avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... parte comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

parte comuna

Buna ziua,
Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:42, 11 August 2016
~ Conținut șters la cerere ~
EL nr 230/2007 Art. 3
(la data 04-Oct-2010 Art. 3 din capitolul I a se vedea jurisprudenta Decizia nr. 914 din 04-oct-2010 )
În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaÑii:

c) proprietate comună - toate părtile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau
spaÑii cu altă destinatie decât aceea de locuintă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată -
cel putin o instalatie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau
părti de constructie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din
punct de vedere fizic ca pozitie şi suprafată;
u cred ca peretii exteriori sunt suprafete comune.



Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distnibutie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; intenfonul —partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.;
indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari;alte servicii administrative catre proprietatea comuna.


intrebarea mea era, daca eventualele reparatii ale balconului(peretii exteriori)se suporta de catre asociatie.
Ultima modificare: Miercuri, 10 August 2016
Adriantot, moderator
Buna ziua,
Interiorul (avand in vedere ca exista autorizatie) apartine proprietarului, EXTERIORUL apartine blocului fiind condominiu ca toate suprafetele externe ale apartamentelor.
Corect!
Toate suprafetele exterioare (acoperis, terasa, perete exterior...) sunt in proprietate comuna iar costul reparatiilor se suporta de toti proprietarii dupa cota indiviza (proportional cu suprafata utila a fiecarui apartament). Asa cum prin grija asociatiei se repara un atic, o streasina, un balcon de la etajul 3 sau 10, tot asociatia repara si balconul de la parter. Sigur ca asta este posibil daca balconul respectiv a fost construit legal iar documentatia a fost depusa la asociatie sa completeze cartea tehnica a blocului.
Cota parte indiviza a proprietarului respectiv a fost majorata dupa construirea balconului?

Alte discuții în legătură

Cota indiviza oji62 oji62 un dezvoltator imobiliar vine un imobil p+ 2 ( cu sarpanta) ; 6 apartamente, la 6 cumparatori; toti cei 6 proprietari au cota indiviza din casa scarii si ... (vezi toată discuția)
hotărâria nr.1364/2001 Cristina588 Cristina588 În anexa nr.6 la normele metodologice de aplicare a Hotărâri nr.1364/2001 _ Lista proprietarilor şi destinaţia spaţiilor din clădire la punctul C_ ... (vezi toată discuția)
Cota parte indiviza - spatii in afara apartamentului adyboss adyboss Buna ziua, Asociatie, avem nevoie de consultanta cu privire la calcularea cotei parte indiviza. Am contactat cativa avocati insa s-au ferit sa ne dea un ... (vezi toată discuția)