Ieri seeara cand ma intorceam de la un chef cu inca 3 prieteni am fost amendati de catre jandarmi. Unul dintre ei a injurat jandarmeria, iar noi am incercat sa-l potolim, astfel ca a apucat sa injure doar o data. Insa a fost destul si jandarmii au venit dupa noi si au zis ca-i dau amenda celui care a strigat. S-au apucat sa faca verificari si dupa cam 5 minute ne-au luat si ne-au suit in autocarul lor, plin cu jandarmi. Au inceput sa ne duca spre centru in timp ce ne cereau la toti datele de identificare. Au zis ca daca nu ne convine ne baga la "constituire de grup" . Dupa vreo jumatate de ora au oprit si ne-au pus sa semnam procesele verbale. Cel care a injurat a semnat fara nici o problema.
Am urmat eu, dar am refuzat sa semnez. Mi-au zis ca nu ma lasa sa cobor pana nu semnez. De asemenea nu m-au lasat sa dau un telefon inainte de a semna. In urma presiunilor pshice si contrangerilor am semnat pana la urma. Astfel m-am ales cu o amenda de 200 RON pentru ca "am fost surprins adresand injurii si expresii jignitoare aspra patrulei de jandarmi aflata in zona", desi sunt nevinovat. De asemenea mi-au scris pe procesul verbal "recunosc si regret fapta" unde a trebuit din nou sa semnez.
In acceasi situatie se afla si cei doi amici care n-au injurat, iar celui care a injurat i-au dat amenda 300 ron.
Avand in vedere toate acestea, v-as ruga sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
Unde as putea face contestatie si ce ar trebui sa contina acea contestatie?
As avea sanse cu contestatia sau o fac degeaba daca am semnat (consider un abuz faptul ca am fost constrans sa semnez si ca am fost suit in autocarul lor)?
Ce imlicatii are o astfel de amenda, se inregistreaza undeva, apare in cazier, ar putea dauna la angajare?
De asemenea cred ca am constatat si o eroare de procedura. In procesul verbal, unde scrie "Ma angajez/nu ma angajez sa achit in termen de 48 de ore[.....] jumatate din minimul amenzii, adica suma de .............. .este taiata partea "nu ma angajez"(adica inseamna ca ma angajez, nu?) dar locul unde ar trebui trecuta jumatate din minimul amenzii este taiat cu o linie. Nu este considerat nul procesul verbal daca sunt astfel de erori ?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile dvs. si pentru ajutorul acordat.
Persoanele nemultumite de continutul procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei (de constatarile mentionate sau de masurile aplicate ) il pot ataca cu o plangere.
Plangerea se depune la sediul unitatii de politie din care face parte agentul constatator in termen de 15 zile de la data comunicarii procesului verbal catre contravenient. Depunerea plangerii se poate face personal la sediul unitatii de polities sau prin intermediul unui serviciu postal . Recomandam ca in cazul recurgerii la trimiterea prin posta sa se opteze pentru o modalitate care sa asigure confirmarea primirii.
Plangerea trebuie sa contina:
- datele de identificare ale contravenientului;
- datele de identificare ale unitatii de politie/ jandarmerie careia ii este adresata;
- datele de identificare ale procesului verbal contestat;
- descrierea faptelor, asa cum au fost ele percepute de contravenient;
- motivele de fapt si de drept pentru care este contestat procesul verbal;
- semnatura contravenientului;
calculul celor 15 zile se face potrivit art. 101 (1) Cod de procedura civila, “termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput nici ziua cand s-a sfarsit termenul”
Nota 1: prin zile libere nu se inteleg zile nelucratoare;
Nota 2 : Model de calcul al termenului: pentru un process verbal comunicat pe data de 1 ale lunii, ultima zi de depunere a plangerii este data de 17 ale aceleiasi luni. Zilele libere sunt, in acceptiunea art. 101 C.pr.civ. cele 15 zile ce urmeaza datei la care s-a efectuat comunicarea, in cazul nostru de pe data de 2 pana pe data de 16.
Efectele depunerii plangerii Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare, de la data inregistrarii plangerii;
acum referitor la problema dvs. trebuie ca toti cei constransi sa faca plangere impotriva procesului verbal iar in plangere sa descrieti faptele asa cum ati facut mai sus. Constrangerea reprezinta o cauza de nulitate a procesului verbal iar in functie de redactarea acestuia puteti gasi si alte motive. Este de preferat sa consultati un specialist caruia sa ii aratati procesul verbal.
Succes
As mai avea o alta intrebare. In cazul in care nu reusesc sa contest amenda si trebuie sa o platesc, ce repercursiuni ar putea avea, in ce documente ramane mentionata? Apare in cazier? Ar putea ridica probleme la angajare in anumite domenii? Sar ramane doar in arhivele jandarmeriei nefiind mentionata in alte documente.
De asemenea, o data depusa plangerea, se ajunge la judecatorie, cu martori si toate cele? Ati putea sa-mi recomandati un specialist in astfel de probleme?
Cu placere.
Daca amenda dvs. este penala (ceea ce nu cred) va ramane in cazier, daca este administrativa aceasta va ramane numai in arhiva judecatoriei si a jandarmeriei. Nuuitati insa ca este posibil sa o anulati.
Dupa depunerea plangerii la organul emitent (atentie!!!!!), acesta trimite dosarul la judecatoria competenta de unde veti primi citatia cu termenul de judecata. In cadrul acelui proces va trebui sa administrati probatoriile pe care le doriti.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Amenda jandarmerie !
x3v1lx
Buna ziua. Iin data de 06.11.2008, in urma unei razii a controlorilor RATB, am fost surprins ca ma deplasam cu tramvaiul fara bilet. Am fost coborat de ... (vezi toată discuția)