avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbarea domiciliului parintelui unde s-a dispus de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbarea domiciliului parintelui unde s-a dispus de instanta domiciliul minorului in strainatate.Mutarea parintelui respectiv la alta adresa.

In speta, instanta a stabilit domiciliul minorului la un parinte in strainatate si acel parinte si-a schimbat domiciliul intre timp mutandu-se in alt oras.
Nu a apucat sa ia si copilul cu el ca deja s-a mutat la alta adresa.

Ma intereseaza practica judiciara in domeniu intrucat in mod normal pe actuala lege se considera ca orice mutare a parintelui unde este stabilit domiciliul minorului da dreptul celuiulalt parinte sa deschida un nou proces pentru a se verifica conditiile locative unde ar urma sa locuiasca copilul.

In speta, copilul se afla in fapt la celalalt parinte decat cel la care s-a stabilit judecatoreste domiciliul minorului la domiciliul sau si ar vrea sa il ia la un domiciliu care nu este stabilit judecatoreste ( adica la o alta adresa decat cea veche).

Interesul practic consta in aceea ca exista posibilitatea ca conditiile locative sa fie diferite fata de vechiul proces si acest lucru poate sa fie de natura de a stabili domiciliul minorului la celalalt parinte ( unde de altfel se si afla copilul in prezent).

In vechea hotarare, in dispozitiv, nu s-a precizat insa ca domiciliul minorului este la adresa str. xy nr 1.
Rezulta insa din considerentele hotararii adresa concreta.

Din cate am inteles exista hotarari judecatoresti unde se stabileste domiciliul minorului la o adresa exacta ( str xy nr 1, sa zicem) si hotarari in care nu se precizeaza adresa exacta a domiciliului unde va trebui sa locuiasca minorul.

Ma intereseaza daca stie cineva practica judiciara concreta pe aceste aspecte.

Dupa parerea mea, verificarea conditiilor locative ar trebui sa fie obligatorie daca se schimba adresa, ceea ce inseamna un nou proces care trebuie judecat pe fondul cauzei.

Pentru un eventual motiv de contestatie la executarea silita cu privire la minor si suspendarea executarii silite am mai deschis un topic aici:

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 22 August 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Articolul 496 din NOUL COD CIVIL - Locuinţa copilului.

(3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile.
(4) Locuinţa copilului, stabilită potrivit acestui articol, nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.
(5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia.

Citat din avizul CSM nr. 600 din 03.07.2012:
"Articolele 400 şi 496 din Codul civil, deşi au denumirea marginală „Locuinţa copilului după divorţ” şi „Locuinţa copilului”, prevăd proceduri de stabilire a acesteia, fără însă a o defini. Necesitatea definirii acestei noţiuni este reclamată şi ca urmare a dezbaterilor asupra înţelesului acesteia, care au avut loc în cadrul seminariilor organizate de către Institutul Naţional al Magistraturii, soldate cu unele concluzii care, în opinia noastră, pot determina o practică judiciară greşită (...) în situaţia în care hotărârea se rezumă la a stabili locuinţa copilului la reclamant sau la pârât, această dispoziţie poate să lipsească de orice finalitate prevederile Codului civil referitoare la relaţiile personale şi la condiţiile schimbării locuinţei. (...) În consecinţă, considerăm necesar ca locuinţa copilului să fie definită în art. 4 din Legea nr. 272/2004 ca fiind „locul în care copilul locuieşte efectiv împreună cu părinţii sau împreună cu părintele la care s-a stabilit locuinţa copilului, ori unde locuieşte efectiv împreună cu persoanele la care i s-a stabilit locuinţa conform art. 400 alin. 3 Cod civil”. - citat încheiat;

Prin urmare, potrivit recomandării CSM, în caz de neînţelegere, instanţa va fi chemată să stabilească locuinţa copilului la o adresă fizică identificabilă şi nu generic ”la mama” ori ”la tata”.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2016
Dapix, utilizator
Dapix a scris:



Prin urmare, potrivit recomandării CSM, în caz de neînţelegere, instanţa va fi chemată să stabilească locuinţa copilului la o adresă fizică identificabilă şi nu generic ”la mama” ori ”la tata”.


Da, in doctrina asa am vazut ca se considera de ceva timp.
Am vazut o hotarare criticata pe motivul ca nu se specifica domiciliul exact cu precizarea adresei daca retin eu bine.Hotararea era definitiva la acel moment dar criticata sub aspect juridic.
Nu m-a interesat insa in acel moment...

Parca o judecatoare de la Curtea de Apel Bucuresti a expus aceasta opinie.

Si tot Curtea de Apel a pronuntat decizia fara a se arata exact domiciliul minorului.
În următorul LINK găsiți comentarii foarte interesante și utile, în interpretarea juridică a NCC:

[ link extern ]

sau:

[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2016
Dapix, utilizator
Suspendarea executarii silite in cazul hotararilor referitoare la minori pentru motivul ca parintele creditor ( parintele la care s-a stabilit prin hotarare judecatoreasca domiciliul minorului) s-a mutat la o alta adresa decat cea din hotararea judecatoreasca

Avem o speta asa:

Inca de pe la mijlocul procesului, minorul se afla la parintele care nu are hotarare judecatoreasca de stabilire a domiciliului minorului la adresa sa ( parintele debitor) si, in fapt, copilul se afla la el sau ea, cum preferati.
Instanta nu a stabilit domiciliul minorului la o adresa exacta dar conform considerentelor hotararii rezulta care este adresa unde s-a stabilit domiciliul minorului.

Parintele creditor s-a mutat la o alta adresa fata de cea unde s-a efectuat ancheta sociala in procesul de fond.Distanta este necunoscuta in acest moment deoarece acesta refuza sa precizeze noua sa locuinta.Exista probabilitatea ca noua sa resedinta in strainatate sa fie in alt oras decat cea indicata in procesul de fond.Poate sa fie si in alta tara.

S-a pornit executarea silita pentru a se prelua minorul de catre parintele creditor.

Se declarata contestatie la executare de parintele debitor si se solicita suspendarea executarii hotararii pana se lamureste daca parintele creditor mai locuieste sau nu la vechea adresa.

Se ridica problema, cum ca, creditorul sa ia minorul la un domiciliu care nu este ratificat de instanta, un domiciliu unde nu s-a efectuat o ancheta sociala si unde nu se cunosc in concret conditiile locative ale acestuia in comparatie cu vechiul domiciliu unde in procesul de fond s-a stabilit domiciliul minorului in urma unei judecati.

Problema de drept:

1 ) Pe calea contestatiei la executare referitoare la executarea minorilor instanta nu poate analiza fondul dreptului, ci se poate discuta doar suspendarea executarii silite si aceasta ar insemna ca se impune sa existe un proces pe fond prin care sa se judece din nou stabilirea domiciliului minorului la parintele creditor sau la parintele debitor, caz in care, consider ca, s-ar impune suspendarea executarii silite in conditiile prevazute de art. 413 alin. (1) NCPC, respectiv atunci cand dezlegarea cauzei depinde, in tot sau in parte, de existenta ori inexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati.

2 ) Mai exista si intrebarea daca instanta ar putea respinge insasi executarea silita pe motivul ca parintele creditor si-a schimbat adresa si nefiind cunoscute conditiile locative ale acestuia, hotararea judecatoreasca ramane fara efect sub aspect juridic, deoarece temeiurile care au dus la pronuntarea ei nu mai exista.In speta, nu mai exista locuinta in sens material unde s-au verificat conditiile locative cu ocazia procesului.
Adica ar fi cumva sub aspect logic si juridic, echivalentul ca executarea silita nu mai poate avea loc din cauze neimputabile parintelui debitor si aceasta ar trebui ori suspendata ori incetata in mod efectiv.Interesul superior al minorului reclama o verificare a noilor conditii locative in conditiile unui proces.

Problema prezinta importanta juridica deosebita intrucat legea ( art. 910 alin. (3) NCPC prin raportare la dispozitiile prevazute de art. 906 NCPC ) obliga parintele creditor la plata de penalitati in caz de nepredare a copilului minor in conditiile in care executarea silita nu se suspenda imediat sau nu se considera ca nu mai poate avea loc din motive neimputabile parintelui debitor.Legea nu da posibilitatea ca pe calea contestatiei la executare sa se judece fondul dreptului in sensul unei rejudecari.

Legea obliga atat parintele de buna-credinta, cat si parintele de rea-credinta in mod unitar, la plata de penalitati fata de parintele creditor indiferent de motivele care fac imposibila executarea silita.


In concret, cum apreciati ca ar fi corect:

1) sa se suspende executarea silita pana la o noua judecata pe fondul cauzei, in alt proces in care se va hotara daca noul domiciliu ar fi unul demn de a fi stabilit si in noul proces ( este vorba de ipoteza in care are loc un nou proces in care ar urma ca sa aiba loc practic o rejudecare a cauzei ).

2) sa inceteze insasi executarea silita pe motiv ca hotararea nu se poate executa ca urmare a schimbarii domiciliului parintelui si a domiciliului minorului fara a se verifica de instanta noile conditii locative ( respingerea executarii silite ar duce in mod obligatoriu la un alt proces pentru parintele creditor deoarece ar insemna ca hotararea sa sa nu mai fie valabila sub aspectul executarii)

3) Sa se suspende executarea si instanta de executare sa verifice ea insasi noile conditii locative ale parintelui creditor la noua sa adresa.In acest caz ar insemna ca instanta de executare sa suspende executarea silita si sa dispuna disjungerea cererii de contestatie la executare pentru a se judeca si a se verifica noile conditii locative ale parintelui creditor care are o hotarare judecatoreasca care nu se poate executa pentru motivul ca s-a schimbat domiciliul care a fost verificat de instanta care a judecat fondul cauzei.

In cazul in care instanta nu ar suspenda executarea silita si aceasta ar continua ar insemna ca stabilirea domiciliului minorului prin hotarare judecatoreasca sa nu prezinte relevanta juridica in privinta unui domiciliu anume, a unei locuinte precis determinate si sa ne aflam in prezenta unei situatii juridice cum era in vechia legislatie a dreptului familiei, si anume, institutia juridica a incredintarii minorului.
Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2016
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Comentariile d-lui avocat sunt pertinente şi ar trebui să fie caz de studiu pentru legiuitor.
În această problemă, sunt multe neclarităţi şi interpretări aleatorii.
instanţa va fi chemată să stabilească locuinţa copilului la o adresă fizică identificabilă şi nu generic ”la mama” ori ”la tata”.

De exemplu în absenţa unei anchete la domiciliul tatălui, instanţa a stabilit că găzduirea minorului va fi "la locaţia din Romania aleasă de reclamant" ! Mai mult, în motivare scrie negru pe alb că "ancheta psihosocială este necesară doar la stabilirea autorităţii părinteşti, nu şi la programul de relaţii cu minorul", şi asta o spune nu un magistrat stagiar, ci un complet de 3 specialişti magistraţi de Curte de Apel!
Legea nu da posibilitatea ca pe calea contestatiei la executare sa se judece fondul dreptului in sensul unei rejudecari.

Actuala legislaţie pedepseşte oricare părinte rezident, la buna dispoziţie a celui cu drept de vizită, fiindcă
1.cel care are dreptul prin hotărâre judecătorească la preluarea minorului are DREPTUL să apeleze la executorul judecătoresc
2.executorul judecătoresc este OBLIGAT să dea curs cererii creditorului, ca atare va solicita onorariu de executare silită
3.debitorul obligaţiei, adică părintele la care locuieşte copilul, va fi obligat să plătească cheltuielile cu executarea, indiferent dacă
a. minorul pleacă de bunăvoie cu creditorul
b. minorul refuză plecarea cu creditorul, chiar la îndemnul de a pleca a părintelui rezident
c. minorul lipseşte sau debitorul se opune executării
4.Executorul are de urmat nişte paşi bine delimitaţi, adică scrierea unui Proces verbal de constatare, înaintarea acestuia instanţei, reluarea executării silite după terminarea consilierii psihologice
5.Instanţa are unica posibilitate de a penaliza debitorul obligaţiei, marja de "judecată" fiind între 100-1000 lei pe zi întârziere la executare, indiferent dacă e vorba de un program de vizită lunar sau de vacanţe sau dacă este vorba de domiciliul minorului.
VĂ ROG SĂ OBSERVAŢI CĂ ÎN NICIUNA DIN ACESTE FAZE NU SE ANALIZEAZĂ CAUZA REFUZULUI MINORULUI SAU CAUZA OPUNERII LA EXECUTARE A PĂRINTELUI LA CARE MINORUL LOCUIEŞTE!
Iar onorariul executorului îl plăteşte, obligatoriu, părintele rezident.

@Dapix, în linkul recomandat, din păcate, comentariile specialiştilor sunt , de fapt, ale aceluiaşi user, sub mai multe nick-uri ;) şi reprezintă politica asociaţiei conduse de userul specialist.








Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2016
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare cu privire la executarea minorilor in conditiile in care parintele unde s-a stabilit de instanta domiciliul minorului s-a mutat la alta adresa. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In speta, instanta a stabilit domiciliul minorului la un parinte in strainatate si acel parinte si-a schimbat domiciliul intre timp mutandu-se in alt oras. Nu ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autorităţii părinteşti deeaflor deeaflor buna ziua! am divortat acum un an, sunt parinte rezident si unic custodiant al unui minor de peste 14 ani, conform hotararii judecatoresti. dupa divort, am ... (vezi toată discuția)