avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediata fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediata fara preaviz

am fost concediata fara preaviz fara nici un motiv si as vrea sa stiu daca pot face ceva
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 24 August 2016
da asa o sa fac va multumesc din suflet. si as mai avea o intrebare dupa cate luni lucrate cu carte de munca am dreptul la concediu??
Codul Muncii
Art. 144
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
(5) In situatia in care incapacitatea temporara de munca sau concediul de maternitate, concediul de risc maternal ori concediul pentru ingrijirea copilului bolnav a survenit in timpul efectuarii concediului de odihna anual, acesta se intrerupe, urmand ca salariatul sa efectueze restul zilelor de concediu dupa ce a incetat situatia de incapacitate temporara de munca, de maternitate, de risc maternal ori cea de ingrijire a copilului bolnav, iar cand nu este posibil urmeaza ca zilele neefectuate sa fie reprogramate.
(6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.

Prin urmare, referitor la perioada dupa care se poate lua acest CO, nu exista nicio prevedere legala in acest sens. Punctul de plecare al perioadei care da dreptul la concediul de odihna pentru fiecare salariat este data angajarii.

Astfel, CO se poate acorda si a doua zi dupa angajare.
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu odihna comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Am un coleg care a avut pana in prezent 2 luni si jumatate de concediu medical. As vrea sa stiu daca pentru aceasta perioada i se opresc zile de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Buldan, Buldan, Buna ziua,am o întrebare este adevărat că,dacă în decurs de un an ai acumulat 30 zile de CM,ANGAJOATORUL îți oprește 3 zile din concediul de odihna ? (vezi toată discuția)
Concediu de odihna GabrielaGerea GabrielaGerea Buna ziua, am rugamintea sa-mi spuneti daca dupa o perioada de concediu medical de 18 luni (tuberculoza cu interventie chirurgicala), concediul de odihna ... (vezi toată discuția)