avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plecare in strainatate cu copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plecare in strainatate cu copil

Buna ziua! Am si eu o nelamurire.Si anume : sunt divortata de 7 ani , fata fiindu-mi incredintata spre ingrijire si crestere, dar tin sa precizez ca a ramas cu numele tatalui.. Hotararea judecatoreasca de divort este irevocabila si definitiva iar din cate mi-a spus avocata mea de pe atunci, fostul meu sot ar trebui sa se judece cu mine pt a vedea copilul.Fata mea are acum 14 ani . Tatal fetei nu s-a ocupat de ea nici un minut, de fapt nu a tinut legatura cu ea de ani buni. Din cate stiam el era prin Anglia. Eu sunt in Germania de 2 ani si as vrea sa imi aduc si fata aici. Intrebarea mea este: o pot aduce fara semnatura tatalui(oricum de el nu as putea sa dau) sau merge sa o aduc in baza actului de divort? Eu am consultat anumiti avocati si parerile sunt impartite.Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
alinus31, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 14:31, 20 Martie 2015
Daca aveti hotarare prin care va incredinteaza d-voastra copilul, nu mai e nevoie de acordul tatalui, la granita aratati pasaportul si sentinta de divort definitiva. N-are nici o legatura faptul ca fiica poarta numele tatalui, va fost incredintata doar d-voastra spre crestere si educare, acum 7 ani asa erau hotararile, nu era custodie comuna.
Nu aveti nevoie de acordul tatalui pentru ca aveti minora incredintata spre crestere si educare printr-o hotarare definitiva si irevocabila ( pe vechiul cod al familiei).
Aveti nevoie de hotararea de divort legalizata si pasaport pentru minora.

Legea 248/2005 mod. si compl. prin legea nr.175/2013 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate
Art. 30.
(1) Organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a cetăţenilor români minori numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră, în următoarele cazuri:
...............................................................
c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi care călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă şi irevocabilă ori în temeiul unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă pentru procesele începute cu data de 15 februarie 2013;
am hotararea de divort tradusa si legalizata in limba germana. e buna?
Hotararea va trebuie la iesire din Romania deci e buna cea originala in limba romana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesire din tara cu minor de 7 ani dupa divort mamica_1 mamica_1 Buna ziua, Am divortat in 2008 si am primit o hotarare definitiva si irevocabila de incredintare catre mama a minorului. Custodia nu este comuca, imi ... (vezi toată discuția)
Obtinerea custodiei definitive si irevocabile deea-alexa deea-alexa Buna seara, Sunt mama unui baietel de 6 ani si jumatate. Am divortat de tatal copilul, in urma cu 5 ani, cand acesta avea un an. In tot acest timp,tatal nu ... (vezi toată discuția)
Conditii iesire din tara cu minor camy29 camy29 daca sunt divortata de sotul meu iar legea mia dat mie copilul pentru ca nu sa prezentat la divort pot iesi cu copilul din tara fara acordul lui? (vezi toată discuția)