avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate

Buna ziua,

Din luna mai, anul curent m-am angajat pe o perioada determinata de 1 an de zile.
Intre timp, am ramas insarcinata si urmeaza sa nasc in februarie, anul viitor, cu 3 luni inainte sa imi expire contractul.
Din noiembrie 2015, sunt si reprezentantul administrativ al unei IF, insa nu am platit concediile lunare, decat CAS( pana in momentul angajarii).
As dori sa imi spuneti daca pot beneficia indemnizatia pentru cresterea copilului.
Este necesar sa lucrez in cadrul societatii care m-a angajat pana la expirarea contractului?
Va multumesc si astept un raspuns din partea dvs.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:12, 24 August 2016
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) nu exista obligatia sa aveti platite impozitele si contributiile pentru venituri.
- Singura conditie este ca in cele 24 de luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti cel putin 12 luni venituri din salarii sau asimilate acestora (cum ar fi indemnizatia pentru concediul de maternitate) sau activitati independente.

2. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acea data.

3. - In cazul dvs. la data incetarii CIM dvs. veti fi in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Incepand cu luna in care inceteaza CIM veti prezenta certificatele medicale pentru conecdiu de maternitate la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi le va plati.
- Dupa incetarea concediului de maternitate veti depune la Primarie actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC (lista cu actele specifice situatiei dvs. o procurati tot de la Primarie).
- Va interesati la CJAS ce acte sa mai duceti la prima depunere de certificat medical pentru concediul de maternitate.

4. - Ar mai fi si varianta ca dupa incetarea CIM sa va inregistrati imediat la Agentia de Somaj daca indepliniti conditiile.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia in continuare de concediul de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului. eusicumine eusicumine Buna ziua, Sunt insarcinata in 8 saptamani,lucrez din data de 29 august 2015 si am contract pe un an de zile. Deci eu voi naste undeva la sfarsitul luni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru crestere copilului Elena_Aurelia Elena_Aurelia Buna ziua,am o intrebare despre indemnizatia pt cresterea copilului,pe data de 10 aprilie 2016 va avea loc nasterea copilului meu si pe data de 9 aprilie 2016 ... (vezi toată discuția)
Situatie concediu crestere copil MihaelaUrsu1 MihaelaUrsu1 Buna ziua, Lucrez ca si trainer pe Contract de munca cu perioada determinata. In data de 12.07.2016 urmeaza sa am un copil. Contractul de munca se va ... (vezi toată discuția)