avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Firma administrare imobile cu nereguli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Firma administrare imobile cu nereguli

Buna ziua. Va expun urmatoarea problema:

Intr-un complex rezidential exista o asociatie de locatari infiintata si delegata o firma de administrare imobile pentru a se ocupa de aceasta. Initial a fost infiintata la un singur bloc(pentru ca atat era construit) apoi s-au mai construit inca 4 blocuri.
Un domn care sta in chirie, cu contract legal la ANAF(fiind reprezentant legal si delegat sa se ocupe de toate treburile administrative ale imobilului) a dorit sa fie presedinte de bloc pe gratis pentru a ajuta toti locatarii sa se gospodareasca cat mai repede. In acel moment era o doamna reprezentanta a firmei, dar ulterior a intrat in prenatal. In vederea imputernicirii domnului care dorea sa fie presedinte de bloc s-au strans semnaturi de la 50+1 locatari prezenti la sedinta si s-a trimis si mail catre firma pentru a-l imputernici in functia de presedinte. Firma l-a numit verbal presedinte fara a semna un proces verbal.
Pentru a usura munca firmei, presedintele comunica cand se mutau persoanele in apartament.
De aici incep toate problemele: presedintele a dat data cand s-a mutat fiecare persoana in bloc, in momentul in care dadea drumul la curent de la panoul principal(incepand cu luna iunie). Firma a gresit si i-a pus pe luna Mai la intretinere.
Incepand cu luna aprilie firma de administrare ne-a luat comison pentru intocmirea tabelelor, platilor(inclusiv prin platforma online e-bloc), taxa de gunoi, femeie de servici fara a semna vreun contract de aderare la asociatie.

A fost o sedinta unde a participat un domn care reprezinta firma de administrare(inlocuitorul doamnei care a intrat in prenatal) aducand injurii si batjocorind persoana care vroia sa fie presendinte si si-a indeplinit datoria pe gratis pentru ei timp de 3 luni acuzandu-l ca este o persoana falsa, ca el stie legea mai bine (fiind administrator) si nu poate fi presedinte de bloc si ca nu mai sta de vorba cu el sub nici o forma.

Acum am urmatoarele intrebari:
Domnul care dorea sa fie presedinte are dreptul sa ocupe aceasta functie daca are contract la anaf pentru acel spatiu si locuieste acolo?
Firma de administrare are dreptul sa incaseze acele comisioane fara sa aderam la aceasta asociatie? Din punct de vedere legal cum ne-a incasat acele sume de bani?
Dupa ce ne-am certat cu ei ne-au inchis conturile de plata online pe platforma e-bloc.ro
Daca in taxa de administrare a firmei intra si comisionul de plata online, cum se mai poate plati daca ne-au inchis conturile?(doar la blocul nostru)
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:31, 16 August 2016
cam neclare datele prezentate.
O firma de administrare nu numeste presedintele.
Oricum, ce se intampla in zonele rezidentiale sunt la limita legii.
Nu stiu cat de bine le-am expus, dar in mare vroiam sa stiu daca firma de administrare are dreptul sa ne ia comisioane daca noi nu suntem aderati la asociatie si nu am semnat nimic legal cu ei.
Si a doua chestie daca chiriasul(cu contract legal la ANAF) are dreptul sa fie presedinte de bloc.
Domnul care voia sa faca pe presedintele nu are acest drept deoarece nu este proprietar.

Firma care va administreaza isi ia comisionul de administrare pe buna dreptate si ar trebui s-o faca pentru toate apartamentele din complexul rezidential care fac parte din asociatia de proprietari, fie ca sunt locuite, fie ca nu sunt locuite. Dar depinde si ce scrie in contractul incheiat probabil intre dezvoltator pe de o parte si firma pe cealalta parte.
Ca proprietar in asociatie aveti dreptul sa vedeti documente, facturi, contracte. Cereti-le de la firma care va administreaza contractul in urma caruia presteaza si vedeti cu cine a incheiat acest contract si care sunt termenii lui.

Trebuie sa faceti o AG a tuturor blocurilor din asociatie si sa va puneti la punct documentatia, inclusiv prin tabel de semnaturi de la acordul de asociere si de la statutul asociatiei a noilor veniti. Cu aceasta ocazie va alegeti si comitetul executiv, si comisia de cenzori, si un presedinte (care face parte din comitetul executiv), toti acestia trebuie sa fie proprietari, nu chiriasi, fie si cu delegare de la proprietar.

Cititi Legea 230/2007 si normele de aplicare a ei din HG 1588/2007 ca sa va lamuriti mai bine.

Am citit legea dar acolo spune locatar, ceea ce inseamna persoana care locuieste. Din moment ce are Contract la ANAF poate fi presedinte doar pe durata contractului. " In caz ca nu se ofera nimeni, se poate alege un presedinte din exterior", oricum nu s-a semnat nici un proces verbal ca sa fie totul legal.

In contractul de vanzare cumparare nu este mentionata nici o clauza prin care suntem obligati sa intram intr-o asociatie sau sa aderam la una.
Eu ca proprietar am cerut actele firmei dar nu doreste sa le dea spunand ca sunt confidentiale si se pot vedea doar in Popesti unde este infiintata firma lor de administrare, nicidecum in spatiul aferent asociatiei din complexul nostru.

Oricum nu este legal ce se intampla. Ei percep taxe de la noi fara sa avem o conventie semnata. E ilegal sa ne ceara bani pentru servicii daca nu avem semnatura cu ei sau sa fim aderati la asociatia lor.

Ce as putea sa fac in acest caz? Sa incep cu o plangere, mai ales pentru injurii de la administrator catre lume? Mai ales ca a amenintat cu politia si ca el are pile la capitala?
ContSters300081 a scris:
Am citit legea dar acolo spune locatar, ceea ce inseamna persoana care locuieste. Din moment ce are Contract la ANAF poate fi presedinte doar pe durata contractului. " In caz ca nu se ofera nimeni, se poate alege un presedinte din exterior", oricum nu s-a semnat nici un proces verbal ca sa fie totul legal.

Incercati si cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si nu altele. In acestea se spune ca presedinte al unei asociatii de proprietari poate fi ales un proprietar membru al asociatiei si nu se spune ca ar putea fi ales un locatar. Nu exista nici o prevedere legala care sa permita alegerea unui presedinte din exterior, asa cum spuneti dumneavoastra.
E ilegal sa ne ceara bani pentru servicii daca nu avem semnatura cu ei sau sa fim aderati la asociatia lor.

Este legal sa platiti serviciile daca beneficiati de acestea. Nu cred ca puteti trai intr-un bloc fara energie electrica, apa, gaz, curatenie... Indiferent cum beneficiati de acestea (ca membru sau nemembru al asociatiei) trebuie sa le platiti.

Un grup de initiativa dintre proprietari, sa convoace adunarea generala si cu aceasta ocazie hotarati sa infiintati asociatia de proprietari pe 1-2-3 blocuri vecine si sa iesiti din asociatia infiintata sau dirijata de dezvoltator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate dezvoltatorul unui ansamblu imobiliar să fie și președintele asociației de proprietari? MuzaUrbana MuzaUrbana Buna ziua. As dori sa stiu daca unul dintre asociații unu grup de dezvoltatori imobiliari are dreptul sa fie si președintele asociației proprietarilor? ... (vezi toată discuția)
Asociatie f mare, noua si de fatada ionut12345 ionut12345 buna ziua. Problema este urmatoarea. In cartierul \"rezidential\" in care locuiesc sunt vro 23 de blocuri, toate noi. Timp de 1-2 an fiind o mare ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari infiintata fara adunare generala cu vot lmt lmt Buna ziua, M-am mutat de curand intr-un bloc nou construit. Noi vecinii nu ne cunoastem intre noi insa peste noapte, s-a autonumit un presedinte de bloc care ... (vezi toată discuția)