avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... vechime in invatamant
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

vechime in invatamant

Din 2001 pana in prezent am lucrat in invatamant .In primul an nu am avut norma intreaga(16 ore) iar din 25 februarie 2003 am realizat stagiul militar cu revenire in august la catedra. Scrie in cartea de munca ,,incetat stagiul militar si revenit la catedra) .Am sporul de stabilitate/ fidelitate. In adeverinta eliberata de scoala scrie ca la1 septembrie 2016 am o vechime de 14 ani si 5 luni .In prezent sunt incadrat in transa 10-14 ani pentru ca am uitat sa fac cerere de trecere la alta treapta, deci am pierdut 5 luni
1) pot sa fac acum cerere si sa-mi recuperez si suma pe cele 5 luni? (care este articolul din lege pentru a dovedi la secretariat ?)
2) nu se pun si lunile de stagiu militar la vechime in invatamant?Adica in grila de salarizare sa fie incluse si cele 6 luni de armata. 6+5=11 luni de recuperat bani la transa de vechime 14-18?Care este legea?

Vamultumesc!!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:17, 25 August 2016
1. Potrivit prevederilor actuale, Legea nr.263/2010, perioada cat ati urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii si perioada cat ati satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită constituie stagiu de cotizare asimilat la pensie si nu vechime in munca.

Legea nr.263/2010
art.49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
....

Asadar, perioada stagiului militar nu poate fi luata in calcul la acordarea sporului de vechime. Aceasta poate fi valorificata numai pentru calculul stagiului de cotizare la sistemul in pensii.

2. Puteti depune cerere si sa va recuperati suma pentru cele 5 luni. Este dreptul dvs.

Art. 39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
....
Ni se spine ca trebuia facuta o cerere pentru a trece la alta treapta(desi eu nu o vad corect, scoala trebuia sa ne treaca automat la o alta treapta) si ca nu se pot da banii din urma pentru ca nu exista aceasta cerere. Exista o detaliere a acestei legi care sa spuna clar ca se pot primii? Cu acest art al. 1, spus de dvs, nu suntem credibili in fata scolii.
Nu exista text de lege care sa prevada expres ceea ce doriti dvs .. dar le puteti arata si:

Art. 171 C.mun.
(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
...


Prin urmare, in instanta se pot obtine drepturi salariale restante din urma pe o perioada de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.[

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiu militar se calculeaza la sporul de vechime? petronela_gav petronela_gav Buna ziua, In ce conditii perioada stagiului militar se calculeaza la sporul de vechime? (vezi toată discuția)
Vechime în munca ioanadenisa ioanadenisa Bună ziua. Menționez ca am făcut stagiul militar în perioada 2001-2002 după care m-am angajat cu carte de munca. Vreau sa știu dacă acest an întra la ... (vezi toată discuția)
Transa de vechime invatamant minuiza minuiza Buna ziua. Lucrez in invatamant, m-am angajat in sept 2004 ca suplinitor necalificat. In februarie 2005, adica dupa 6 luni, am luat licenta si am fost platita ... (vezi toată discuția)