avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate fi contestata concedierea in perioada de proba?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate fi contestata concedierea in perioada de proba?

Salariatul concediat in perioada de proba
Poate contesta decizia angajatorului,
in situatia ca nu e de acord cu motivarea? chiar daca nu e explicit motivata?
Adica sa zica salariatul ca nu e adevarat ca angajatorul a evaluat capacitatile profesionale si nu se potriveste.
Si sa dovedeasca angajatul, cu orice mijloc de proba, ca se potriveste la locul respectiv de munca.
Sau ca angajatorul a avut alte motive pt concediere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:10, 26 Februarie 2018
Accesul este liber la justitie si, prin urmare, salariatul are dreptul sa conteste in instanta decizia de incetare a c.i.m. , chiar daca incetarea s-a produs in perioada de proba.

Sarcina probei in litigiile de munca o are angajatorul.
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic
aidu a scris:

Salariatul concediat in perioada de proba
Poate contesta decizia angajatorului,
in situatia ca nu e de acord cu motivarea? chiar daca nu e explicit motivata?



In cf cu prevederea art 31(3)Codul Muncii:

(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.


Asa dupa cum se observa,legea nici nu prevede obligativitatea unei astfel de motivari a acestei notificari,chiar daca vine din partea angajatorului .
In aceste conditii ,chiar daca contestarea unei decizii de incetare a cim prin acest articol teoretic se poate face de catre angajat, in cazul in care nu este de acord cu aceasta,practic va fi f greu sa aiba castig de cauza !
Ultima modificare: Miercuri, 31 August 2016
ContSters400311, utilizator
aidu a scris:

........

Sau ca angajatorul a avut alte motive pt concediere?


Daca ar veni cu contrargumente in acest sens, ar putea avea si castig de cauza.

Daca voi gasi si jurisprudenta in acest sens - chiar daca nu este izvor de drept - voi posta link-ul pentru a va face macar o idee asupra unui litigiu de acest gen.
Multumesc pt raspunsuri.
Pai Codul Muncii prevede ca obiectivul perioadei de proba il constituie testarea capacitatilor.
Deci 'motivarea' concedierii poate fi numai asta!

Care ar fi standardul la care se poate raporta instanta, in eventuala anulare a unei decizii de concediere in perioada de proba?
Abuzul de drept al angajatorului?
Angajatorul pare a dispune de marja de apreciere virtual infinita... ce o sa faca angajatul, sa aduca martori ca isi facea bine meseria? :)
Iata din jurisprudenta o speta similara cu cea prezentata de catre dvs si in care instanta respinge atat pe fond cat si in recurs contestatia introdusa de angajat referitoare la desfacerea cim in perioada de proba prin notificare Tocmai de aceea va spuneam ca angajatul are acest drept de a contesta dar instanta nu-i va da castig de cauza !


"Prin Sentinta civila nr. 255 din 19 iunie 2008 a Tribunalului Arad, s-a respins actiunea exercitata de reclamanta in contradictoriu cu parata, avand ca obiect constatare nulitate absoluta decizie desfacere contract de munca.

In considerentele hotararii tribunalului s-a retinut ca, prin contract individual de munca, reclamanta a fost angajata la parata, pe functie de manager de proiect, pe o perioada nedeterminata, stabilindu-se o perioada de proba de 90 zile calendaristice.
Prin decizie, parata a desfacut contractul de munca amintit, invocand art. 31, alin. 4, indice 1 si art. 55, litera c), din Legea nr. 53/2003 Codul muncii.

Prin notificarea, parata a notificat reclamantei incetarea contractului de munca.
Potrivit art. 55, litera c), din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitativ prevazute de lege, unul din aceste cazuri si conditii fiind prevazut de art. 31, alin. 4, din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, conform caruia pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba ,contractul individual de munca poate inceta la initiativa oricareia din parti, printr-o notificare scrisa.


Vazand ca reclamanta se afla in perioada de proba si ca a fost notificata cu privire la incetarea contractului individual de munca, instanta a constatat ca incetarea acestui contract a avut loc in conditii legale neexistand motive de nulitate a deciziei de desfacere a acestuia, urmand sa respinga primul capat al prezentei actiuni.


Hotararea a ramas irevocabila prin Decizia civila nr. 249 din 13 februarie 2009 prin care s-a respins recursul reclamantei stabilindu-se ca perioada de proba redevine o clauza de dezicere (de denuntare, de desistare) a contractului individual de munca, asa incat, din interpretarea acestui text de lege rezulta ca oricand, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul poate inceta printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti, fara sa fie obligatoriu acordarea preavizului, ori vreo alta procedura de concediere sau demisie"

Alte discuții în legătură

Risc angajator perioada de proba ginnyy ginnyy Codul Muncii stabileste prin art 31 posibilitatea stabilirii unei perioade de proba. Al 4 al acestui art. prevede ca: [i]Pe durata sau la sfârşitul ... (vezi toată discuția)
Notificare perioada de proba-decizie art 31(3) Andrei Gica Andrei Gica In cazul in care angajatorul vrea sa desfaca CIM a unei persoane aflate in perioada de proba, cat timp trebuie sa astept de la trimiterea notificarii de desf. ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Avem o salariata care este in perioada de proba si angajatorul nu mai doreste colaborarea cu ea. Ce se poate face in situatia data? Se face o ... (vezi toată discuția)