avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract de munca

Lucrez la o firma la care "detasam" soferi la diverse firme ( contract de munca temporara). De multe ori, se intampla ca angajatii sa plece in concediu si apoi sa aduca medicale pentru a sta mai mult in concediu, iar clientul nu ii mai vrea inapoi din cauza ca au stat prea mult acasa si blocheaza activitatea firmei. In situatia in care o firma nu mai doreste angajatul, cum ii pot inceta contractul fara sa il bag in somaj (ca sa evit blocarea postului)?
Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Incetarea raportului de munca in baza altui articol decat cele mentionate mai sus nu da posibilitatea sa se beneficieze de somaj. De exemplu, art.55 lit.b , art.81 alin.7 si 8 , art.61 lit.a sau lit.b C.mun. etc.
Dar daca eu il bag in somaj, nu se blocheaza postul de sofer?adica 6 luni nu mai pot angaja pe acest post fara sa il chem pe el inapoi
Imi poate intocmi firma la care era detasat un referat cum ca la ei se restrange activitatea, iar eu sa il chem sa ii ofer alte posturi de sofer la alte firme, iar in cazul in care refuza sa ii desfac contractul?Daca da, cu ce articol ii pot inceta?
Daca desfiintati postul pentru a putea beneficia de somaj, atunci va trebui sa-l reinfiintati. Nu exista niciun termen de 6 luni in privinta interzicerii a noi angajari.

Cele doua societati pot conveni incetarea detasarii acelui salariat.

Potrivit Codului muncii, contractul de munca temporara inceteaza la data terminarii misiunii sau daca utilizatorul renunta la serviciile sale inainte de terminarea misiunii, conform art.95 alin.4 C.mun.

O astfel de incetare - in baza art.95 alin.4 C.mun. - da posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
Perfect. Nu are nicio legatura cu faptul ca sunt 30 de salariati detasati la acea firma, nu?il pot inceta doar pe unul cu art.95, alin. 4
Nu are nicio legatura....se poate inceta c.i.m. unui singur salariat in baza art.95 alin.4 C.mun.

Alte discuții în legătură

Incetare contract munca Matei Florentina Matei Florentina Incetare contract munca Buna ziua! Sunt angajatul unei societati de plasare forta de munca (soferi) in comunitate. In baza contractului de munca temporara ... (vezi toată discuția)
Incetare articol 95 alin 4 RuxandraLarisa RuxandraLarisa Vreau sa incetez contractul de munca temporara al unui angajat cu articolul 95 alin 4 deoarece a cauzat daune. De asemenea, nu a mai lucrat din data de 02.12. ... (vezi toată discuția)
Incheiere contract de munca tomagabriela tomagabriela Patronul m-a anuntat ca imi incheie contractul de munca. Cum pot sa-mi fac somaj daca el doreste sa angajeze alta persoana pe aceeasi functie. (vezi toată discuția)