avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Despre C.I.M
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Despre C.I.M

Salariatul a primit decizia de pensie la limita de varsta.Poate sa lucreze cu acelasi contract?Cu ce data se incheie un nou C.I.M?


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:36, 12 Iulie 2016
blue191 a scris:

Salariatul a primit decizia de pensie la limita de varsta.Poate sa lucreze cu acelasi contract?Cu ce data se incheie un nou C.I.M?


1. Nu poate lucra in baza aceluiasi raport de munca. Daca este vorba despre o pensionare la limita de varsta, atunci c..i.m. trebuia sa inceteze de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.

Daca nu a incetat de drept la data respectiva, atunci nu mai sunt aplicabile prevederile art.56 alin.1 lit.i C.mun., incetarea c.i.m. facandu-se printr-una din modalitatile prevazute de art.55 C.mun., si anume :
"Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege. "

2. Dreptul de a cumula pensia cu salariu este prevazut la art.118 din Legea 263/2010.

Art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice dispune ca pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.

3. Pensionarii pentru limita de varsta pot incheia orice tip de c.i.m., pe durata determinata sau nedeterminata , cu norma intreaga sau cu timp partial de munca.

4. In speta, fiind vorba de sectorul bugetar :
- in cazul personalui contractual
Incadrarea se va face numai prin concurs sau examen, dupa caz. Daca va fi admis, atunci se va incheia un nou c.i.m. - data inceperii activitatii va fi data admiterii la examen/concurs.

HG 286/2011
art.1
(1) Ocuparea unui post vacant sau temporar vacant corespunzător unei funcţii contractuale se face prin concurs sau examen, în limita posturilor vacante sau temporar vacante prevăzute în statul de funcţii.

(2) În cazul în care la concursul organizat se prezintă un singur candidat, ocuparea postului se face prin examen.

- functionar public
Aici ,problema este complexa , intrucat ANFP sustine ca nu se poate continua activitatea dupa pensionare ca si functionar public..... insa exista o initiativa legislativa - proiect adoptat de Camera Deputatilor - care prevede ca : functionarii publici pot sa-si continue activitatea si dupa pensionare.
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca jenicaprod jenicaprod Actualul contract individual de munca, poate cumva sa “curga” in continuare, astfel incat el sa fie valabil si dupa pensionare? Daca da, care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Cumulare pensie limita de varsta (65 ani ) cu salariul de la o institutie de stat hodor dana hodor dana Buna ziua. As dori sa stiu daca pot ramane sa lucrez la institutia de stat, mi-am depus dosarul pentru pensie limita de varsta (am facut 65 de ani) pana cand ... (vezi toată discuția)
Bugetar mentinut in activitate taptap taptap As vrea sa stiu daca un bugetar poate fi mentinut in activitate, la cerere, dupa implinirea varstei standard de pensionare. (vezi toată discuția)