avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... act aditional-curs formare profesionala pt o perioada ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

act aditional-curs formare profesionala pt o perioada mai mica de 60 zile

Buna ziua,
Se poate face act aditional la cim pt un curs de formare profesionala care are o durata mai mica de 60 de zile cu o clauza in care se specifica ca nu poti parasi societatea din proprie initiativa pe o perioada de 3 ani, in caz contrariu ar trebui sa platesti contravaloarea cursului? In codul muncii este mentionat acest lucru, dar se refera numai la cursurile care au o durata minima de 60 de zile.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 20:50, 6 Septembrie 2009
Asa cum ati observat aveti posibilitatea doar in conditiile prevazute de Codul Muncii.
Contractele de formare profesionala facute in conditiile reglementate de codul muncii au o baza legala evidenta.
Asat nu inseamna ca un astefle de contract/act aditional nu se poate incheia si in alte conditii, prin acordul partilor.
Se poate, este un acord de vointa, doar ca exista sanse mai mari de a fi contestat in intsnata cu succes.
Am vazut insa si procese castigate de societati desi perioada de formare era mai mica de 60 de zile.
Chiar daca ar fi acord de vointa, prin conventia potrivit careia salariatul se obliga sa nu demisioneze timp de 3 ani, desi cursul a avut o durata mai mica de 60 de zile, cat zice Codul muncii, se realizeaza practic o renuntare a salariatului la drepturile sale. Deci, nu! O astfel de conventie este nula. Salariatul format profesional pentru mai putin de 60 de zile poate demisiona chiar inainte de 3 ani, fara plata de despagubiri, indiferent daca s-ar fi obligat prin conventie sa nu o faca. Nulitatea unei atare conventii decurge din art. 38 din Codul muncii.
se poate incheia un astfel de act aditional dar in care perioada de "interzicere" a plecarii se determina proportional cu durata cursului.
de ex: daca cursul a tinut 30 zile, salariatul nu poate pleca din initiativa sa 1 an si 6 luni.

trebuie sa intelegeti ca sunt cursuri care, chiar daca nu au o durata de 60 zile, s-ar putea sa coste cateva sute sau mii de euro. este normal ca angajatorul sa vrea sa beneficieze de cunostintele acumulate de salariatul caruia i-a platit , pana la urma, o perfectionare profesionala
Conventia nu este nula , eventual pot fi anulate sau micosrate efectle ei.

Alte discuții în legătură

Angajament / clauza de fidelitate Lorena Chirila Lorena Chirila Se doreste incheierea unui act aditional la CIM care sa prevada ca in cazul in care societatea plateste / asigura salariatului un curs de specializare / ... (vezi toată discuția)
Clauza formare profesionala george73 george73 Buna ziua, Sunt angajat la o firma din Bucuresti de aproximativ 8 luni.Deoarece este un domeniu tehnic a trebuit sa fac un curs de formare profesionala atunci ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)