avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reparatie acoperis
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reparatie acoperis

Buna seara !
Am si eu o intrebare :
Pentru inceput sa povestesc un pic "speta" si apoi intrebarea
Parintii mei locuiesc la ultimul etaj al unui imobil neprevazut cu "acoperis" tip pod ci cu cu acea clasica terasa. Prin anii '90 impreuna cu un alt vecin tot de la ultimul etaj au luat hotararea sa construiasca un acoperis tip pod deoarece nu mai scapam de infiltratiile produse de ploi si zapada ! Mentionez ca imobilul are 4 apartamente pe fiecare etaj iar din aceste 4 ap doar ai mei si cu acel vecin au vrut si au avut situatia materiala sa ridice acest acoperis. Au umblat din usa in usa sa intrebe cine mai vrea sa cotizeze pentru acest lucru, dar ca si on zilele de azi raspunsurile au fost aceleasi ( nu ii intereseaza pe ei fiindca nu stau la ultimul etaj).
Intr-un final s-au apucat de treaba si au facut acele "poduri", doar ca la vremea aceea la "moda" erau placile de azbociment ca si solutie de "invelit" si cu astea au si facut. Pe toata durata ridicarii acelor poduri doar doi vecini au "cotizat" cu o masa pentru mesteri si atat (nimic parte financiara).
Dupa terminarea constructiilor, la o perioada de ceva ani buni s-au hotarat si ceilalti 2 vecini sa faca acelasi lucru si au facut, parintii mei contribuind si la cota lor parte din "casa scarii".
Anul acesta vecinul cu care parintii au ridicat primii s-a hotarat sa isi schimbe acele placi de azbociment cu tabla si a facut acest lucru fara sa intrebe pe nimeni nimic.
Acum vine nelamurirea : dupa ce a facut acest lucru a venit la tatal meu cu un tabel si o suma trecuta in dreptul lui pe care tata ar trebuii sa o plateasca fiindca atat a "hotarat" el ca ii revine fiecarui apartament si "amemintindu-l" ca daca nu o plateste il da in judecata.
Cum ar trebuii sa procedeze si ce ar trebuii sa faca tatal meu ?!?!?
Multumesc anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 23:54, 16 August 2016
Pentru reparatia terasei contribuie toti proprietarii functie de cota parte indiviza.
In primul rand trebuie clarificat daca exsita constituita asociatie de proprietari deoarece AP trebuie sa se ocupe de contractarea lucrarilor pentru reparatiile partilor comune.
Vecinul trebuia in primul rand sa informeze ceilalati proprietari despre lucrare si sa prezinte 2-3 oferte. Tatal ar trebui sa ii ceara ofertele si sa ii atraga atentia vecinului sa o lase mai moale cu amenintarile pentru ca nu va obtine nimic.
cyan a scris:

Pentru reparatia terasei contribuie toti proprietarii functie de cota parte indiviza.

Atentie sporita deoarece,initiatorul topicului nu a precizat anumite date relevante care sa clarifice statutul acoperisului
1-Prin anii 90 cand a fost executat acoperisul imobilului de locuit in comun,precizati ca a existat strict hotararea parintilor dv cu un alt vecin....
Din 90,legislatia a suferit modificari apreciabile
2-Nu ati precizat si mai mult ca sigur ca executia lucrarii de edificare acoperis tip pod cu placi azbociment,in anii 90 a fost realizata fara acordul tuturor proprietarilor,fara acordul reprezentantilor locatarilor pentru ca asociatiile de locatari si ulterior de proprietari au fost infiintate dupa anul 1990,fara autorizatie de constructie si fara certificat de urbanism
3-In 2016 exista legea nr 230/2007 si norma acesteia de aplicare HG nr 1588/2007-care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Proiectul imobilului de locuit in comun prevede terasa necirculabila-care in conformitate cu dispozitiile in vigoare reprezinta parte comuna a carei intretinere si reparatie intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Avand in vedere ca in 90 cand a fost executat acoperisul ,nu au existat acordul structurilor de reprezentare a locatarilor,nu a existat autorizatie de construire si nici certificat de urbanism,dv va aflati intr-o situatie foarte delicata deoarece legal,scriptic acoperisul existent nu este evidentiat in documentele asociatiei de proprietari in cartea tehnica a constructiei
Cum acoperisul nu exista inregistrat in evidente,nu exista documente care sa demonstreze temeinicia si legalitatea interventiei,atentie sporita deoarece puteti avea mari neplaceri daca sunt sesizate autoritatile in drept
amemintindu-l" ca daca nu o plateste il da in judecata.

Anterior oricarui demers pentru modernizare acoperis,interesul primordial este de a intra in legalitate cu acoperisul initial care nu detine formalitatile impuse de legea autorizarii constructiilor
Nu se justifica investirea de noi sume in situatia concreta in care modernizarea urmeaza sa se faca asupra unei constructii fara forme legale si care risca la un eventual control sa fie dezafectata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis Ovidiu Ardeleanu Ovidiu Ardeleanu Buna seara....as dori sa ma sfatuiti sau sa ma ajutati cu raspunsuri la urmatoarea problema. Sunt un locatar al unui bloc cu 4 etaje... Locuind la etajul ... (vezi toată discuția)
Acoperisul balconului de la ultimul etaj geresy geresy Bună ziua, Locuiesc la etajul 10/10. Acum 2 săptămâni s-au montat schele pentru realizarea izolaţiei termice la faţada blocului. Zilele trecute ... (vezi toată discuția)
Sarpanta fara autorizatie andrei83 andrei83 Buna ziua, As dori sa ma ajutati intr-o problema legata de un acoperis fara autorizatie existent pe terasa unui bloc de locuinte. Si anume, am cumparat un ... (vezi toată discuția)