Buna ziua,
Vineri in jurul orei 12 am fost implicat intr-un accident rutier pe trecerea de pietoni. Victima este un minor in varsta de 15 ani. Particularitatile sunt urmatoarele:
- circulam cu autovehiculul pe un drum cu doua benzi si un singur sens, pe a doua banda.
- in fata mea cam la 300 m era o trecere de pietoni semnalizata.
- m-am uitat pentru cateva secunde in oglinda din dreapta (catre prima banda) pentru ca o masina din spate era in depasire si s-a apropiat foarte mult de autovehiculul meu.
- cand m-am uitat din nou in fata pe trecerea de pietoni se angajase sa traverseze o doamna de mana cu fiul sau de 15 ani.
- am apasat frana dar a fost cam tarziu si am lovit copilul.
- acesta nu a fost grav ranit (visibil pe moment avea doar o rana la buza inferioara care sangera putin)
- la insistentele mele si a unui alt sofer am dus victima impreuna cu mama acestuia la spital la urgente unde am ramas pana la sosirea politiei.
- stand acolo am vorbit atat cu asistenta care s-a ocupat de copil cat si cu doctorita de la urgente care s-a ocupat de copil, acestea m-au asigurat ca este inregula si sa stau linistit.
- asteptand politia am stat langa mama si copil ocazie cu care am aflat ca diagnosticul medicului este "trauma forte picior stang si trauma abdominala". Mentionez ca copilul pana sa se lase mama convinsa sa ii duc la spital a stat pe picioarele lui, nu a dat semne ca ii este rau ba chiar parea jenat de reactiile mamei sale. A intrat singur in masina mea si s-a deplasat singur de la masina care era parcata in fata spitalulul (singurul loc unde am gasit liber) pana in lateralul acestuia (aprox. 300m) singur, tinandu-si mama de brat. Pana sa il primeasca a stat in picioare tot singur si cand l-am intrebat daca ii este rau sau daca doreste apa acesta a raspuns lucid si chiar mi-a spus si la ce liceu este si in ce clasa si ca nu are idee ce profesie sa isi faca pe viitor (lucid).
- nu a necesitat deloc internare.
- dupa ce a venit politia, ne-a luat in graba declaratiile, am mers la locul accidentului, a luat masuratorile de rigoare dupa care ne-am deplasat la sediul acestora unde ni s-a efectuat la toti trei un test cu etilotest omologat (toti trei aveam 0.00).
- sambata politistul care s-a ocupat de noi m-a chemat sa semnez procesul verbal.
- duminica am sunat mama victimei sa o intreb cand sa mergem luni la insitutul medico legal dupa certificat (ma oferisem sa platesc eu eliberarea acestuia avand in vedere ca a fost vina mea) iar aceasta a zis ca prefera sa nu fiu de fata ca sa nu ii amintesc la copil de accident. M-a asigurat ca nu doreste sa ii traumatizeze copilul, sa imi faca mie rau sau sa lugeasca procesul. In schimb m-a informat pentru prima data ca copilul ar avea acte pentru handicap (autism). La finalul discutiei mi-a lasat de inteles ca ei urmeaza ceva program psihologic si ca din cauza mea ar trebui sa o ia de la inceput si ca s-ar astepta ca eu sa platesc.
Intrebarea mea este:
1. daca nu depune certificatul medico-legal (mi se pare ca ezita) ce se intampla?
2. ce se intampla mai departe si care ar fi consecintele asupra mea?
3. daca se ajunge in instanta si face dovada ca intradevar copilul este autist, poate sa imi ceara daune morale pentru tratamentele copilului?
4. daca instanta ii da castig de cauza care ar fi efectele asupra mea, pe termen lung?
Imi cer scuze de postarea prea lunga dar as vrea sa imi da-ti un raspuns concret avand in vedere detaliile.
Dispozitiile in vigoare obliga ca in cazul evenimentelor rutiere cu victima,sa fie sesizate autoritatile,partile sa nu paraseasca locul
Daca nu se depune certificat medico legal,partea nu poate proba prejudiciile,suferintele cauzate de evenimentul rutier
Fiind eveniment rutier cu victima,este evident ca s-a intocmit dosar penal,incadrarea urmand a se stabili functie de zilele de ingrijiri medicale acordate,de certificatul medico legal
Partea poate solicita daune pentru sechelele,suferintele generate de evenimentul rutier
Daca instanta dispune hotarare favorabila victimei,exista posibilitatea sa vi se anuleze permisul de conducere si sa fiti obligat la plata de despagubiri catre aceasta