Comentariile d-lui avocat sunt pertinente şi ar trebui să fie caz de studiu pentru legiuitor.
În această problemă, sunt multe neclarităţi şi interpretări aleatorii.
instanţa va fi chemată să stabilească locuinţa copilului la o adresă fizică identificabilă şi nu generic ”la mama” ori ”la tata”.
De exemplu în absenţa unei anchete la domiciliul tatălui, instanţa a stabilit că găzduirea minorului va fi "la locaţia din Romania aleasă de reclamant" ! Mai mult, în motivare scrie negru pe alb că "
ancheta psihosocială este necesară doar la stabilirea autorităţii părinteşti, nu şi la programul de relaţii cu minorul", şi asta o spune nu un magistrat stagiar, ci un complet de 3 specialişti magistraţi de Curte de Apel!
Legea nu da posibilitatea ca pe calea contestatiei la executare sa se judece fondul dreptului in sensul unei rejudecari.
Actuala legislaţie pedepseşte oricare părinte rezident, la buna dispoziţie a celui cu drept de vizită, fiindcă
1.cel care are dreptul prin hotărâre judecătorească la preluarea minorului are DREPTUL să apeleze la executorul judecătoresc
2.executorul judecătoresc este OBLIGAT să dea curs cererii creditorului, ca atare va solicita onorariu de executare silită
3.debitorul obligaţiei, adică părintele la care locuieşte copilul, va fi obligat să plătească cheltuielile cu executarea, indiferent dacă
a. minorul pleacă de bunăvoie cu creditorul
b. minorul refuză plecarea cu creditorul, chiar la îndemnul de a pleca a părintelui rezident
c. minorul lipseşte sau debitorul se opune executării
4.Executorul are de urmat nişte paşi bine delimitaţi, adică scrierea unui Proces verbal de constatare, înaintarea acestuia instanţei, reluarea executării silite după terminarea consilierii psihologice
5.Instanţa are unica posibilitate de a penaliza debitorul obligaţiei, marja de "judecată" fiind între 100-1000 lei pe zi întârziere la executare, indiferent dacă e vorba de un program de vizită lunar sau de vacanţe sau dacă este vorba de domiciliul minorului.
VĂ ROG SĂ OBSERVAŢI CĂ ÎN NICIUNA DIN ACESTE FAZE NU SE ANALIZEAZĂ CAUZA REFUZULUI MINORULUI SAU CAUZA OPUNERII LA EXECUTARE A PĂRINTELUI LA CARE MINORUL LOCUIEŞTE!
Iar onorariul executorului îl plăteşte, obligatoriu, părintele rezident.
@Dapix, în linkul recomandat, din păcate, comentariile specialiştilor sunt , de fapt, ale aceluiaşi user, sub mai multe nick-uri ;) şi reprezintă politica asociaţiei conduse de userul specialist.