avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1009 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... declaratiile partilor sunt probe in procesul civil?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

declaratiile partilor sunt probe in procesul civil?

declaratiile partilor sunt probe in procesul civil?

CPC
Articolul 250 Obiectul probei si mijloacele de proba
Dovada unui act juridic sau a unui fapt se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, marturisirea uneia dintre parti, facuta din proprie initiativa sau obtinuta la interogatoriu, prin expertiza, prin mijloacele materiale de proba, prin cercetarea la fata locului sau prin orice alte mijloace prevazute de lege.

Eu consider ca declaratia data prin pledoaria din cererea principala sau intampinare, sau raspunsul la intampinare este declaratie pe propria raspundere sau judiciara deoarece autorul falsurilor in aceste acte este pasibil de raspunderea penala pentru Falsul in declaratii "Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

Dar daca am dat aceeasi declaratie identica organelor judiciare, nu e cu atat mai mult declaratie judiciara?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:31, 17 August 2016
In primul rand un suspect are voie sa minta (personal sau prin intermediul avocatului), asta in cazul in care procesul priveste raspunderea delictuala pentru o fapta penala.

In al doilea rand, probe ar fi declaratii prin care suspectul se autoincrimineaza. Declaratii de genul "L-am vazut pe Ciolos violand un copil de 11 ani" nu constituie in mod automat probe credibile, deoarece cel care a dat declaratia poate sa minta sau poate a avut halucinatii.
In primul rand un suspect are voie sa minta

Va rog sa nu-mi mai raspundeti fiindca aveti clar probleme. Procesul civil nu are suspecti iar restul e evident...
Care dintre noi a introdus primul dreptul penal in discutie?

AVLIL a scris:
Am facut eu pe 292 acum vreo 3 ani... Judecatoria Campina mi-a spus ca declaratiile mincinoase facute la interogatoriu in fata unei instante nu au fost facute cu scopul de a produce efecte juridice!
Judecatoria Ploiesti mi-a spus ca declaratiile facute in cursul unui proces nu sunt declaratii in sensul 292 CP si ca nici partea si nici aparatorul sau nu pot raspunde pentru asta.
Adica aceeasi Marie cu alta palarie... exprimata mai tehnic juridic.

Tare as fi curioasa daca stie cineva vreo solutie contrara...

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
tgeorgescu, utilizator
Cred ca faceti confuzie intre notiuni.
Detalii despre marturisire se gasesc in art. 348 - 350 NCPC.
a_fleancu a scris:

Cred ca faceti confuzie intre notiuni.
Detalii despre marturisire se gasesc in art. 348 - 350 NCPC.

Nu fac confuzie. Partile nu pot fi martori in civil deci o marturisire nu e o marturie, e tot o declaratie judiciara insa a partilor

Alte discuții în legătură

In baza carui articol un avocat poate fi tras la raspundere penala ... Roman85 Roman85 IN BAZA CARUI ARTICOL UN AVOCAT POATE FI TRAS LA RASPUNDERE PENALA IN CONTEXTUL IN CARE ACESTA A SUSTINUT O PLEDOARIEI MINCINOASA FATA DE ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pentru a ma autoincrimina utilizator35354 utilizator35354 Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pt. a ma autoincrimina? Speta: X este prins de catre Politie ca vindea droguri. X incepe sa-i dea in gat ... (vezi toată discuția)
Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)