avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Nereguli la o asociatie de propietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Nereguli la o asociatie de propietari

buna ziua. de 3 luni sunt cenzor in cadrul unei asociatii. de la prima luna cand am verificat actele am sesizat nereguli, atat de legalitate cat si de calcul. incepand cu a 2 luna deja faptele erau grave. am sesizat presedintele si acesta tine cu administratora. pentruca banuiesc conf. actelor ca au contabilitate dubla am cerut sa contrasemnez chitantierele . am cerut frumos sa mi se dea la verificat anul 2015 si din greseala l-am primit. faptele sunt foarte grave , chitante neinregistrate in reg de casa , restantieri care apar si dispar fara justificare, rar gasesc cate un apartament care sa fie corect cap coada. anuntand toate aceste probleme si multe altele sau coalizat sa ma indeparteze . am cerut sa se efectueze expertiza contabila , nu exista registre, nu stim ce s-a intamplat cu fondul de rulment , anul trecut a fost un proces cu radetul de care nu stie nimeni pe care l-au pierdut si trebuie sa plateasca suma de 2200 euro...administratorul face ce vrea el ajutat de comitet si toti presedintii care s-au perindat. asta de acum e in stare de orice sa i-l mentina in functie. in afara de a sesiza primaria unde care doar constata unde mai pot depune sesizare? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:09, 13 August 2016
caradis a scris:

am cerut sa contrasemnez chitantierele . am cerut frumos sa mi se dea la verificat anul 2015 si din greseala l-am primit. faptele sunt foarte grave , chitante neinregistrate in reg de casa , restantieri care apar si dispar fara justificare, rar gasesc cate un apartament care sa fie corect cap coada. anuntand toate aceste probleme si multe altele sau coalizat sa ma indeparteze . am cerut sa se efectueze expertiza contabila , nu exista registre, nu stim ce s-a intamplat cu fondul de rulment , anul trecut a fost un proces cu radetul de care nu stie nimeni pe care l-au pierdut si trebuie sa plateasca suma de 2200 euro...administratorul face ce vrea el ajutat de comitet si toti presedintii care s-au perindat. asta de acum e in stare de orice sa i-l mentina in functie. in afara de a sesiza primaria unde care doar constata unde mai pot depune sesizare? multumesc.

1-Nu intra in competenta cenzorului sa contrasemneze chitantierele
2-Referitor la inxistenta registre,refuz executare expertiza financiar contabila,suspiciuni fond rulment,neclaritati litigiu cu furnizorul de utilitati,legal raspunde reprezentantul legal al asociatiei din perioada in discutie in solidar cu membrii comitetului,cenzorul si administratorul
3-Avand in vedere relatiile tensionate cu presedintele de asociatie,aveti competenta sa intocmiti raport de activitate in care sa consemnati neregulile constatate,pe care sa il comunicati atat asociatiei de proprietari dar si serviciului specializat din primarie,putand solicita in temeiul disp art 55 din L nr 230/2007 exercitarea controlului asupra activitatii asociatiei de proprietari
Daca exista probe rezonabile ca administratorul de imobil a incalcat dispozitiile in vigoare,
daca se evidentiaza prejudiciu financiar ,se poate analiza aplicarea disp Deciziei nr 3/02.12.2002,care a decis ca
administratorul asociatiei de locatari/proprietari are calitatea de functionar iar fapta acestuia de insusire,folosire sau traficare,in interesul sau ori pentru altul,de bani,valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza constituie infractiunea de delapidare

Intocmiti un raport cu fiecare eroare in parte si lamuriti-o cu administratorul.
E posibil sa aiba o explicatie, cum e tot atat de posibil sa n-o aiba si atunci o consemnati intr-un raport final.
Nu plecati de la premize nesigure, dubitabile atata timp cat nu aveti o proba concreta, cum ar fi contabilitate dubla.
Puteti cere conducerii asociatiei o expertiza contabila numai dupa ce primiti raspunsuri de la administrator la toate cele gasite defecte in prima instanta.

Verbal nu se rezolva treburile, daca tot v-ati apucat sa verificati din urma. Scrieti-le si apoi lamuriti-le.

Chitantele nu se semneaza de cenzor in nicio situatie.

Spuneti ca asociatia a avut un proces cu RADET-ul in urma caruia trebuie platita suma de 2200 euro (!!!). Eu nu stiu ca hotararile judecatoresti sa se exprime in alta moneda decat in lei. Deci? Care este valoarea in lei si cum se face ca asociatia nu a fost executata silit pana acum. Sau a fost? Si cum? Vi s-a oprit apa calda si caldura?
mai aveti de invatat ca cenzor.
Faceti niste afirmatii care nu sunt permise unui cenzor ("unde e fondul de rulment').
Si, din cele relatate, nu vad comisia de cenzori, adica trebuie sa fiti minim trei cenzori. Singur nu poate sa fie decat un cenzor extern.

De acord cu problema celor 2200 euro (moneda nationala este leul).
De acord cu afirmatia nefondata pe documente ca se tine o contabilitate dubla.

Va stau la dispozitie chiar si telefonic.
caradis a scris:
buna ziua. de 3 luni sunt cenzor in cadrul unei asociatii.

Ati fost ales in adunarea generala ca cenzor in cadrul comisiei de cenzori, sunteti presedintele comisiei de cenzori ori ati fost angajat de comitetul executiv ca cenzor din afara asociatiei?
In fiecare din aceste situatii aveti modalitati diferite de rezolvare a neregulilor pe care le depistati.
Dar, indiferent de modul cum ati ajuns cenzor, intr-o asociatie trebuie sa colaborati cu administratorul si presedintele, sa lucrati alaturi de ei macar in primele luni si sa le explicati cum trebuie sa gestioneze legal asociatia. Aratati-le, lucrati cu administratorul, casierul si presedintele pentru a face lucrurile conform legii. Nu este corect ca un om ales ca cenzor sa vina doar sa controleze si sa scoata in evidenta neregulile. Amintiti-va si de parte de indrumare. Chiar si "organele" din afara asociatiei au mai intai rolul de indrumare si apoi de control. Asa o sa puteti rezolva problemele prin buna intelegere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Presedinte nou asociatie proprietari - probleme dupa decesul adminstratorului cipex cipex Buna ziua, in urma decesului administratorului/casier al asociatiei de proprietari din care fac parte au aparut urmatoarele situatii: - s-a constatat ca nu ... (vezi toată discuția)
Plangere administrator caradis caradis Buna ziua. sunt cenzor la o asociatie . Am verificat actele pe 2015 si sunt ingrozita de ce am gasit in ele. Presedintele nici nu vrea sa auda de expertiza, ... (vezi toată discuția)
Administrator bloc cristina toader cristina toader Administratorul blocului nu a achitat facturi din 2008. Cum pot fi trasi la raspundere presedintele si cenzorul? (vezi toată discuția)