avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj in acest caz?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj in acest caz?

Buna ziua! Am fost astazi cu dosarul de somaj pregatita si am fost dezamagita sa mi se spuna ca nu pot beneficia de indemnizatie cand eu stiam ca n-am nici un motiv sa nu primesc. Nu am inteles f. clar de ce aceasta situatie si poate ma puteti lamuri daca se inseala sau daca mai am vreo sansa sa iau altcumva somaj. Am 12 luni lucrate la 2 firme pe perioada determinata, dupa care am intrat in concediu de crestere a copilului. Problema ar fi cand mi s-a incheiat ultimul contract. Deci am avut contract pe perioada determinata pana pe 01.03.2013, iar de pe 23.03 . 2013 firma mi-a oferit concediu de lehuzie pt. ca am inteles ca ar fi fost oarecum obligati. Pe adeverinta de venit imi apare ca inceteaza relatia contractuala pe 01.03.2013 conform art.56, lit i) din Codul Muncii, iar pe adeverinta de la indemnizatie crestere copil imi apare ca indemnizatia a fost luata intre 23.03.2013/ 09.02.2015. Dupa cum mi-a explicat doamna eu am inteles ca pba. a fost ca am avut contractul pe perioada determinata si ca ..cumva s-a incheiat cumva de comun acord din moment ce am intrat imediat in indemnizatie. Doamna mi-a spus ca atunci trebuia sa intru imediat in somaj..sa se supende somajul pe perioada indemnizatiei, ca la finalul indemnizatiei sa se reia iar somajul. Eu nici nu m-am gandit ca ar fi pba. asta si inca nu inteleg totusi de ce ca altfel as fi facut ceva inca de atunci. Poate ma puteti lamuri dvs. Si daca are dreptate ce alta solutie credeti ca mai am ca sa beneficiez totusi de somaj?
Cel mai recent răspuns: Alexandrutza , utilizator 16:56, 2 Septembrie 2016
Adica din ce am inteles eu e f. important motivul pt. care a fost incheiat contractul. Adica ce motiv ar impiedica in a lua somaj daca am avut contract pe perioada determinata?
Aveti vreo decizie de incetare a c.i.m.? Ce articol este mentionat in acea decizie sau in adeverinta de vechime?
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art. 56 (1), lit. i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia dvs. la acea data.

2. Dvs. trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj imediat ce a incetat CIM pentru ca dupa ce se termina concediul crestere copil (CCC) sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj.

3. - Dvs. ati fost sa va inregistrati la Agentia de Somaj dupa ce ati terminat CCC, adica prea tarziu, asa ca au dreptate cei de la Agentia de Somaj.
- Dvs. nu ati cunoscut atunci prevederile legale, era bine daca ne-ati contactat in martie 2013 si va spuneam cum sa procedati.
Buna ziua! Multumesc de raspunsul prompt! Da exact asta s-a intamplat. Exact ce-mi spuneti, doar ca pe moment nu intelesesem destul de clar de ce. Daca nu m-am priceput am cam dat-o in bara. Acum intrebarea ar fi..data fiind situatia..credeti ca daca as mai vorbi cu cei de la vechea firma si ar fi de acord, s-ar mai putea reactiva vechiul contract pt.o perioada de jumatate de luna sau o luna cat mai au de lucru, apoi sa imi suspende contractul sau sa mi-l incheie as putea beneficia de somaj asa? Sau credeti ca mai am vreo alta solutie care sa ma ajute in aceasta situatie?
1. Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze contractul individual de munca de munca (CIM) din motive neimputabile dvs.;
- in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentai de Somaj sa aveti 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.

2. In cazul dvs. ar trebuie sa incheiati un CIM cu 8 ore pe zi si dupa 12 luni veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru crestere copil anculita anculita Buna ziua, as dori sa stiu cum se procedeaza pentru obtinerea indemnizatiei de crestere copil dupa incheierea contractului de munca. Momentan am contract de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc CristinaMoisescu CristinaMoisescu Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema! Fiind profesor suplinitor, contractul de munca, pe perioada determinata mi-a incetat la 31 ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil larisal larisal Buna ziua, Ma aflu in urmatoarea situatie: sunt insarcinata in luna a II -a si urmeaza sa nasc in luna iunie. La firma la care lucrez sunt incadrata cu ... (vezi toată discuția)