avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Despre C.I.M
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Despre C.I.M

Salariatul a primit decizia de pensie la limita de varsta.Poate sa lucreze cu acelasi contract?Cu ce data se incheie un nou C.I.M?


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:36, 12 Iulie 2016
1. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

2. - Este vorba de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare?
- Daca da, ii incetati CIM cu data cand vi s-a comunicat decizia de pensionare si apoi ii incheiati un alt CIM cu aceeasi data.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2016
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc.Lucrez intr-o institutie bugetara de stat si indeplinesc conditiile standard de pensionare.Pot lucra in continuare cumuland pensie si salariu?Cu ce tip de contract se poate incheia un nou c.i.m?Care este baza legala pentru care angajatorul poate incheia prin exceptie de la regula un c.i.m?
Fiind vorba de o institutie bugetara va inceteaza CIM si apoi se scoate postul la concurs la care va veti putea inscriet si dvs. si veti putea cumula pensia cu salariul, fara nici o conditie.
Sunteti personal contractual sau functionar public ?
blue191 a scris:
... Cu ce tip de contract se poate incheia un nou c.i.m?Care este baza legala pentru care angajatorul poate incheia prin exceptie de la regula un c.i.m?...

Deci daca are CIM inseamna ca face parte din personalul contractual.

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca jenicaprod jenicaprod Actualul contract individual de munca, poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Daca da, care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie limita de varsta (65 ani ) cu salariul de la o institutie de stat hodor dana hodor dana Buna ziua. As dori sa stiu daca pot ramane sa lucrez la institutia de stat, mi-am depus dosarul pentru pensie limita de varsta (am facut 65 de ani) pana cand ... (vezi toată discuția)
Bugetar mentinut in activitate taptap taptap As vrea sa stiu daca un bugetar poate fi mentinut in activitate, la cerere, dupa implinirea varstei standard de pensionare. (vezi toată discuția)