avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Filiatie recunoscuta si acum contestata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Filiatie recunoscuta si acum contestata

Buna ziua,
Ma numesc Octavian, este a doua intrebare care o atasez acestui forum, si sper ca se va gasi un raspuns pentru acest fapt.
Problema este urmatoarea:
Tatal meu, contesta recunoasterea paternitatii acum 29 de ani spunand ca m-a recunoscut stiind ca nu sunt al lui,dar a facut-o ca sa o ajute pe mama sa il indeparteze pe tatal meu biologic de mine.
Exista cai legale de a-i intenta un proces penal pentru fals in acte sau ceva similar, avand in vedere ca daca este adevarat, mi-a afectat negativ intreaga mea viata, si eventual posibilitati de a-i intenta un proces pentru plata daunelor morale si financiare aduse de situatie ?

Va multumesc pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: OctavianBr , utilizator 14:53, 30 August 2016
Atat timp cat nu face nimic legal pentru contestarea paternitatii, nu face nimic. Legal, putin probabil sa mai poata face ceva, s-a prescris dreptul de a contesta paternitatea iar d-voastra daca ii intentati proces el poate sustine ca el la momentul respectiv credea ca sunteti fiul lui si a glumit cand v-a spus acum ca nu e asa. Iar in legatura cu daunele morale, daca e adevarat ce spune si nu sunteti fiul lui, in egala masura e vinovata si mama de situatia respectiva deci ei vin la pachet cu vinovatia respectiva, in plus, daunele morale sunt foarte greu de probat in legislatia romaneasca, eventual daca aveti martori ca nu ati dat randament la serviciu sau ca ati fost depresiv o mare perioada de timp si toate astea v-au afectat performanta la munca rezultand venit mai mic ... deci practic imposibil.
Ultima modificare: Joi, 25 August 2016
Cris1971, utilizator
Buna seara,
1 Aveti convingerea ca nu-s vorbe spuse la suparare?
2. A intreprins ceva legal care sa va duca la concluzia asta. sau doar a vorbit?
3. Poate dovedi cele afirmate, tagada paretnitatii, doar prin proba ADN, proba ce se poate face avand material biologic de la dumneavoastra si el si care costa cam 3000 lei.
4. Va trebui sa se adreseze instantei ....... eeeee cale lunga.
Pana atunci stati linistit.
Atunci e cazul sa contactati un avocat.
Pana una alta, legal sunteti fiul tatalui dvs. deci il mosteniti, fie ca vrea, fie ca nu.
Poate contesta oricand recunoasterea paternitatii. Raspunderea penala pt fals in declaratii s-a prescris.
Puteti actiona doar pe cale civila, insa nu stiu cu ce rezultate.
Aparent a inceput un proces in care el este reclamantul si eu paratul, de care nici nu am auzit ca s-a inceput decat acum o luna, pe motiv ca el nu mi-a spus si eu nu am fost la domiciliu de aproape un an fiind la facultate.
In procesul respectiv INSISTA si a adus si o doamna pe care nu o cunosc martor, cum ca mama si cu el s-au intales sa faca asta pentru binele meu si a insistat sa se faca o probla ADN. Mama mea este moarta, deci nu are nici o consecinta de suportat ... si as dori sa il actionez in instanta datorita faptului ca m-a mintit o viata intreaga (nu conteaza ca a facut-o cu intetie buna sau nu fata de mama mea, eu nu i-am cerut-o avand in vedere ca nu eram nici pe departe constient de situatie la momentul respectiv) si nu s-a purtat deloc ca un tata fata de mine.
Eu am trait cu gandul ca este doar un tata ignorant si nimic mai mult, dar acum ca a a inceput sa faca toate acestea pentru a-si proteja pe celalt fiu de posibila dorinta a mea de a-l mosteni, banuiesc ca este adevarat ca nu sunt fiul lui biologic ... nu cred ca mergea in instanta sa spuna ca a semnat fals un document public, daca nu ar fi foast asa. putea spune ca a fost mintit si / sau inselat de mama mea.
Cat despre dovada cat de afectat am fost, ultimul an de cand a inceput discutia, si mai ales recent de cand am aflat despre procesul pe rol la care nici nu m-a chemat decat prin somatii care STIA ca nu am cum sa le vad pentru ca nu eram la domiciliu, am fost extrem de epuizat si extenuat constant, nu am mai dat randament la universitate ca inainte, au observat profesorii acest lucru si cativa din ei stiu (la fel ca si unii prieteni si colegi) care mi-a fost problema. si acum de 2 luni dupa terminarea licentei nu pot sa ma angajez datorita stresului cauzat. Nici nu e o problema de a gasi un loc unde as putea lucra, doar ca nu reusesc eu sa ma simt in stare de a o face momentan datorita situatiei cat se poate de tensionate, avand in vedere si faptul ca procesul se desfasoara la ceva distantaa de unde as dori sa ma angajez si am fost deja somat cu amenintarea unei amenzi ... ceea ce nici macar nu pot intelege cum poate fi aplicata unei persoana care are facuta o viza de flotant pentru un alt oras si telefonic nu mi se dau informatii pentru a putea lua decizii sau sa mi se aduca la cunostinta detalii despre proces. Problema mea acum este, CUM pot sa dovedesc toate astea ... pentru ca nu inteleg cum functioneaza justitia romaneasca unde doar cei care au bani aparent pot ataca in instanta civila (plata timbrului, expertize, etc) si am inteles ca penal s--a prescris falsul in acte a tatalui meu .

Alte discuții în legătură

Test adn dany6969 dany6969 Doresc sa fac un test ADN al copilului meu care implineste 18 ani in noiembrie 2015. Daca mama copilului nu doreste sa faca testul cum procedez. In cazul in ... (vezi toată discuția)
Copilul nu este al lui Mariacristina17 Mariacristina17 Buna ziua, Sotul meu doreste sa faca un test ADN,deoarece tocmai a auzit de la cineva ca baiatul lui de 20 de ani ar fi de fapt al altui barbat.Copilul ... (vezi toată discuția)
Paternitate - recunoastere copil contestata de mama, dosar penal Roman85 Roman85 Subsemnatul [editat date personale], vă prezint următorul caz: La data de 01.10.2014 subsemnatul l-am recunoscut, printr-o declaraţie notarială, pe minorul ... (vezi toată discuția)