avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... declaratiile partilor sunt probe in procesul civil?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

declaratiile partilor sunt probe in procesul civil?

declaratiile partilor sunt probe in procesul civil?

CPC
Articolul 250 Obiectul probei si mijloacele de proba
Dovada unui act juridic sau a unui fapt se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii, marturisirea uneia dintre parti, facuta din proprie initiativa sau obtinuta la interogatoriu, prin expertiza, prin mijloacele materiale de proba, prin cercetarea la fata locului sau prin orice alte mijloace prevazute de lege.

Eu consider ca declaratia data prin pledoaria din cererea principala sau intampinare, sau raspunsul la intampinare este declaratie pe propria raspundere sau judiciara deoarece autorul falsurilor in aceste acte este pasibil de raspunderea penala pentru Falsul in declaratii "Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

Dar daca am dat aceeasi declaratie identica organelor judiciare, nu e cu atat mai mult declaratie judiciara?
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 21:31, 17 August 2016
Intr-un proces in drept civil partile pot sustine orice, fara a fi pedepsite. Daca mint in mod grav si se prinde judecatorul, in cel mai rau caz pierd procesul si platesc cheltuieli de judecata.

Nu poate fi pedepsit cel care crede/sustine ca are un drept in drept civil, indiferent de cat de mult greseste. Pentru ca judecatorul decide daca are dreptate sau nu, deci consecintele juridice sunt cenzurate de judecator. Daca sustinerile sunt gresite nu i se da dreptate, dar nu e pedepsit cu de la 3 luni la 2 ani de inchisoare.

Fiecare parte e libera sa-si construiasca propria aparare si nu poate fi pedepsita penal ca a spus minciuni in apararea sa.

Ticluirea unui act fals de proprietate asupra apartamentului lui Icsulescu este o infractiune, dar a cere in drept civil drept de proprietate asupra apartamentului lui Icsulescu nu este o infractiune, altfel n-ar mai indrazni nimeni sa ceara de teama de a nu fi pedepsit penal. Deci daca cineva cere dreptul de proprietate si reiese ca n-are acest drept, pierde procesul, asta ii este "pedeapsa".
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2016
tgeorgescu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In baza carui articol un avocat poate fi tras la raspundere penala ... Roman85 Roman85 IN BAZA CARUI ARTICOL UN AVOCAT POATE FI TRAS LA RASPUNDERE PENALA IN CONTEXTUL IN CARE ACESTA A SUSTINUT O PLEDOARIEI MINCINOASA FATA DE ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pentru a ma autoincrimina utilizator35354 utilizator35354 Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pt. a ma autoincrimina? Speta: X este prins de catre Politie ca vindea droguri. X incepe sa-i dea in gat ... (vezi toată discuția)
Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)