avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor conditii grele de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor conditii grele de munca

Buna ziua,
Doresc sa stiu ce prevede legislatia in legatura cu sporul pentru conditii grele de munca. Sunt pe cale sa accept un loc de munca ce se va desfasura intr-o camera frig ( la -18grade Celsius ) Angajatorul imi spune ca nu stie ce prevede legea sub acest aspect - mai exact nu stie ce sporuri se aplica si cate ore trebuie sa stau in frig fara pauza...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:01, 12 Noiembrie 2016
1. Legea nr.31 din 22 martie 1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi pentru salariaţii care lucrează în condiţii deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase

art.1
(1) Salaritatii care desfasoara efectiv si permanent activitatea in locuri de munca cu conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - beneficiaza de reducerea duratei timpului de munca sub 8 ore pe zi, in conditiile prevazute de prezenta lege.
(2) Reducerea duratei timpului de munca in conditiile prezentei legi nu afecteaza salariul si vechimea in munca.
(3) In sectoarele de activitate in care munca este organizata in tura, tura continua sau alta forma de organizare a timpului de lucru, durata schimburilor va fi astfel stabilita incit sa se asigure pentru salariatii care lucreaza in conditii deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase - conditii de mentinere a starii de sanatate si de refacere a capacitatii de munca.

........
art.3
(1) Existenta conditiilor deosebite - vatamatoare, grele sau periculoase la locurile de munca se stabileste, pentru fiecare unitate, de inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii, pe baza determinarilor efectuate de catre personalul incadrat in unitatile specializate ale Ministerului Sanatatii din care rezulta depasirea limitelor prevazute de normele nationale de protectie a muncii. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protectia muncii au obligatia de a verifica daca la data efectuarii determinarilor s-au aplicat toate masurile pentru normalizarea conditiilor de munca si daca instalatiile de protectie a muncii functioneaza normal.
(2) Durata reducerii timpului de munca si normalizarea personalului care beneficiaza de program de munca sub 8 ore pe zi se stabilesc prin negocieri intre patroni si sindicate sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor.
....

2. Codul Muncii
art.147
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

3. Acordarea de sporuri salariatilor se poate face prin includerea unor astfel de prevederi in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.
Multumesc dar ... nimic concret nu spune aceasta lege sau nu inteleg eu. Totul ramane la nivel de negociere ?
Acordarea de sporuri salariatilor se poate face prin includerea unor astfel de prevederi in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului.

In speta, prin negociere se pot acorda.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru in anatomie patologica annabellaxannabella annabellaxannabella Buna ziua :) Imi puteti spune conform carei legi timpul de lucru este de 6 ore in laboratoarele de anatomie patologica? Se aplica aceasta lege si in domeniul ... (vezi toată discuția)
Bună, o întrebare am dacă puteți sa ma ajutați,dacă lucrez ... almasanaurelian almasanaurelian Bună, o întrebare am dacă puteți sa ma ajutați,dacă lucrez în mediu toxic(vopsitorie) cate ore trebuie sa lucrez zilnic legal,stabilit prin lege,este ... (vezi toată discuția)
Operator call center Silentios1 Silentios1 Buna seara, Am căutat dar nu am reușit să găsesc o încadrarea corectă a postului de operator call center. O să vă dau detalii despre postul respectiv ... (vezi toată discuția)