avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fond rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fond rulment

Buna ziua.
Am si eu niste intrebari si nelamuriri.
1. In cazul in care eu timp de un an de zile imi platesc darile carte asociatie la timp, ce se intampla cu fondul meu rulment?
2. In cazul in care intarzii cu plata unei facturi de 200 RON catre asociatie ( fondul rulment fiind deja platit si fiind in valoare de 50 RON ), si asociatia foloseste fondul rulment pentru plata utilitatilor, este normal ca pe urmatoare lista de plata sa apara aceeasi suma de 200 ron restante si suma de 50 RON fondul rulment ? ( adica de la suma de 200 RON pe luna iunie, pe lista pentru luna iulie ajung sa platesc 250 RON : 200 Ron restanta + 50 Ron fondul rulment?) Nu ar fi normal sa se scada 50 ron din suma de 200 Ron?

Total plata luna Iunie 200 RON
Fond rulment luna Iunie 0

Total plata luna Iulie 330 RON ( luna curenta 80 RON + restante 200 RON + fondul rulment 50 RON )

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:00, 2 Septembrie 2016
Fondul de rulment este destinat platilor in avans a facturilor, pana se afiseaza lista noua, dar nu se face in nume personal, ci pentru toti proprietarii.
De asemenea, acest fond este de rulment, adica de rotatie, adica se foloseste la plata facturilor, iar la incasarea cotei de intretinere, in suma scrisa pe lista, se pune la loc ce s-a imprumutat pentru a fi folosit in aceeasi maniera si luna viitoare s.a.m.d.

MirceaEne a scris:
Total plata luna Iulie 330 RON ( luna curenta 80 RON + restante 200 RON + fondul rulment 50 RON )

E o intelegere gresita a fondului de rulment. Din ceea ce spuneti dumneavoastra, eu inteleg faptul ca platiti luna de luna cate 50 de lei adica 600 lei pe an. De cati ani platiti osemenea sume lunare?
E o greseala a asociatiei sau o greseala de exprimare a dumneavoastra.
Fondul de rulment se stabileste, de regula odata pe an, ori la schimbarea proprietarului. Acesta se dimensioneaza in asa fel ca sa acopere cheltuiala pe luna cea ma scumpa. Astfel daca in anul 2015, luna cea mai scumpa la intretinere pentru apartamentul dumneavoastra, a fosr de exemplu, 300 lei in februarie 2015, atunci pentru dumneavoastra este necesar sa aveti depusi la asociatie cel putin 300 lei in fondul de rulment. Daca nu aveti nimic, o sa vi se treaca pe lista de plata din ianuarie 2016 suma de 300 lei la fond de rulment. Daca aveti deja 220 lei depusi in anul sau anii anterori, o sa vi se puna pe lista de plata din ianuarie 2016 suma de 80 lei ajungand astfel la cei 300 lei necesari.
Daca achitati la fondul de rulment, dupa afisarea pe lista de plata, suma de 300 lei (in primul caz) sau cei 80 lei (in al doilea caz), in lista urmatoare la rubrica "fond de rulment", va apare "zero" lei pentru ca ati achitat. Vor fi afisate sume de plata la F rulment doar celor care nu si-au achitat acest fond.
In ianuarie anul 2017 se reia procedura.
Deci, eu am achitat acest fond rulment in luna ianuarie. Acest fond rulment este stabilit la 50 RON. Acum eu am inteles urmatoarele :
1. Administratorul a folosit acei 50 RON sa plateasca la timp facturile catre furnizori.
2. Datorita faptului ca administratorul mi-a trecut 28 mc apa(acuzandu-ma ca am stat 4 persoane in loc de 3,si precizand ca a trecut 7 mc de persoana) am intarziat cu plata catre asociatie pe luna iunie, deci am restante de 200RON.
3. Pana la urma acei 50 ron din fondul rulment care au fost platiti pentru luna iunie nu ar trebui sa fie scazuti din cei 200 RON?
4.Administratorul acum imi cere sa platesc 200 RON(restanta) + 50 RON Fondul Rulment + luna curenta . Este normal?
Va multumesc.

Adriantot a scris:

Din ceea ce spuneti dumneavoastra, eu inteleg faptul ca platiti luna de luna cate 50 de lei adica 600 lei pe an.


Cred ca m-am exprimat gresit si imi pare rau. Se plateste odata pe an si este stabilit la 50 RON. Pe care eu i-am achitat inca din luna ianuarie (cand au fost finalizate actele )
Cat despre ce mai mare factura, nici nu se pune problema sa fie mai mare de 90 RON ( in afara de luna iunie cand a trecut el 28 mc. Deci nu inteleg de ce mi-ar cere sa mai platesc inca 50 RON la fondul rulment.
Si in cazul in care refuz sa platesc inca 50 RON ce se intampla? ( luand in calcul ca Presedintele impreuna cu alte 6 proprietari figureaza din ianuarie cu 50 RON)
Va multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 2 Septembrie 2016
Adriantot, moderator
Dv. trebuie sa platiti numai cota restanta, nu si fondul de rulment.
Acesta - achitat de dv. in luna ianuarie - e folosit, in caz ca nu puteti plati, la plata unei parti din cota de intretinere.

Sa ziem ca aveti 50 lei la FR (cei achitati in ianuarie).
Pe iunie aveti de plata o cota la intretinere de 200 lei. Dar nu o achitati, ca nu aveti bani.
Administratorul se foloseste de cei 50 lei ai dv. sa va plateasca o parte din cota lunii iunie. Deci ar mai ramane de achitat suma de 150 ca aceasta cota sa fie achitata complet la furnizor, dar dv. cand veniti sa platiti la asociatie, platiti 200 lei, atat cat e cota.
Din cei 200 pe care o sa-i achitati, administratorul trage 50 lei si-i pune la loc in FR, iar cu 150 lei plateste restul de facturi la furnizori, ca 50 lei ii platise inainte din FR al dv.
V-am dat acest exemplu ca sa intelegeti mecanismul.

Administratorul nu poate sa va ceara cota de intretinere intreaga si inca o data FR (50 lei). E posibil sa fi inteles dv. gresit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantum fond de rulment conform legii Laura_B_ Laura_B_ Buna ziua, Ma puteti ajuta va rog sa inteleg care este conform legii cuantumul fondului de rulment pe care trebuie sa il platesc? In anul 2011 intretinerea ... (vezi toată discuția)
Penalizari ContSters122354 ContSters122354 administratorul poate aplica penalizari dupa data scadenta de pata a intrtinerii pe motivul ca nu exista fond de rulment (vezi toată discuția)
Fond rulment, proaspat proprietar aditza26 aditza26 Luna trecuta am semnat actele pentru un apartament, astfel am devenit proprietar. Dupa toate aranjamentele cu fostul proprietar, acesta m-a intrebat cum ... (vezi toată discuția)