Buna ziua. Ma confrunt cu o problema care pur si simplu m-a lasat cu gura cascata. Acum un an am angajat un avocat. Contract si plata integrala a sumei si a consultatiei. Factura nu , chitanta nu. In cateva randuri am solicitat eliberarea facturii si achitantei dar mi s-a spus ca o sa o deăuna in instanta. De la inceput am avut ceva probleme cu avocatul deoarece a mainefestat fata de cauza o nepasare totala. Eu m-am zbatut cu expertii in cauza , eu pe la instanta el absent nejustificat, ba mai mult m-a mintit ca merge la un termen pentru o amanare scurta sa isi poata face cuvantul pe fond si a doua zi nu a fost ..iar termenul mi s-a dat peste 3 luni. Desi am acte medicale suferind de o boala grea acestuia putin i-a pasat. I-am solicitat o intrevedere dupa lungi cautari (nu raspunde la telefon da numai mesaje) si i-am cerut sa incheiem amiabil contractul , si sa imi dea factura si chitanta pe banii dati. SOC , acesta mi-a taiat o chitanta cu o suma mai mica decat eu i-am dat , mintindu-ma in fata ca nu i-am dat acei bani. Am refuzat sa semnez rezilierea contractului pana nu imi da factura si chitanta cu toata suma care i-am dat-o si care este trecuta i in contract. Va rog sa imi spune-ti ce pot face in situatia aceasta.La ce institutie sa ma adresez pentru faptul ca acesta nu vrea sa imi elibereze factura si chitanta pe suma de bani data? Multumesc.
Asa este. Dar pot dovedi cu incheierile de sedinta faptul ca aceasta a absentat nemotivat de la termene. De asemenea pot face dovada ca i-am trimis mesaj sa imi elibereze factura si chitanta pentru bani . E adevarat ca nu am specificat suma dar nu cred ca soliciti factura si chitanta daca nu ai achitat suma. De asemenea pot face dovada ca eu singura mi-am depus inscrisuri , mi-am facut cerere de preschimbare de termen..etc.
Aveti posibilitatea de a face o reclamatie scrisa privind problema onorariului la Decanul Baroului de care apartine avocatul.
Dupa depunerea reclamatiei veti fi convocata la Barou sa va expuneti punctul de vedere atat dumneavoastra cat si avocatul, Decanul avand rolul de mediator. Procedura aceasta este simpla, economica (nu se percep taxe) si destul de rapida fata de un eventual proces in instanta.
Referitor la afirmatia avocatului ca nu va inmaneaza chitanta pentru ca o depune la dosarul instantei, acest lucru este adevarat daca doriti sa va recuperati de la partea adversa cheltuielile de judecata. In aceasta situatie este obligatoriu sa se depuna la dosar o copie de pe factura si chitanta in original. Dumneavoastra aveti dreptul la chitanta in original daca nu doriti sa solicitati acoperirea cheltuielilor de judecata sau o copie de pe chitanta daca doriti sa le recuperati prin depunerea originalului la dosar. Pentru eliberarea facturii, nu exista motiv de refuz.
Statutul profesiei de avocat
Art. 132.
(1)La cererea oricăreia dintre părţi, contestaţiile şi reclamaţiile privind onorariile se soluţionează de decanul baroului, prin decizie motivată, după ascultarea părţilor.
(2)Soluţionarea contestaţiilor şi reclamaţiilor se face prin aplicarea principiului medierii şi prin încercarea de conciliere a părţilor, în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării contestaţiei sau a reclamaţiei.
(3)Decizia decanului poate fi atacată la consiliul baroului de partea interesată.
(4)Consiliul baroului hotărăşte cu privire la legalitatea şi temeinicia deciziei decanului fără participarea la vot a acestuia. Părţile interesate pot fi invitate pentru a da lămuriri şi explicaţii.
(5)Consiliul baroului se pronunţă în termen de cel mult 30 de zile de
la data sesizării, prin hotărâre motivată, care va fi comunicată în cel mult
15 zile de la data pronunţării.
Temei legal
mi123
am inchiat contract de asistenta juridica cu un avocat . I- am platit jumatate din onorariu pe loc.Pentru ca nu am fost multumita de serviciile lui-actiuni in ... (vezi toată discuția)