avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parcare bloc cu dare in folosinta.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parcare bloc cu dare in folosinta.

Buna,

As vrea sa prezint urmatoarea situatie:

In anul 2011 am cumparat un apartament care a fost construit de o fosta societate de stat in anul 2002. Societatea respectiva a fost cumparata de o companie privata in anul 2005.
Apartamentul a fost cumparat de la o persoana fizica care a fost angajat a acelei societati.

S-a ajuns in situatia in care unii vecini au 3 -4 masini si locuri de parcare nu mai sunt dupa ora 19:00. Am decis sa ma uit in contract si am aflat ca terenul este dat in folosinta.

Atasez bucati din contract:

"....de sub B 1.1-2, imobil constând din apartamentul nr. x, situat la et. l, compus din 3 camere, bucătărie, 2 băi, 3 debarale și 2 holuri, cu 2,48% părți comune: fațada, fundațiile, instalațiile necesare exploatării clădirii, centrala termică, casa scării B — parter - etaj II și cota de 3,2% părți comune indivize particulare ale SAD 1 care sunt: casa scării A de la parter- mansarda, casa scării B de la parter — etaj II, 1 magazie și o cameră de depozitare scara A, 1 cameră depozitare scara B) și cota de 88/3537 mp. teren în folosință, drept ce se transmite concomitent cu încheierea prezentului act în beneficiul cumpărătoarei, care urmează să dobândească asupra lui dreptul de proprietate, în condițiile art. 36 alin. 3 din Legea nr. 18/1991 republicată. Subsemnații vânzători am dobândit imobilul, ca bun comun, prin cumpărare, în baza contractului de vânzare-cumpărare nr....., anexat, autentificat de notar publi......"

Presupun ca cota de 88mp este cea cu dare in folosinta. Ce drepturi am asupra acestui teren? Ce drept am fata de vecini si fata de societatea actuala?
Daca vreau sa fac demersuri pentru a cumpara terenul, cui ma dresez?

Practic vreau sa fortez mana locatarilor sa imparta cate un loc de parcare/apartament, dar toti refuza cum ca nu e terenul nostru ci al societatii. dar in contract scrie clar ca cu dare in folosinta...si din cate stiu eu, pot sa fac ce vreau pe terenul cu dare in folosinta iar compania poate doar sa ma oblige sa il cumpar.

Sfaturi? Mai aduc detalii daca trebuie.

Multumesc mult
Ultima modificare: Luni, 22 August 2016
Ovi789, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ovi789 , utilizator 18:40, 30 August 2016
Buna ziua,

Ar putea fi vorba de terenul pe care e construit imobilul, nu de cel unde e parcarea, pentru ca aveti nevoie de un drept de folosinta asupra terenului pentru a locui pe acesta. Puteti face demersuri pentru a va lamuri a cui e terenul pe care e parcarea si daca aveti vreun drept asupra sa ca proprietar de apartament.

Succes,
cota de 88/3537 mp. teren în folosință, drept ce se transmite concomitent cu încheierea prezentului act în beneficiul cumpărătoarei, care urmează să dobândească asupra lui dreptul de proprietate

Daca insa,parcurgeti atent continutul contractului veti constata ca este consemnat teren in folosintain beneficiul cumparatoarei care urmeaza sa dobandeasca dreptul de proprietate -dar care nu este concret identificat sau parcelat
Dv puteti solutiona usor discutand direct cu presedintele de asociatie in vederea clarificarii statutului spatiului din jurul imobilului de locuit cu scopul desfasurarii de demersuri pentru schimbarea destinatiei si utilizarii spatiului din jurul imobilului in parcare de vehicule

danafatol a scris:

Buna ziua,

Ar putea fi vorba de terenul pe care e construit imobilul, nu de cel unde e parcarea, pentru ca aveti nevoie de un drept de folosinta asupra terenului pentru a locui pe acesta. Puteti face demersuri pentru a va lamuri a cui e terenul pe care e parcarea si daca aveti vreun drept asupra sa ca proprietar de apartament.

Succes,

Multumesc de raspuns.

Este vorba de terenul de sub imobil, centrala termica si parcare. Cel putin asa am primit informatia de la cei din administratie.

Unde sa fac demersuri sa aflu ce drepturi am? Din moment ce scrie in contract ca este cu dare in folosinta si drept de cumparare, nu cred ca societatea acutala poate schimba ceva in legatura cu aceasta, cel putin nu legal. Ma pot adresa celor de la cartea funciara sa ma lase sa studiez actele blocului?
Ultima modificare: Marți, 23 August 2016
Ovi789, utilizator
ynocentta a scris:

cota de 88/3537 mp. teren în folosință, drept ce se transmite concomitent cu încheierea prezentului act în beneficiul cumpărătoarei, care urmează să dobândească asupra lui dreptul de proprietate

Daca insa,parcurgeti atent continutul contractului veti constata ca este consemnat teren in folosintain beneficiul cumparatoarei care urmeaza sa dobandeasca dreptul de proprietate -dar care nu este concret identificat sau parcelat
Dv puteti solutiona usor discutand direct cu presedintele de asociatie in vederea clarificarii statutului spatiului din jurul imobilului de locuit cu scopul desfasurarii de demersuri pentru schimbarea destinatiei si utilizarii spatiului din jurul imobilului in parcare de vehicule

Multumesc de raspuns.
Puteti sa ma lamuriti ce drepturi am eu si ce drepturi are societatea care a dat terenul in folosinta? Poate societatea actuala sa refuze dreptul de cumparare sau sa schimbe destinatia terenului fara acordul meu/asociatie?

Discutie cu presedintele am avut, nu este interesat sa faca nici un demers, ba din contra sustine ca terenul nu este al nostru, pe cand in contract se arta altceva.

Legat de parcela, cred ca sa impartit luand in considerare cota parte din imobil. Eu vroiam sa ajungem la o intelegere amiabila si sa tragem la sorti cate un loc de parcare/apartament.

Vreau doar sa clarific ce drepturi am eu pe cei 88mp si ce drepturi are societatea actuala.
Poaate cineva sa imi zica macar ce drepturi am eu vs companie?

Din cate stiu se aplica ca si la terenurile cu dare in folosinta de la stat, statul nu are dreptul la nimic atat timp cat exista imobilul.

Alte discuții în legătură

Blocul în care locuiesc are un teren pe care se poate parca. cum pot obliga asociația să repartizeze locurile de parcare? Ovi789 Ovi789 Buna, Cum pot forta asociatia de locatari sa imparta locurile de parcare? In momentul de fata, blocul, detine cu dare in folosinta un teren pe care sunt ... (vezi toată discuția)
Parcare bloc nou Steluta Ecaterina Steluta Ecaterina Buna ziua, de 1 an am cumpărat un apartament la parter in sector 3 într-un bloc nou, mentionez ca parterul este retras, etajul 1 este peste parter cu ... (vezi toată discuția)
Parti comune in bloc ContSters303335 ContSters303335 Buna ziua, Am si eu o intrebare in legatura cu partile comune ale unui bloc. -subsolul blocului daca nu este prevazut cu boxe dar o parte din ... (vezi toată discuția)