avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita prin poprire de 1/3 din venitul lunar ...
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita prin poprire de 1/3 din venitul lunar net

Buna ziua.In anul 2008 ginerele meu si cu fata mea au facut un imprumut in banca pe 30 de ani pentru a-si face casa.Ginerele este imprumutatul,fiica mea codebitor si au avut nevoie si de al doilea codebitor deoarece imprumutul era peste 60000 de euro.Au ipotecat casa.Toate au mers bine pana cand nu au mai platit la termen si am inceput sa primesc notificari de la banca pana s-a ajuns la executare silita.Nu s-a ajuns la nici o intelegere cu banca, ginerele fiind in continuare rau platnic,iar pe mine m-a luat in batjocura si m-au tratat ca pe ultimul om si el si fiica mea .Dosarul a fost inaintat in instanta si m-am trezit cu hotarare judecatoreasca de executare silita prin poprire 1/3 din pensie pana la achitarea sumei de 307.504,02 lei.Imi puteti spune daca dosarul se poate judeca in lipsa partilor? Eu nu am fost instiintata de catre tribunal sa ma prezint. Iar problema cea mai mare a mea este de ce imi opreste mie din pensie cand lor nu le-a luat casa ci am inteles ca doar le opreste din salariu incepand cu luna viitoare? Normal nu este ca intai banca sa ia toate bunurile imprumutatului si dupa aceea sa loveasca in mine?Au trimis decizie catre Casa de Pensii sector 2 pentru a-mi opri 1/3 din pensie.Si am inteles ca pe parcurs imi vor confisca si casa? .Spuneti-mi va rog daca mai pot face ceva,unde sa ma duc ca nemernica de fata impreuna cu sotul ei ma determina sa-mi pun capat zilelor la batranete.Si dumnezeu spune: ajuta-ti aproapele! Eu asta am facut si cu ce m-am ales? Astept cu nerabdare un raspuns de la dumneavoastra. Va multumesc.
.
Cel mai recent răspuns: Iulian Catalin Arhire , Evaluator 12:00, 27 August 2016
Trebuie sa utilizati procedura prevazuta de legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, de judecat s-a putut judeca si in lipsa dvs.daca procedura de citare a fost legal indeplinita.Este la latitudinea creditorului impotriva cui sa se indrepte ptr.executarea silita a creantelor,dvs.aveti un drept de regres impotriva debitorilor.
Buna ziua. Va multumesc pentru raspuns,dar puteti fi mai explicit:adica nu am inteles ce inseamna ca am un drept de regres impotriva debitorului? Procedura de citare cum sa fie legal indeplinita daca eu nu am primit citatie sa ma prezint la tribunal? Ma iertati dar sunt o pensionara care nu intelege prea bine aceste proceduri.
Doamnă, încuviințarea executării silite se judecă FĂRĂ citare. Evident că nu ați fost citată, pentru că nu se citează parțile.

Dreptul de regres înseamnă că orice plătiți pentru creditul lor, le puteți cere înapoi, prin Instanță. Da, asta presupune să vă judecați cu ei, dar șansele de câștig sunt de 100 %.
Dl Popescu are dreptate doamna, lucrurile au decurs aproximativ corect si oarecum cu intelegere fata de fiica si ginere; banuiesc ca instanta nu a stiutde diferendele dv cu aceste rude, insa intradevar , banca se poate indrepta impotriva oricarei parti implicate in contract, si prin orice forma de executare silita; a ales poprirea, ceea ce-i avantajeaza pe debitorii principali , respectiv tinerii; asupra casei dv insa nu se va indrepta decat daca acestia, tinerii nu vor mai plati, iar treimea dv de pensie nu va mai indestula banca, sau daca partile nu solicita darea in plata, adica sa le dati apartamentul luat pe credit in schimbul a ceea ce a mai ramas de plata; imi pare rau pentru problema dv, doamna; vreau doar sa intelegeti ca, daca asa s-a intamplat , dv nu ati gresit ca ati ajutat, ci tinerii , pentru ca nu tin cont de sensibilitatea unui om in varsta fata de un asemenea stres, insa daca veti gresi a doua oara , va fi vina dv;
Ultima modificare: Vineri, 26 August 2016
gi-jane2, moderator
Din pacate situatia e una destul de neplacuta deoarece dvs in calitate de codebitor v-ati asumat responsabilitatea achitarii debitului daca titularul nu poate achita ! Incuviintarea executarii se realizeaza fara citarea partilor ( adica fara sa va trimita citatie acasa ) iar contestatie la executare nu puteti face deoarece nu vad cum o puteti motiva ( contractul fiind pe 30 de ani nu puteti invoca prescriptia ) .Cat tine de darea in plata , aceasta procedura trebuie initiata de catre proprietarul imobilului ( titularul de contract ) . Cat tine de actiunea in regres impotriva debitorului principal ( ginerele ) poate fi admisa actiunea numai daca aratati /demonstrati ca este solvabil si dar s-a sustras de la plata obligatiilor ce-i reveneau conform contractului cauzandu-va dvs un prejudiciu .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dare in plata LUCAT LUCAT Buna ziua. Va rog cu un raspuns la urmatoarea speta: credit bancar cu doi imprumutati, garantat cu o locuinta ai carei coproprietari sunt doar cei doi ... (vezi toată discuția)
Codebitor contract credit iuliap01 iuliap01 Buna ziua, In 2008 am semnat ca si codebitor la un contract de credit ioptecar de la [editat] Imprumutatul ar fi trebuit sa fie viitorul meu sot ... (vezi toată discuția)
Executare silita codebitor credit bancar ramolex ramolex buna seara! doi tineri casatoriti au contractat un credit de la banca. deoarece veniturile lor nu erau suficiente, au adus si doi codebitori (parintii) cu ... (vezi toată discuția)