avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit bancar, titular decedat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit bancar, titular decedat

Buna tuturor. am o problema legata de un credit bancar facut de soacra-mea in 2012.
A scos bani din banca 7000 lei FARA CA NOI, COPII CARE LOCIUAM CU EA SA STIM, credit pentru care a avut si un girant este vorba de vecina si prietena ei cea mai buna. Suma scoasa din banca a "dus-o pe tava" surorii ei din Buzau (noi locuim in Brasov) la fel fara ca noi sa stim, iar creditul luat este pe o perioada de 5 ani (pana in mai 2017). In 2014 octombrie soacra-mea decedeaza, iar la sfarsitul lui decembrie 2014 a venit in posta la fostul domiciliu al soacrei (unde locuim si in prezent) o notificare bancara in care preciza ca are o datorie fata de banca in valoare de aproximativ 30 lei ( o suma infima, dar care ne-a lasat cu gura cascata). Ne-am intersat la banca si am aflat ca creditul este facut pe 5 ani si exista si un girant (vecina).Tot de la vecina am aflat si ca sora soacra-mii de la Buzau platea ratele lunare ( nu stiu cat de adevarat este asta dar eu cred ca soacra-mea a platit ratele pana cand a murit; de la banca nu mi-au spus cine platea ratele, ci doar ca mai este de achitat aprox. 2000 lei. Eu cred ca soacra-mea le-a platit deoarece in 2 ani si jumate CAT A MAI TRAIT EA DE LA CREDIT, nu a venit nici o notificare de la banca cu vreo datorie doar locuiam cu ea si as fi vazut in cutia postala doar eu verificam corespondenta; cum a murit ea, cum nu s-au mai platit ratele cu regularitate).
Problema e ca sora-sa nu a mai platit ratele de vreo 5 luni, am vorbit cu ea la telefon despre asta, si foarte calma mi-a zis ca nu are inca bani si ca o sa plateasca dar nu stiu cand. Persoana giranta nici ea nu are bani, si uite-asa la mi-e teama ca va trebui sa platim noi copii, pentru sora-sa fata de care, nu suntem obligati cu nimic. Tocmai a mai venit o notificare cu o datorie de 640 lei, pt care era specificat ca, daca in 3 zile de la primire nu platim, suntem executati silit, sau se pune poprire pe venituri pt. Intreaga suma de 2000 lei.

Stiti daca exista vrreo modalitate de a nu plati noi ratele?
Sau daca girantul poate fi scutit de plata? Ca nici ea nu o sa aiba banii dintr-o pensie de nici 1000 lei pe luna.

Va multumesc mult.
Ultima modificare: Duminică, 14 August 2016
Admin, administrator
Dacă locuiți în casa soacrei, înseamnă că a lăsat-o moștenire fiului. Locuind în casă, fiul a acceptat moșteirea în mod tacit, implicit a moștenit și datoriile.
Dacă vor începe executarea silită, va fi executat și moștenitorul și garantul.
Modalitatea de a nu plăti nu există.
In actul de succesiune nu este declarata nici o datorie pt ca NU S-A STIUT. Noi am facut succesiunea in decembrie 2014 iar prima notificare despre datorie a venit la sfarsitul lui decembrie 2014
am vazut undeva un articol in care scrie ca daca in actul de succesiune nu este trecuta nici o datorie, inseamna ca noi nu putem fi urmariti deloc. Nu stiu cat de adevarat este de aceea am scris pe forum
Si giranta? Nu trebuie sa plateasca ea prima? Din moment ce a semnat contractul de credit ea si- a asumant un risc: acela de neplata a titularului de credit, eu asa stiu.
Poate ca creditorul se va îndrepta împotriva giranți ca e mai comod, însă la rândul ei, aceasta se poate îndrepta împotriva dvs.
Succesiunea vine la pachet, cu bune și rele, nu va puteți bucura de bunuri fără sa plătiți și datoriile persoanei decedate, datoriile se plătesc oricum pana la limita valorii bunurilor moștenite, ca și cum mortul își plătește singur și va lăsa ce rămâne, cam asa.
In cazul dvs v-a lasat o casa sau parte din ea și dvs dați 2000 pt datoriile sale.
Pe măsură ce timpul trece, se mărește și datoria, ar trebui platita și insistat la matusa sa va dea banii în rate.
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Mostenirea datoriilor deliastela deliastela Buna ziua. Am o problema legata de socrii mei si nu stiu cum sa procedez, mai precis daca exista o solutie legala. Pana in urma cu 7 ani am locuit impreuna ... (vezi toată discuția)
Despre executarea silita stafieligia stafieligia Buna ziua. Am o intrebare legata de o posibila executare silita din partea bancii. Sotul meu a murit foarte tanar (27) de ani, si m-a lasat la 25 de ani cu o ... (vezi toată discuția)
Mostenire - girant banca, urgent va rog! beta88 beta88 Buna ziua! Unchiul meu a girat pe cineva la o banca(nu stiu ce fel de credit este),el in urma cu 3 ani a decedat(unchiul).Singuri mostenitori sunt tatal meu ... (vezi toată discuția)