avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... mediere penala, despagubiri
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

mediere penala, despagubiri

Stie cineva sa-mi spuna daca...
victimele unui accident rutier, cu paguba totala, care declara la politie ca nu are pretentii (nu face plangere penala) pierde dreptul de a solicita despagubiri de la autorul accidentului si de la firma de asigurare?
Se poate incheia un acord de mediere penala in care faptuitorul sa scape de dosarul penal , dar victima sa beneficieze totusi de repararea prejudiciului constand in daune materiale si morale, cheltuielile ce s-ar imputa cu spitalizarea?
Daca se intelege, material vorbind, cu autorul accidentului si nu depune plangere, mai poate beneficia si de despagubirea acordate de firma de asigurare?sau eventual diferenta dintre valoarea prejudiciului si suma acordata cu titlu de despagubire de catre autorul accidentului?
Cel mai recent răspuns: ILIE DORIN , Mediator 13:01, 19 August 2016
Buna ziua,

Pe latura penala, deci in ceea ce priveste drepturile dumneavoastra de persoana vatamata a unei infractiuni, puteti solicita daune morale sau materiale de la faptuitor. Asta insemnand ca el ca sa scape de dosarul penal, daca sunt intrunite conditiile cerute de lege, va putea sa negocieze o intelegere cu dumneavoastra constand intr-o suma de bani pe care o veti primi ca persoana vatamata. Aveti acest drept si dvs si faptuitorul cf 81 si 83 Codul de procedura penala.

Pe latura civila va puteti constitui parte civila si puteti solicita despagubiri de la asigurator si de la faptuitor, atat in mediere cat si in procedurile judiciare.

Deci depinde ce intelegere vreti sa faceti si ce urmariti sa stingeti: actiunea penala sau actiunea civila, sau ambele. Fiind vorba de actiuni diferite ar trebui sa va clarificati foarte bine ce intentionati sa faceti. In orice caz va trebui sa mentionati in acordul de mediere ce conflict vizeaza intelegerea (daca e cel privind latura penala sau cel privind latura civila) si titlul cu care primiti banii in eventualitatea acordului pe o anumita suma.
Ultima modificare: Vineri, 19 August 2016
ILIE DORIN, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier din culpa Andrei86X Andrei86X Buna seara. As dori sa ma ajutati cu un sfat la cele de mai jos. In data de 15/05 la orele 17.00 am produs un accident din culpa (nu am pastrat distanta ... (vezi toată discuția)
Daune morale si materiale adiadrian72 adiadrian72 acum o luna de zile tatal meu a avut un accident de masina din care a rezultat fractura de bazin,fractura de coaste multiple,si multe alte lovituri la cap.pe ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni alexandru25 alexandru25 Buna ziua, as dori sa va in treb cum se procedeaza cu daunele pt. un accident a un ui pieton pe trecere de pietoni. Cumnata mea a fost lovita, a avut neviue ... (vezi toată discuția)