dumitru monica a scris:
...
Aceasta decizie a fost comunicata angajatorului, am facut cerere de reducere a normei de lucru si de continuarea a activitatii.Angajatorul a fost de acord,s-a intocmit act aditional la contractul de munca cu norma de 4 ore, salariul corespunzator normei fara modificarea fisei postului.
...
Cand CASA DE PENSII a eliberat decizia privind pensia de invaliditate, angajatorul mi-a desfacut contractul de munca cf.art 55 lit.a coroborat cu art 56 alin.1lit.c. Motivatia a fost ca trebuie sa scoata postul vacant la concurs, pentru ca sunt bugetari si ca daca vreau pot participa si eu pentru ocuparea postului.
CEL mai grav este ca imi spuneau mereu sa la comunic cadrul legal ca sa imi desfasor activitatea in continuare, adica ce lege si articol de lege imi da acest drept.
1.
Nu era necesar si corect din pc de vedere legal
ca la comunicarea Deciziei medicale sa solicitati angajatorului reducerea normei de munca la 4 ore , si nici sa va aprobe continuarea activitatii ,iar acesta sa va aprobe asa ceva si sa va intocmeasca si un un act aditional in acest sens(modificarea timpului de lucru)!
Legal,
trebuia sa va desfaurati activitatea in continuare,fara nicio modificare a timpului de munca pana la comunicarea Deciziei de Pensionare de invaliditate gr III,cand angajatorul procedeaza in cf cu prevederea art 56al(1)lit c din Codul Muncii la incetarea de drept a contractului dvs. de munca !
art 56al(1) lit.c din Codul Muncii
(1)
Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
2. In Legea Pensiilor,se reglementeaza faptul ca un pensionar de invaliditate III poate cumula pensia cu salariul (cazul dvs)astfel la art 118(1)lit c se specifica :
Articolul 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
...
c) pensionarii de invaliditate gradul III
De asemenea ,tot Legea Pensiilor,
art 69lit.c reglementeaza reducerea timpului de munca la cel mult 4 ore;
in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
,,,,,,,
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca
3. Daca era vorba despre sectorul privat, avandu-se in vedere articolele de lege prezentate ,dupa incetarea cim de drept,daca angajatorul de drept privat era de acord, proceda la reincadrarea dvs pe acelasi post dar cu timp partial de 4 ore ,pe perioada determinata sau nederminata
4.
Insa,dvs ati desfasurat activitate pe un post de referent in sectorul public,asadar dupa incetarea cim de drept ,postul dvs. s-a vacantat !
Cf. reglementarior specifice sect bugetar,pt ocupare unitatea va trebui sa organizeze concurs,la care puteti participa si dvs.
in caz ca sunteti declarat castigator ,unitatea va incadreaza incheind cu dvs un nou contract de munca.
5. Avand in vedere toate aspectele prezentate ,putem concluziona ca
nu exista un temei legal,adica o reglementare prin care angajatorul sa fie obligat sa va mentina in activitate la acelasi loc de munca dupa incetarea cim prin pensionare invaliditate III
Reincadrarea dvs se va putea face doar in cazul in care veti sustine si promova un concurs/examen de incadrare pe acel post de referent