avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intimitatea propietatii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intimitatea propietatii

buna ziua,
deschid acest topic cu o problema care ma framanta de ceva vreme.in urma cu aproximativ 5 ani am cumparat o casa.extremitatea sudica a propietatii(gardul)lipseste,propietatea fiind delimitata de peretele vecinilor.acestia au 2 ferestre orientate direct pe propietatea mea,fapt pt care am mari probleme deoarece se pare ca sunt deranjati de absolut toate activitatiile pe care le execut pe propietatea mea.de la simplul fapt ca noaptea imi arpind lumina la intrare pana la o muzica pe care o ascult in curtea mea,in afara orelor de liniste.din cate am inteles din arhitectura casei lor nu ofera posibilitatea iluminarii camerelor acestora decat prin propietatea mea sau printr-ul hol pe care acestia il au in partea opusa si care e prevazut cu ferestre.as dori o parere despre cum ar trbui rezolvata problema.fostii propietari,cei de la care am luat casa au avut aceelasi probleme cu care ma confrunt eu acum.vecinii cu pricina sunt foarte recalcitranti si destul de vulgari.mi-au chemat politia in nenumarate randuri dar acestia au constatat de fiecare data ca nu incalc nici o limita a bunului simt ceea ce a dus doar la simplul fapt de a ma ruga sa imi suport vecinii.am facut oare o alegere gresita cu casa pe care am cumparat-o??sa ma mut sau pot obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa-si zideasca ferestrele si astfel propietatea mea sa ramana doar a mea fara specatori si asa poate o sa am parte de liniste si de intimitate.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 10:41, 24 August 2009
Conform art. 612 C. civil, nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedre , nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietatii ingradite sau neangradite a vecinului sau , de nu va fi la o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
Conform legi i , ati putea sa le cereti sa isi zideasca ferestele , intrucat sunteti si dvs. deranjat, insa se pare ca si vecinii sunt deranjati.Se pune insa problema daca nu au dobandit un drept de servitute de vedre, prin uzucapiune, caz in care, este greu de spus ce anume masuri ati putea lua in acest sens.
Este foarte important de stiut cand este construita casa vecinilor si cand au facut acele ferestre. In functie de acest aspect veti putea sa ii dati in judecata si sa solicitati zidirea ferestrelor si in acest fel veti avea liniste sau nu veti putea face acest lucru deoarece dansii ar putea invoca uzucapiune de servitute ( acele ferestre constituind o servitute de vedere)B-)
Orele de liniste prevazute in legea 61/1991 republicata sunt 22-08 , acest interval orar fiind considerat obligatoriu pentru pastrarea linistii. Bineinteles , asta nu inseamna ca ziua puteti trage cu tunul sau mai stiu eu ce zgomote deranjante ati putea provoca...exista un nivel maxim admis de decibeli si ziua!B-)
SUCCES!
:)
Si eu am fost in aceeasi situatie ca si dv.Va compatimesc....Totusi exista o situatie de iesire...sa ii obligati ca in dreptul ferestrelor sa puna paravan din policarbonat pt. a impiedica vederea spre dv....Va urez viata linistita si succes/
Daca solutii legale de a obliga vecinul sa faca ceva poate nu exista (vedeti acea servitute de vedere) poate va ganditi sa rezolvati situatia in sens invers=>in functie de configuratia terenului realizati un zid/nisa in dreptul acestor ferestre. Chiar daca dureaza si costa este o varianta la vanzarea proprietatii , nu?
in cazul in care a intervenit uzucapiunea servitutii de vedere cum aratau si raspunsurile postate mai sus puteti sa intentati o actiune care sa se intemeieze pe abuzul de drept si obligarea vecinilor de a se abtine de la acele acte care va incalca intimitatea, linistea, etc.
cred ca acesta problema a mai fost postata inca o data pe acest forum.

Alte discuții în legătură

Casa pe hotar - geamuri in curtea vecinului simipurza simipurza Va salut! Rezumativ, situatia asupra careia va cer parerea este: vecinul are casa construita pe hotar (acord dat in scris). In acordul mentionat nu este ... (vezi toată discuția)
Violare intimitate victor1906 victor1906 Buna ziua ! Vecinul meu locuieste intr-o casa care are geamuri cu vedere la curtea mea ,si datorita acestui fapt i-mi violeaza intimitatea deoarece vede tot ... (vezi toată discuția)
Geamurile vecinului se deschid la mine in curte miluc miluc Buna ziua, cer ajutorul sau suportul juridic. Asadar in 1997 am cumparat un teren intravilan in apropiere de Arad, de la inceput am observat ca ,,casa ... (vezi toată discuția)