avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare destinatie locuinta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare destinatie locuinta

Buna ziua!

Am obtinut de curand toate autorizatiile pentru infiintarea unui cabinet medical, urmatorul pas fiind schimbarea destinatiei din locuinta in spatiu comercial la Primaria locala.
Cabinetul este la parterul unui bloc, iar intrarea in cabinet se face pe casa scarii.
De la Primarie mi s-a comunicat ca exista o hotarare a Consiliului Local prin care la schimbarea destinatiei unei locuinte este nevoie de semnaturile notariale ale tuturor locatarilor. Cu alte cuvinte, daca unul din ei nu vrea sa semneze, nu-mi pot desfasura activitatea acolo.
Legea 230/2007 la art. 42 prevede ca, in cazul schimbarii destinatiei locuintei este necesar obtinerea in scris a acordului vecinilor direct afectati, pe orizontala si verticala, practic cei cu care am pereti comuni.
Spuneti-mi va rog, carei legi trebuie sa ma supun?
Mentionez ca nu suntem constituiti in asociatie de locatari si nu am adus modificari la structura de rezistenta initiala a locuintei.

Cel mai recent răspuns: mihailefter , utilizator 10:16, 25 August 2016
Ar trebui sa consultati acel HCL. Mi se pare exagerat sa soliciti un asemenea document in conditiile in care 100% nu vei gasi toti proprietarii sa-ti dea o asemenea semnatura la notar, deci nu vei putea rezolva aceasta problema niciodata sau,in cel mai bun caz, la sfantu' asteapta

Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari este clara din acest punct de vedere si nu vad de ce primaria ia hotarari in dispretul legii.
Art. 42. - Schimbarea destinatiei locuintelor, precum si a spatiilor cu alta destinatie decat aceea de locuinta fata de destinata initiala, conform proiectului initial al cladirii cu locuinte, se poate face numai cu avizul comitetului executiv si cu acceptul proprietarilor direct afectati cu care se invecineaza, pe plan orizontal si vertical, spatiul supus schimbarii.

Daca nu mai sunteti legat de obtinurea vreunui document, procedati asa cum scrie in lege si rezolvati pe plan local cu asociatia de proprietari orice intelegere pentru desfasurarea in bune conditii si a activitatii dv., dar si pastrarea conditiilor civilizate in cladire.
Am fost la Primarie sa cer o copie a HCL si am avut parte de o surpriza uriasa. Nu exista de fapt o hotarare scrisa asa cum mi s-a explicat telefonic ci asa au interpretat cei de la CL art 42 din Legea 230/2007.
Cer avizul notarial al tuturor locatarilor motivand ca noi nu suntem constituiti in asociatie de locatari...practic, cred ca cei de acolo confunda comitetul executiv al asociatiei de locatari cu toate persoanele de pe scara.
Ce se poate face in acest caz? Mi se pare un abuz infiorator insa nu stiu cum sa-l gestionez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord vecini pentru activitate comerciala in imobil de locuit camilaliman camilaliman Buna ziua, situatia este urmatoarea: - in imobil suntem 7 proprietari - in apartamentul de la parter, a functionat un salon de coafura, pentru care si-au ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial in bloc cu semnaturile vecinilor ionelsavu ionelsavu In urma cu 2 ani am cumparat un apartament la parterul unui bloc cu gandul de a transforma una dintre camere in spatiu comercial, aceasta avand un singur ... (vezi toată discuția)