avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1026 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire

Buna seara,
In urma cu 5 luni mama mea a murit. Tatal meu traieste. Impreuna au facut un testament universal in care se stipuleaza ca in cazul morti unuia dintre ei , celalt va mosteni partea celui decedat si doar dupa moartea ultimului, averea va fi impartita noua, patru frati. fratii mei vor sa dezbate acum mostenirea. Intrebarea mea este : conform testamentului doar tatal meu este mostenitor?
Eu nu doresc dezbaterea mostenirii pt ca este bunul lor si inca tata este in viata.
Vamultumesc anticipat de ajutor

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:59, 31 August 2016
CarmenBerceanu a scris:

Impreuna au facut un testament...


Două persoane nu pot dispune prin același testament, sub sancțiunea nulității absolute a testamentului.

L-au scris ei? Că m-aș mira să-l fi autentificat vreun notar.

Eu v-aș sfătui să ...doriți să acceptați succesiunea mamei dvs. in termenul de opțiune e de 1 an. Ca să nu vă pară rău mai târziu de binele pe care l-ați gândit pentru tata și a profitat ...te miri cui. Ce este al tatălui (adică partea viului din bunul comun) e oricum pus deoparte. Se discuta doar partea defunctei din averea comună.
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2016
romascanu, moderator
Testamentul a fost facut de un notar si autentificat in fata lui.
Acest testament necesita recunoasterea celor 4 fratii ?
Testamentul are voaloare in fata unui proces de dezbatere a mostenirii?
Sa inteleg ca mostenirea trebuie dezbatu-ta in timp de 1 an de zile?
multumesc

E nul!

Art. 1.036. NCC - Sub sancţiunea nulităţii absolute a testamentului, două sau mai multe persoane nu pot dispune, prin acelaşi testament, una în favoarea celeilalte sau în favoarea unui terţ.

Dacă vreți să aveți ...vreodată despre ce vorbi (a dezbate = a discuta pe larg...) vă sfătuiam să acceptați moștenirea mamei (printr-o declarație la notar). Termenul de un an este termenul pentru exprimarea opțiunii succesorale. (a accepta vs. a renunța = a fi vs. a nu fi ...moștenitor). Dezbaterea poate avea loc și mai târziu. (Spre pildă, dacă vreți musai să plătiți și impozit n-aveți decât s-o dezbateți și peste 2 sau mai mulți).

Era un fel de ...aveți grijă ce vă doriți.
Încercați să înțelegeți și ce își doresc frații dvs. și de ce. (eu pot bănui, dar nu citesc gânduri).
Ultima modificare: Marți, 30 August 2016
romascanu, moderator
Va multumesc.
S-au facut 2 testamente ( nominal ) unul in favoarea celuilal, in fata notarului si autentificat de acesta. Fratii mei doresc dezbaterea parti mostenite de la mama, dupa moartea ei.
Deasemenea , fratii urmaresc sa -si insuseasca partea de mostenire.
Din cele citite de mine ,fiecare dintre noi trebuie sa platesca taxe notariale?
Testamentele au valoare juridica in fata unui proces juridic de succesiune?
fratii urmaresc scoaterea tatalui din casa prin vinderea partilor lor.
Care e demerdul acestei procedurii ?
va multumesc
Deci sunt, totuși, două testamente.

Eu mă așteptam după prima mea postare să-mi spuneți că v-ați mai uitat odată și ați văzut totuși ...două testamente - fiecare cu testamentul lui (căci ar fi fost cu adevărat de mirare să fi făcut vreun notar asemenea greșeală).

Când ați insistat cu ”testamentul” (la singular) ...eu tot am avut impresia că (iertare) o țineți de coarne... (ca-n vorba românească). De aceea, o să vă rog să uitați citarea din cod (căci nu se aplică în speță, după noile ...detalii) dar să rețineți restul.

În drept, care nu se învață din culegeri ...Gheba:
unu deîmpărțit la doi = zero (un singur testament pentru doi testatori este nul)
iar 1+1 = ...depinde.

Nu glumesc, căci voința (elementul subiectiv) cântărește greu.

Ce mă întrebați? Dacă ”testamentele au valoare juridica”? Care? Ele, în general, sau cel al mamei dvs? Pe acesta din urmă nu l-am văzut, iar ele, în general, dacă n-ar avea valoare, nu s-ar mai obosi legea să le reglementeze. Unele insă, din pricina încălcării rezervei succesoarale, sunt supuse reducțiunii (a reduce, a restrânge) fiindcă sunt excesive, nu fiindcă ar fi lipsite de valoare.

V-aș sfătui să luați legătura cu un avocat din orașul dvs. Speța nu-i simplă deloc. Ba chiar are elemente de noutate, căci sub vechiul cod erau oprite substituțiile fideicomisare (vorbesc deja ”limbi străine”, știu) însă în prezent este posibil ceea ce ...spuneți că ar fi scris prin testamentul mamei dvs.

Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii in instanta misha4412 misha4412 Buna ziua!Va rog un ajutor.Unchiul meu a decedat in aprilie 2011.Eu,nepot(tatal meu predecedat era frate cu defunctul) am acceptat mostenirea prin declaratie ... (vezi toată discuția)
Cota rezervatarului grobianu grobianu Lamuriti-ma, va rog, in urmatoarele probleme: - tatal meu vrea sa-mi lase mie si sotiei mele, prin testament, toata averea sa (casa si pamantul aferent).; - ... (vezi toată discuția)
Mostenitori si cotele ce le revin Marius275768 Marius275768 A murit mama, apoi a murit fratele si apoi a murit tata si eu am ramas singura. Fratele meu nu a fost casatorit dar are 2 copii legitimi. Dupa moartea mamei si ... (vezi toată discuția)