Buna ziua, intrebarea mea vine in urma evenimentelor petrecute in familia noastra, In urma cu 9 luni tatal nostru ( suntem 3frati) a murit, iar noi am facut sucesiunea luna trecuta. Dorinta tatalui a fost ca toate bunurile sale sa fie impartita intre frati in egala masura iar al doilea sotie cu care a trait 15 ani sa aiba uzufruct viager in imobilul in care locuiau. Din pacate nu a lasat un testament, la pornirea actelor de succesiune in fata notarului noi am exprimat dorinta de a respecta hotararea tatalui nostru, bineinteles cand doamna a aflat ca i-ar cuveni1/4 din mostenire a vrut si partea ei si uzufruct ...Am explicat doamnei ca daca tine mortis de 1/4 din mostenire, in cateva luni adunam banii sa o platim partea ei si va trebui sa plece din casa, asa a acceptat si a semnat actele... Insa de atunci imobilul se degradeaza, nu mai poarta grija casei defel. As dori sa aflu ce oblicatii si ce drepturi avem, atat noi cat si doamna. Va multumesc anticipat toate raspunsurile.
Sa recapitulam - ati dezbatut mostenirea, sotia supravietuitoare a renuntat la mostenire, cei trei frati au primit cate 1/3 din mostenire si apoi i-ati constituit un drept de uzufruct, iar acum doamna locuieste acolo. Asa este pana aici?
Fiind uzufruct viager, d-na poate locui in casa toata viata.Ar trebui sa conserve bunul dar daca nu are posibilitati materiale suficiente pt asta, dvs si fratii dvs - care aveti nuda proprietate, puteti sa o ajutati in acest sens.
In fond, pe de o parte aveti interesul ca imobilul sa ramana in stare buna (intr-o buna zi il veti valorifica), iar pe de alta parte respectati ce a dorit tatal dvs - sotia lui sa aiba unde locui.
Daca nici dvs - coproprietarii, nu aveti posibilitatea de a contribui la mentinerea imobilului intr-o stare buna, o solutie ar fi sa discutati cu d-na si sa vindeti acest imobil, sa cumparati unul care poate fi intretinut cu veniturile ei (de ex, o garsoniera) si sa-i constituiti un drept de uzufruct viager asupra imobilului cumparat.
Prima data userul ar trebui sa ne precizeze in mod clar daca uzufructul a fost constituit sau nu ! (ca sa nu presupunem noi)
Iar daca a fost constituit, raspunsul concret va fi regasit in textul de lege corespunzator.
Articolul 729 - Modul de suportare a reparaţiilor de către uzufructuar şi nudul proprietar
(1) Uzufructuarul este obligat să efectueze reparaţiile de întreţinere a bunului.
(2) Reparaţiile mari sunt în sarcina nudului proprietar.
(3) Sunt reparaţii mari acelea ce au ca obiect o parte importantă din bun şi care implică o cheltuială excepţională, cum ar fi cele referitoare la consolidarea ori reabilitarea construcţiilor privind structura de rezistenţă, zidurile interioare şi/sau exterioare, acoperişul, instalaţiile electrice, termice ori sanitare aferente acestora, la înlocuirea sau repararea motorului ori caroseriei unui automobil sau a unui sistem electronic în ansamblul său.
(4) Reparaţiile mari sunt în sarcina uzufructuarului atunci când sunt determinate de neefectuarea reparaţiilor de întreţinere.
Articolul 730 - Efectuarea reparaţiilor mari
(1) Uzufructuarul este obligat să îl înştiinţeze pe nudul proprietar despre necesitatea reparaţiilor mari.
(2) Atunci când nudul proprietar nu efectuează la timp reparaţiile mari, uzufructuarul le poate face pe cheltuiala sa, nudul proprietar fiind obligat să restituie contravaloarea lor până la sfârşitul anului în curs, actualizată la data plăţii.
Articolul 731
Distrugerile datorate vechimii ori cazului fortuit Uzufructuarul şi nudul proprietar nu sunt obligaţi să reconstruiască ceea ce s-a distrus datorită vechimii ori dintr-un caz fortuit.
Articolul 734 - Înştiinţarea nudului proprietar
Uzufructuarul este obligat să aducă de îndată la cunoştinţa nudului proprietar orice uzurpare a fondului şi orice contestare a dreptului de proprietate, sub sancţiunea obligării la plata de daune-interese.
Articolul 735 - Suportarea sarcinilor şi a cheltuielilor proprietăţii
(1) Cheltuielile şi sarcinile proprietăţii revin nudului proprietar.
(2) Atunci când sarcinile şi cheltuielile proprietarului au fost suportate de uzufructuar, nudul proprietar este obligat la rambursarea acestora, iar când uzufructul este cu titlu oneros, nudul proprietar datorează acestuia şi dobânda legală.
Da asa este , ba mai mult Uzufructul viager a fost trecut ca si sarcina in C.F.
Va multumesc pentru detalii privind legislatia din domeniu. Mai am doua intrebarii: fiind vorba despre un imobil si dependinte + gradina,care este la 30 de Km de la orasul in care locuim, ne am gandit ca am monta un sistem de supraveghere audio-video, accesibil si prin telefon ca sa putem la orice ora ''arunca o privire'' peste proprietatea noastra. evident nu s-ar monta camere sau microfoane in interiorul casei pentru a-i proteja intimitatea doamnei. Este posibil acest lucru din punct de vedere legislativ ? Al doile intrebare ar fi urmatoarea : Fiind toti trei mari fani ai pescuitului, iar acolo avem o gradina de 1500 mp, ne am gandit ca o transformam intr-un lac privat, oricum nu ne pricepem la agricultura si nici timp disponibil nu avem decat in sfarsut de saptamana... Ce autorizatii avem nevoie (daca stiti) si doamna poate sau ne opreasca inacest proiect ? Va multumesc anticipat.
Daca doamna are uzufruct pentru intreg imobilul, nu puteti face nimic fara acordul dansei.
Autorizatii pentru "lac privat" pe 1500 mp, in intravilan, nu stiu, nu am auzit de asa ceva.
(parerea mea subiectiva este ca nu se poate asa ceva, dar nu va pot spune cu certitudine)
Furt personal
LadyEva
Buna ziua. Sunt proprietară la un apartament dar fratele meu este cu uzufruct viager pe contract vreau sa specific că eu nu locuiesc acolo doar o lună pe an ... (vezi toată discuția)