Buna ziua, in data de 26.08.2016 am primit de la Casa de Pensii o adresa in care ne informeaza ca s-a emis decizia de pensionare-limita de varsta pentru un angajat. Azi ii inchidem contractul de munca in baza art. 56 lit. c, dar am dori sa continuam colaborarea cu el. Intrebarea este daca putem sa ii facem contract de munca cu 8ore perioada nedeterminata azi cu data incepere maine sau sa ii facem de maine contractul de munca cu incepere pe data de 31.08.2016? Multumesc!
Potrivit art.56 lit.c C.mun., contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Asadar, c.i.m. nu inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta.
In speta, c.i.m.va putea inceta printr-una din modalitatile prevazute de art.55 lit.b si c C.mun., dupa care se va incheia un nou c.i.m.
Atentie, daca este vorba despre sectorul de stat:
-in cazul unui control veti intampina probleme pt ca ati platit unui angajat al carui contract de munca trebuia sa inceteze de drept la data indeplinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
-Incetati cim prin acordul partilor
-Scoateti postul la concurs
-Pensionarul se va putea prezenta la concurs pt ocuparea postului
Daca nu este vorba despre sectorul de stat, atunci puteti incheia un nou cim cu 8 ore dupa incetarea cim . doar cu respectarea termenului de Incheiere a unui cim ,care se face inainte cu cel târziu cu o zi lucrătoare înainte de data începerii activităţii de către salariat.
Nu exista niciun termen de incheiere a unui cim,acesta poate fi incheiat si cu mai mult timp inainte de a se incepe activitatea ... insa inregistrarea/transmiterea in REVISAL a unui nou c.i.m. sse efectueaza cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză
Existenta unui termen limitativ pt inregistrarea in REVISAL a cim , implica indirect si un termen limita de respectat pana la care se poate incheia un cim, chiar daca explicit nu este in acest mod prezentat in actul normativ.(se poate incheia pana cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză ,in sensul in care coincide cu termenul de inregistrare in REVISAL)
Una este inregistrarea si transmiterea c.i.m. IN REVISAL si alta este incheierea c.i.m. .. pentru care legea nu face decat urmatoarele mentiuni:
art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului. (2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
.....
intr-adevar, putem spune va termenul limita de incheiere a c.i.m. este "cel târziu cu o zi lucrătoare înainte incheia a c.i.m. si cu maimulte zile inainte de a se incepe activitatea.