avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp de lucru in anatomie patologica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp de lucru in anatomie patologica

Buna ziua :)
Imi puteti spune conform carei legi timpul de lucru este de 6 ore in laboratoarele de anatomie patologica?
Se aplica aceasta lege si in domeniul privat?
Va multumesc
1. REGULAMENT din 1 iulie 2004 privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar aprobat prin Ordinul nr.870/2004:

art.2
....
(3) Medicii care lucrează în următoarele activităţi şi locuri de muncă au program de 6 ore în medie pe zi, după cum urmează:
a) anatomie patologică;
b) medicină legală, în activitatea de prosectură şi disecţie;
c) activitatea de radiologie-imagistică medicală, radioterapie, medicină nucleară, igiena radiaţiilor, angiografie şi cateterism cardiac.
(4) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 35, respectiv 30 de ore pe săptămână.

art.9
....
(3) Asistenţii medicali, indiferent de nivelul studiilor, precum şi personalul sanitar mediu, încadraţi la următoarele locuri de muncă şi activităţi, au program de 6 ore zilnic, în program continuu sau divizat, după cum urmează:
a) anatomie patologică;
.....

art.10
.....
(3) Personalul sanitar auxiliar care îşi desfăşoară activitatea la următoarele locuri de muncă are program de 6 ore zilnic în program continuu sau divizat, după cum urmează:
a) anatomie patologică;
.....

art.11
....
(2) Personalul tehnic şi muncitorii care îşi desfăşoară activitatea la următoarele locuri de muncă au program de 6 ore zilnic:
a) anatomie patologică;
.....

Ordinul se aplica unităţilor publice din sectorul sanitar, precum si unităţilor sanitare din subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie.

2. Sectorul privat
Codul muncii
Art. 112
(1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
.....

Legea 31/1991
art. 1
(1) Salariaţii care desfăşoară efectiv şi permanent activitatea în locuri de muncă cu condiţii deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase - beneficiază de reducerea duratei timpului de muncă sub 8 ore pe zi, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

art.3
(1) Existenta condiţiilor deosebite - vătămătoare, grele sau periculoase - la locurile de muncă se stabileşte, pentru fiecare unitate, de inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii, pe baza determinarilor efectuate de către personalul încadrat în unităţile specializate ale Ministerului Sănătăţii din care rezultă depăşirea limitelor prevăzute de normele naţionale de protecţie a muncii. Inspectoratele de stat teritoriale pentru protecţia muncii au obligaţia de a verifica dacă la data efectuării determinarilor s-au aplicat toate măsurile pentru normalizarea condiţiilor de muncă şi dacă instalaţiile de protecţie a muncii funcţionează normal.

(2) Durata reducerii timpului de muncă şi normalizarea personalului care beneficiază de program de muncă sub 8 ore pe zi se stabilesc prin negocieri între patroni şi sindicate sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor.
......
Multumesc,
Daca am inteles eu bine, in domeniul privat reducerea timpului de munca se face doar in cazul existentei unei negocieri cu sindicatul sau reprezentantul angajatilor. Privatilor nu le impune nimeni sa reduca timpul de lucru la 6 ore desi conditiile sunt aceleasi ca la stat?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr-adevar, nu exista o reglementare stricta si pentru sectorul privat.
Multumesc :)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Programul de lucru redus, sporurile la salariu pentru conditii grele de munca, in sectorul privat se negociaza prin contractul colectiv de munca incheiat la nivelul firmei si se mentioneaza in contractul individual de munca incheiat intre angaajt si angajator.
De la data desfiintarii contractelor colective de munca incheiate la nivel de tara si la nivel de ramuri industriale (pe vremea guvernului Boc s-a modificat legea CCM, legea sindicatelor si legea dialogului social), nu mai exista o reglementare stricta pentru sectorul privat.

Alte discuții în legătură

Timp de lucru cdn2828 cdn2828 Buna ziua! Am profesia de biolog si lucrez intr-un laborator de analize medicale in departmentul de anatomie patologica. La semnarea contractului am ... (vezi toată discuția)
Norma orara de 7h/zi in medicina lilip lilip Sunt asistenta la un cabinet particular angajata full time 8h/zi. Din discutiile avute cu fosti colegi am inteles ca in mod normal cadrele medicale (asistente ... (vezi toată discuția)
Spor conditii grele de munca euprotopopescu69 euprotopopescu69 Buna ziua, Doresc sa stiu ce prevede legislatia in legatura cu sporul pentru conditii grele de munca. Sunt pe cale sa accept un loc de munca ce se va ... (vezi toată discuția)