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.
In opinia mea,aceasta indemnizatie ar trebui platita atat de Casa de Sanatate pt contractul determinat de 8 ore ce a expirat cat si de angajatorul cu 4 ore ,pt contractul valabil
Ma bazez pe faptul ca angajata a fost asigurata atat de angajatorul 1 cat si de angajatorul 2,pt ca s-a contribuit pt concediii medicale si indemnizatii din ambele locuri.
Astfel,in momentul de fata,la angajatorul 1 ,angajata nu mai este asigurata in prezent ea si-apierdut calitatea de asigurat ,nu din motiv imputabil ci pt ca cimul ei a expirat si ne aflam in conditiile reglementate de art 32(2)
"2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora, iar indemnizaţia se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie."
Pentu contractul de 4 ore e clar ca trebuie platit de catre angajator ...
Mai curand ne aflam in fata unei interpretari a celor de la CS pt a se evita plata unor drepturi .
Pt un contract de munca am calitate de asigurat pt alt contract mi-a incetat calitatea de asigurat si nu din vina mea e normal ca acel contract pe care nu mai am asigurare sa-mi fie platit de casa si nu de angajator , in conditiile prevazute de lege