avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Poate fi contestata concedierea in perioada de proba?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Poate fi contestata concedierea in perioada de proba?

Salariatul concediat in perioada de proba
Poate contesta decizia angajatorului,
in situatia ca nu e de acord cu motivarea? chiar daca nu e explicit motivata?
Adica sa zica salariatul ca nu e adevarat ca angajatorul a evaluat capacitatile profesionale si nu se potriveste.
Si sa dovedeasca angajatul, cu orice mijloc de proba, ca se potriveste la locul respectiv de munca.
Sau ca angajatorul a avut alte motive pt concediere?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:10, 26 Februarie 2018
aidu a scris:

Dar, o opinie personala, din experienta generala?
Cum ar imbratisa instanta o eventuala astfel de contestatie, in fond?

....


Depinde de judecatorii cauzei respective ... pana acum nu am avut asa ceva in practica - o contestatie de acest gen in instanta .

... 'angajatorul nu ar fi avut cum sa evalueze cunostintele avand in vedere incapacitatea temporara de munca' ... afirmatia , d.p.m.d.v., este valabila cand incetezi dupa cateva zile , dar la sfarsitul perioadei de proba , mi-e greu sa cred ca un angajator nu are cum sa-si dea seama, mai ales ca se poate prevala de art.29 C.mun.

Dar este valabilă decizia de încetare daca nu a fost emisă o notificare in prealabil?
Valabilitatea sau nevalabilitatea o stabileste instanta de judecata. Insa :

1. Încetarea contractului de muncă pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă nu se realizează prin simpla notificare, care are rolul doar de a înştiinţa cealaltă parte cu privire la intenţia de încetare, fiind necesară o decizie în sensul încetării. (Magda Volonciu, Un nou regim juridic în cazul încetării contractului de muncă în perioada de probă?, în Curierul judiciar nr. 7-8/2005, p. 94)

2. Introducerea cuvântului "numai" în cuprinsul alin. (41) al art. 31 din Codul muncii - in prezent, art.31 alin.3 C.mun. - are drept consecinţă inadmisibilitatea oricărei alte modalităţi de încetare a contractului individual de muncă în perioada de probă, în afara notificării scrise a oricăreia dintre părţi. Însă forma scrisă a notificării reprezintă o condiţie ad validitatem. (Alexandru Ţiclea, Modificările aduse Codului muncii în urma aprobării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2005 prin Legea nr. 371/2005, în Revista română de dreptul muncii nr. 4/2005, p. 13)

eu am primit decizia de incetare pe email dupa 3 zile si dupa ce am mai trimis un mail prin care le-am reamintit ca trebuie sa imi trimita decizia dar nu am primit nici o notificare. Este obilgatoarie trimiterea notificarii inaintea emiterii deciziei de concediere conform legislatiei? pentru ca din art 31 inteleg ca este
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Dupa cum observati in doctrina parerile sunt impartite ... legea nu face precizari exacte cu privire la acest mod de incetare a c.i.m.
Ultima modificare: Joi, 8 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Risc angajator perioada de proba ginnyy ginnyy Codul Muncii stabileste prin art 31 posibilitatea stabilirii unei perioade de proba. Al 4 al acestui art. prevede ca: [i]Pe durata sau la sfârşitul ... (vezi toată discuția)
Notificare perioada de proba-decizie art 31(3) Andrei Gica Andrei Gica In cazul in care angajatorul vrea sa desfaca CIM a unei persoane aflate in perioada de proba, cat timp trebuie sa astept de la trimiterea notificarii de desf. ... (vezi toată discuția)
Incetare activitate florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Avem o salariata care este in perioada de proba si angajatorul nu mai doreste colaborarea cu ea. Ce se poate face in situatia data? Se face o ... (vezi toată discuția)