Buna ziua numele meu este Cremene Marian,am si eu o intrebare legata de actualul contract de munca.Pe contractul meu de munca scrie durata timpului de lucru de 8 ore.....numai ca imi mai apare in contract o lege 31/1991 care e ceva legat tot de timpu de lucru,am intrebat patronu despre aceasta problema si mi-a raspuns ca legea ii permite sa imi incheie un contract de munca de 8 ore dar sa fiu pontat cu 4 ore.Acum intrebarea mea ar fi:Daca e legal sa am contract de 8 ore si sa fiu pontat cu 4 ore?Si daca imi afecteaza aceasta situatie vechimea in munca?
1. Legea nr. 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase
art. 1 (1) Salaritatii care desfasoara efectiv si permanent activitatea in locuri de munca cu conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - beneficiaza de reducerea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi, in conditiile prevazute de prezenta lege. (2) Reducerea duratei timpului de munca in conditiile prezentei legi nu afecteaza salariul si vechimea in munca.
(3) In sectoarele de activitate in care munca este organizata in tura, tura continua sau alta forma de organizare a timpului de lucru, durata schimburilor va fi astfel stabilita incit sa se asigure pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - conditii de mentinere a starii de sanatate si de refacere a capacitatii de munca.
2. Nu exista nicio lege care sa-i permita angajatorului sa va incheie un c.i.m. cu 8 ore/zi si sa va ponteze 4 ore/zi , exceptie facand invoirile fara plata.