avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cadrul legal continuare activitate in munca pentru ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cadrul legal continuare activitate in munca pentru salariatul pensionat gradul III invaliditate

Ma numesc D.M. si am lucrat la un club sportiv, care apartinea administratiei publice locale. Mentionez ca postul era de referent, fiind ocupat prin concurs.
In data de 8.02.2016 in urma expertizei medicale am primit decizia medicala asupra capacitatii de munca, avand o incapacitate medie cu grad de invaliditate III.
Aceasta decizie a fost comunicata angajatorului, am facut cerere de reducere a normei de lucru si de continuarea a activitatii.Angajatorul a fost de acord,s-a intocmit act aditional la contractul de munca cu norma de 4 ore, salariul corespunzator normei fara modificarea fisei postului. Dupa toate acestea, la evaluarea personalului am obtinut 49 de puncte de 50 posibile.
Cand CASA DE PENSII a eliberat decizia privind pensia de invaliditate, angajatorul mi-a desfacut contractul de munca cf.art 55 lit.a coroborat cu art 56 alin.1lit.c. Motivatia a fost ca trebuie sa scoata postul vacant la concurs, pentru ca sunt bugetari si ca daca vreau pot participa si eu pentru ocuparea postului.
CEL mai grav este ca imi spuneau mereu sa la comunic cadrul legal ca sa imi desfasor activitatea in continuare, adica ce lege si articol de lege imi da acest drept.

Va rog din suflet sa ma ajutati cu elucidarea acestei probleme
D.M
Cel mai recent răspuns: ContSters400311 , utilizator 19:10, 1 Septembrie 2016
Art.118 din Legea 263/2010 prevede dreptul persoanelor pensionate de gradul III sa cumuleze pensia cu salariul.

Atentie ca aveti dreptul sa incheiati c.i.m. cu o durata a timpului de munca de maxim 4 ore/zi.
dumitru monica a scris:

...

Aceasta decizie a fost comunicata angajatorului, am facut cerere de reducere a normei de lucru si de continuarea a activitatii.Angajatorul a fost de acord,s-a intocmit act aditional la contractul de munca cu norma de 4 ore, salariul corespunzator normei fara modificarea fisei postului.
...
Cand CASA DE PENSII a eliberat decizia privind pensia de invaliditate, angajatorul mi-a desfacut contractul de munca cf.art 55 lit.a coroborat cu art 56 alin.1lit.c. Motivatia a fost ca trebuie sa scoata postul vacant la concurs, pentru ca sunt bugetari si ca daca vreau pot participa si eu pentru ocuparea postului.
CEL mai grav este ca imi spuneau mereu sa la comunic cadrul legal ca sa imi desfasor activitatea in continuare, adica ce lege si articol de lege imi da acest drept.




1.Nu era necesar si corect din pc de vedere legal ca la comunicarea Deciziei medicale sa solicitati angajatorului reducerea normei de munca la 4 ore , si nici sa va aprobe continuarea activitatii ,iar acesta sa va aprobe asa ceva si sa va intocmeasca si un un act aditional in acest sens(modificarea timpului de lucru)!

Legal,trebuia sa va desfaurati activitatea in continuare,fara nicio modificare a timpului de munca pana la comunicarea Deciziei de Pensionare de invaliditate gr III,cand angajatorul procedeaza in cf cu prevederea art 56al(1)lit c din Codul Muncii la incetarea de drept a contractului dvs. de munca !

art 56al(1) lit.c din Codul Muncii
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;


2. In Legea Pensiilor,se reglementeaza faptul ca un pensionar de invaliditate III poate cumula pensia cu salariul (cazul dvs)astfel la art 118(1)lit c se specifica :

Articolul 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:

...
c) pensionarii de invaliditate gradul III

De asemenea ,tot Legea Pensiilor,art 69lit.c reglementeaza reducerea timpului de munca la cel mult 4 ore;
in raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
,,,,,,,
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca


3. Daca era vorba despre sectorul privat, avandu-se in vedere articolele de lege prezentate ,dupa incetarea cim de drept,daca angajatorul de drept privat era de acord, proceda la reincadrarea dvs pe acelasi post dar cu timp partial de 4 ore ,pe perioada determinata sau nederminata

4. Insa,dvs ati desfasurat activitate pe un post de referent in sectorul public,asadar dupa incetarea cim de drept ,postul dvs. s-a vacantat !
Cf. reglementarior specifice sect bugetar,pt ocupare unitatea va trebui sa organizeze concurs,la care puteti participa si dvs.
in caz ca sunteti declarat castigator ,unitatea va incadreaza incheind cu dvs un nou contract de munca.


5. Avand in vedere toate aspectele prezentate ,putem concluziona ca nu exista un temei legal,adica o reglementare prin care angajatorul sa fie obligat sa va mentina in activitate la acelasi loc de munca dupa incetarea cim prin pensionare invaliditate III
Reincadrarea dvs se va putea face doar in cazul in care veti sustine si promova un concurs/examen de incadrare pe acel post de referent
Eu nu pot sa inteleg cum sa dau din nou concurs pentru un post pe care l-am ocupat in urma cu doi ani tot prin concurs? Corect mi se parea sa mi se spuna de la inceput posibilitatile de a continua sau nu a putea continua activitatea.
Da trebuia sa fiti corect informata ,ati fost indusa in eroare pt ca vi s-a aprobat o cerinta care nu avea temei legal (continuitate in activitate prin prelungirea cim)
In momentul primirii deciziei de pensionare ,angajatorul v-a incetat contractul de munca si nu mai aveti statut de angajat. Legea nu prevede obligarea angajatorului de a va mentine in activitate cu program redus de 4 ore Postul a devenit vacant si se scoate la concurs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cumula pensia gradul 3 cu salariul ? lumib lumib sunt pensionata gr.3 de invaliditate si vreau sa stiu daca pot lucra un anumit numar de ore/zi cumuland pensia cu salariul tinand cont ca lucrez intr-o ... (vezi toată discuția)
Despre c.i.m blue191 blue191 Salariatul a primit decizia de pensie la limita de varsta.Poate sa lucreze cu acelasi contract?Cu ce data se incheie un nou C.I.M? (vezi toată discuția)
Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)