avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate fi contestata concedierea in perioada de proba?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate fi contestata concedierea in perioada de proba?

Salariatul concediat in perioada de proba
Poate contesta decizia angajatorului,
in situatia ca nu e de acord cu motivarea? chiar daca nu e explicit motivata?
Adica sa zica salariatul ca nu e adevarat ca angajatorul a evaluat capacitatile profesionale si nu se potriveste.
Si sa dovedeasca angajatul, cu orice mijloc de proba, ca se potriveste la locul respectiv de munca.
Sau ca angajatorul a avut alte motive pt concediere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:10, 26 Februarie 2018
Legea 53/2003, republicata- Codul muncii-"Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca."
Da, puteti contesta orice dar nu vad ce sanse de cistig ati avea din moment ce contractul a fost incheiat cu aceasta clauza de perioada de proba pe care v-ati asumat-o.
Problema ar fi ca nu am primit acea notificare si cum pot demonstra ca respectivul contract ă fost reziliat la inițiativa angajatorulului daca doresc sa beneficiez de șomaj de exemplu. Am primit decat decizia de concediere pe email dupa 3 zile de la încetare si dupa ce am insistat putin.
Ultima modificare: Luni, 26 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nici nu va mai trebuie notificarea , daca ati primit decizia de incetare a c.i.m.

In continutul deciziei trebuie sa se faca mentiunea ca incetarea a avut loc la initiativa angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc angajator perioada de proba ginnyy ginnyy Codul Muncii stabileste prin art 31 posibilitatea stabilirii unei perioade de proba. Al 4 al acestui art. prevede ca: [i]Pe durata sau la sfârşitul ... (vezi toată discuția)
Notificare perioada de proba-decizie art 31(3) Andrei Gica Andrei Gica In cazul in care angajatorul vrea sa desfaca CIM a unei persoane aflate in perioada de proba, cat timp trebuie sa astept de la trimiterea notificarii de desf. ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Avem o salariata care este in perioada de proba si angajatorul nu mai doreste colaborarea cu ea. Ce se poate face in situatia data? Se face o ... (vezi toată discuția)