Buna ziua,
Se poate face act aditional la cim pt un curs de formare profesionala care are o durata mai mica de 60 de zile cu o clauza in care se specifica ca nu poti parasi societatea din proprie initiativa pe o perioada de 3 ani, in caz contrariu ar trebui sa platesti contravaloarea cursului? In codul muncii este mentionat acest lucru, dar se refera numai la cursurile care au o durata minima de 60 de zile.
Multumesc!
Contractele de formare profesionala facute in conditiile reglementate de codul muncii au o baza legala evidenta.
Asat nu inseamna ca un astefle de contract/act aditional nu se poate incheia si in alte conditii, prin acordul partilor.
Se poate, este un acord de vointa, doar ca exista sanse mai mari de a fi contestat in intsnata cu succes.
Am vazut insa si procese castigate de societati desi perioada de formare era mai mica de 60 de zile.
Chiar daca ar fi acord de vointa, prin conventia potrivit careia salariatul se obliga sa nu demisioneze timp de 3 ani, desi cursul a avut o durata mai mica de 60 de zile, cat zice Codul muncii, se realizeaza practic o renuntare a salariatului la drepturile sale. Deci, nu! O astfel de conventie este nula. Salariatul format profesional pentru mai putin de 60 de zile poate demisiona chiar inainte de 3 ani, fara plata de despagubiri, indiferent daca s-ar fi obligat prin conventie sa nu o faca. Nulitatea unei atare conventii decurge din art. 38 din Codul muncii.
se poate incheia un astfel de act aditional dar in care perioada de "interzicere" a plecarii se determina proportional cu durata cursului.
de ex: daca cursul a tinut 30 zile, salariatul nu poate pleca din initiativa sa 1 an si 6 luni.
trebuie sa intelegeti ca sunt cursuri care, chiar daca nu au o durata de 60 zile, s-ar putea sa coste cateva sute sau mii de euro. este normal ca angajatorul sa vrea sa beneficieze de cunostintele acumulate de salariatul caruia i-a platit , pana la urma, o perfectionare profesionala