avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate iesi un minor in strainatate fara acordul unui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate iesi un minor in strainatate fara acordul unui parinte?

Sunt divortat din 2011 si fiica mi-a fost incredintata pentru crestere si educare,fosta sotie nu are niciun drept trecut in hotararea judecatoreasca,numai obligatia de a plati pensie alimentara.Vreau sa merg cu fiica mea in concediu peste hotare si as dori sa stiu daca am nevoie de acordul fostei sotii!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 09:36, 13 August 2016
Dacă aveți încredințare nu va trebuie acordul mamei
Ultima modificare: Vineri, 12 August 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Daca prin hotararea de divort minorul v-a fost incredintat spre crestere si educare, nu aveti nevoie de o declaratie de acord din partea celuilalt parinte pentru a iesi din tara impreuna cu minorul.
Aveti nevoie de hotararea de divort legalizata si pasaport pentru minor.
Legea 248/2005 mod. si compl.de legea 175/2013
Art. 30
(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
...............................................
c) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carti de identitate si care calatoreste in strainatate impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celduilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca exercita singur autoritatea parinteasca in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva si irevocabila ori in temeiul unei hotarari judecatoresti ramase definitiva pentru procesele incepute cu data de 15 februarie 2013;
..............................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecare in strainatate cu copil alinus31 alinus31 Buna ziua! Am si eu o nelamurire.Si anume : sunt divortata de 7 ani , fata fiindu-mi incredintata spre ingrijire si crestere, dar tin sa precizez ca a ramas cu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! - iesire din tara cu minor, sentinta din 2010 danielafelicia danielafelicia Buna , sunt divortata din 2010 am o fetita de 12 ani data spre crestere si educare cu Sentinta definitiva si irevocabila ( nu avem custodie comuna ) doar tata ... (vezi toată discuția)
Acordul tatalui cu privire la iesirea copilului din tara alispopa alispopa Divortata cu copil, am sentinta definitiva si irevocabila prin care copilul este in ingrijirea mea, din anul 2006 ( copilul are 14 ani). Doresc sa intreb daca ... (vezi toată discuția)