HYP a scris:
....Contractul individual de munca este pt 8ore/zi,nu pe norma de munca.Este normal sa lucrez orele "pe minus"? Eu mi-am dat disponibilitatea pt acea sapt., mi s-a dat un orar de munca.Este vina mea ca firma nu reuseste sa-mi dea de munca atunci cand sunt prezent la serviciu ?
In cazul in care nu reusesti sa-ti acoperi orele pe minus in acea luna, in fct de conjunctura, ti se ia o zi sau mai multe din C.O. ..sau retinere din salariu.
O alta intrebare : personalul din aceeasi firma,dar de pe proiecte diferite(call center ,back office data entry, visual box) poate primi diferentiat tichete de masa zilnice? unii da, altii deloc.
Va multumesc !
1. Art.164 C.mun.
....
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.
Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
....
Nu este vina dvs ca nu va puteti desfăşoura activitatea din motive neimputabile dvs.
2. Situatia in cauza poate fi reglementata prin reg.intern al angajatorului sau printr-o procedura operationala si nu prin retineri din CO sau din salariu.
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca
poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
3. Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie,
care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.