Buna ziua! Numele meu este Lucian si va solicit ajutorul in lamurirea unor probleme legate de un accident rutier soldat cu vatamarea corporala grava a unei persoane.
In urma cu cateva luni, tatal meu se deplasa pe DE-85 de la Bucuresti spre Iasi. Intr-o localitate din jud. Vrancea a acrosat cu partea dreapta a masinii o persoana care vroia sa traverseze strada. Locul prin care aceasta persoana a vrut sa traverseze era in preajma trecerii de pietoni (dar nu pe trecerea de pietoni). Calea de rulare in acea zona era formata din doua benzi de circulatie pe ambele sensuri. Din pacate, pe prima banda se aflau stationate doua masini, ceea ce a facut ca persoana respectiva sa nu se poata asigura corespunzator atunci cand a vrut sa traverseze si nici tatal meu sa-l poata observa la timp. In urma accidentului victima a primit intre 70-80 de zile ingrijiri medicale (fractura de humerus, pentru care a fost nevoie de operatie si punerea unei tije de sustinere), ea fiind acrosata cu oglinda laterala dreapta. Accidentul a avut loc in jurul orei 22:00, iar probele biologice au fost recoltate la ora 00:00, rezultand o alcoolemie a victimei de 0,33 la mie, iar a conducatorului auto 0 (zero). In declaratii, victima recunoaste ca nu s-a putut asigura corespunzator (din cauza masinilor stationate) si nici nu are pretentii la eventuale daune de pe urma acestui accident.
Problema e urmatoarea:
1. victima a fost acrosata cu oglinda laterala dreapta
2. nu stiu sigur daca in procesul verbal intocmit de politie este specificat faptul ca pe prima banda erau stationate doua masini (tatal meu a spus foarte clar acest lucru, insa i s-au cerut numerele de inmatriculare ale masinilor)
3. dupa accident s-a efectuat o expertiza, in urma careia vinovat a fost gasit tatal meu (conducatorul auto), deoarece s-a constatat ca viteza de rulare era de 47 km/h (iar in zona trecerii de pietoni limita e de 30 km/h)
4. aceasta expertiza nu a tinut cont de faptul ca pe prima banda erau stationate cele doua masini, in acest fel netinandu-se cont ca aria de vizibilitate e scazuta si distanta dintre autovehicul si victima se micsoreaza, iar manevrele de evitare a accidentului devin aproape imposibile
5. din expertiza reiese faptul ca victima avea o alcoolemie de 0,3 la mie la ora 22:30 si nu la ora 00:00 cand s-au recoltat probele biologice care arata o alcoolemie de 0,33 la mie.
Spuneti-mi va rog, cum credeti ca se va solutiona acest dosar si ce trebuie sa fac pentru a ma apara in instanta, folosind toate dovezile (inclusiv declaratiile victimei, care atesta ca prin prezenta celor doua autovehicule stationate pe prima banda campul vizual a fost redus)?
Trebuia sa faceti obiectiuni la raportul de expertiza. Puteti solicita instantei completarea raportului de expertiza cu aspectele mentionate de dvs mai sus.
Va multumesc pentru raspuns! Am uitat sa precizez ca aceasta expertiza a fost luata la cunostinta de catre persoana in cauza, insa aceasta a contestat rezultatul expertizei, invocand omiterea celor doua elemente, respectiv autovehiculele stationate pe prima banda, precum si faptul ca alcoolemia victimei s-a testat la ora 22:30 cu rezultat 0,30 la mie (si nu la ora 00:00 cu rezultat 0,33 la mie, asa cum apare in rezultatul de la laborator).
Va multumesc inca o data pentru raspuns si v-as ruga in continuare, daca este posibil sa-mi spuneti cum credeti ca se va finaliza acest dosar (stiu ca e greu, insa orice parere avizata imi va fi folositoare)
Autovehiculele ce stationau erau autoturisme? Daca nu, problema este clara. Tatal Dvs. nu putea evita accidentul chiar daca circula cu 30 km/h. Parerea mea este ca solutia va fi NUP.
Numai bine va doresc
ing. Ioan Ciobanu
Din pacate nu putem preciza ce tip de autovehicule erau. In acel moment singura grija a fost adapostirea victimei, deoarece, fiind intuneric (ora 22:00) si traficul era destul de aglomerat, se putea intampla ceva mai rau. Apoi au urmat masuratorile politiei, declaratii, etc. Nimeni nu a avut luciditatea de a lua numerele de inmatriculare.
Totusi, de fiecare data cand merg acasa la parinti, trecand prin zona accidentului, mereu fac fotografii acolo si de fiecare data surprind autovehicule stationate. Cel mai probabil aceste autovehicule apartin clientilor (imobilul in fata caruia stationeaza este un restaurant-bar) veniti sa consume bauturi. Nu stiu daca fotografiile vor avea vreo relevanta in sustinerea apararii in instanta, dar alte argumente nu prea avem, decat declaratia victimei.
Va multumesc foarte mult pentru atentia acordata!
Din ceea ce ati prezentat, deduc ca dosarul se afla inca la Politie, la sectia cercetari penale. Solutionarea acestui dosar depinde f. mult de pretentiile victimei: daca aceasta nu are pretentii, partile se pot impaca, daca cere prea mult, atunci dosarul va ajunge in instanta, tatal dvs. fiind judecat petnru vatamare din culpa. In urma acestui proces, e posibila achitarea lui ( extrem de dificila, nu va ascund acest fapt)sau condamnarea lui cu pierderea carnetului de conducere . O parte buna a acestei posibile solutionari ar fi urmatoarea: in cazul in care exista o asigurare RCA, firma de asigurari va achita toate despagubirile pe care le va admite instanta, cele de spitalizare, cu tratamente, recuperare si daune morale).